donderdag 12 januari 2006
een verbeterde lap uit Marken
Ik heb mijn merklap uit Marken af. Ik denk er nog over om er een randje met een typisch Marken's steekje ( tjalkmanschuintje) omheen te borduren en ook tussen de twee rijen randjes. Ik heb de merklap naar een patroon geborduurd, het was een oude lap, ongedateerd en ongemerkt. Omdat er tussen de twee rijen randjes een soort open naadje te zien is op de foto bij het patroon is het mogelijk dat dit stuk er later is aangezet. Dat gebeurde wel meer op Marken als er een lap geërfd werd. In die tijd was zo'n randjeslap een patronen"boek" dat van moeder op dochter overging. Soms werd een lap ook gedeeld als er meerdere dochters waren en dan kreeg elk haar deel. Dit werd dan aan de eigen lap genaaid. Ik zou graag jullie mening weten over het volgende:Ik ben begonnen met de lap volgens patroon te borduren, er zaten hier en daar foutjes in en die borduurde ik zoals ze op het patroon stonden. Op die manier behoud je zoveel mogelijk het karakter van de lap dacht ik. Gaandeweg werden de foutjes fouten, randen waren maar half afgemaakt, het was echt knoeiwerk hier en daar. Ook waren patroontjes niet in dezelfde kleur afgemaakt..het leek er op dat toen het draadje op was, het motief met een willekeurige kleur verder geborduurd was. Ik heb uiteindelijk besloten om het patroon toch naar eigen inzicht te verbeteren waar dat overduidelijk mis was gegaan. Het resultaat is een redelijk keurige lap die daardoor ook minder van het originele karakter heeft. Mijn vraag is welke keuzes maken jullie bij het borduren van oude merklappen? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.mijn merklapde afbeelding bij het patroon
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
21 opmerkingen:
Tot nu toe (maar ik ben niet zo productief) borduur ik alles nog klakkeloos na...en foutjes maak ik van mezelf ook wel. Vorige week ben ik met mijn schaatsertjes ook 2 keer een kwartier bezig geweest met uithalen. Want een eigen gemaakte fout kan ik niet laten zitten. :?
Ooooh vergeet ik nog te zeggen dat ik het resultaat wel mooi vindt...heb je misschien nog een foto van de andere lap....
Graag zou ik ook de foto van de andere lap willen zien. Vraag: waar komt dit patroon vandaan? Ik zal binnenkort op mijn log een foto plaatsen van een oude Marker merklap en ik zal vertellen waarom ik de Marker lappen zo bijzonder vind.
Het resultaat van je merklap mag er zijn.
Berthi ik heb het patroon gekocht in Utrecht bij In de nijvere conste in Utrecht. In de winkel zijn erg veel merklappen ingelijst te zien en deze viel mij op vanwege de mooie kleuren, veel rood, blauw en mosgroen. Er zit een fotokopietje bij dat vermoedelijk is samengesteld uit twee foto''s uit een tijdschrift. ( Ariadne?)
Ik zal proberen of scannen lukt .
Annette, foutjes in moderne patronen zou ik ook uithalen, dat is vaak nogal zichtbaar. als ik een klein foutje maak in een merklap laat ik dat meestal zitten als het niet te erg opvalt. In zo'n randje is dat anders natuurlijk
Berthi,
dit is best een interessante merklap. Het alfabet in kleine letters bovenaan is van rechts naar links geborduurd. Het alfabet links vermoedelijk van boven naar beneden, dit was maar tot de letter J afgemaakt, de rest is door mij aangevuld , de zwaan in de achthoek staat ondersteboven.
het is mogelijk dat er twee initialen instaan, een I en C maar het kunnen evengoed willekeurig andere frutsels zijn.
Allereerst, m'n complimenten! :D
Het vertikale alfabet aan de linkerkant zou je nog verder af kunnen maken, er lijkt nog genoeg ruimte te zijn als je onder de O,P verder gaat.
Ik kan het niet zo goed zien, maar het lijkt als of dat andere alfabet in spiegelschrift staat, dit was ook een tijd lang "in de mode".
Als ik iets niet naar m'n zin vind in een patroon, dan verander ik dat, het is tenslotte een borduurwerk waar IK tegen aan moet kijken... ;)
Er zijn leden van Merkwaardig die hier heel anders over denken, die vinden dat je dat absoluut niet mag doen, ach, ieder zijn eigen lap/mening. 8)
Ik borduur "fouten" niet mee, of ik moet ze over het hoofd zien. :?
Het is nu toch ONZE lap, en niet de lap van 'n ander.
In vroeger tijden borduurden ze elkaars lappen/motieven toch ook na, en ik denk niet dat ze er toen zo "krampachtig" over nadachten! Gewoon doen waar je plezier in hebt!
Je werkt toch niet voor het museum?
Ik was een paar maanden geleden ook nog bij de Nijvere Conste en ook bij de Vlijt... ;)
Groetjes Juul :)
Juul, bedankt voor je bijdragen, leuk om te lezen en erg nuttig.
goeie tip voor het alfabet links, er zijn nog wel wat lege plekken die ik zou willen vullen.
het alfabet boven staat niet in spiegelschrift.
Ik weet dat er heel verschillend gedacht wordt over het al dan niet veranderen vandaar mijn vraag hoe de bloglezers er over denken (noem mij maar Aagje ;-)
De orginele lap was, zoals zo vaak, nog niet af.
Jij kunt die van jouw gewoon afmaken met kleine strooimotiefjes, bv.
En op enkele grotere plekken misschien iets dat met je eigen leven verband houdt?
Hier en daar heb je dit al gedaan, gewoon nog even dooooorgaaaaan. ;)
Groetjes Juul :)
Ik vind ook wel dat je een motiefje kunt veranderen of vervangen als het je niet aanspreekt. Zo heb ook nog een merklap liggen waarvan ik een gedeelte niet mooi vind en dit wil ik tzt wel veranderen (ik moet er nog aan beginnen).
Ik denk dat ik er van het weekend wel wat foto's er van zal plaatsen op mijn log.
Verder is merklap goed geslaagd hoor Marcella...leuk om ook de andere foto te zien.
Zo nu ga ik weer verder aan het werk.
k heb nog nooit echt geen merklap geborduurd, dus wat dat betreft geen aanvullingen. als ik me zou storen aan fouten (ook al heeft een ander ze in het voorbeeld gemaakt) dan zou ik ze denk ik niet overnemen, want als het goed is blijf je die zien.
ik heb nog een patroonboekje van Markens borduurwerk, k zal er weer eens in kijken.
fijn weekend,
groetjes
lekker doen zoals je zelf enkt dat je het beste resultaat krijgt, In oude lappen met grote fouten verbter ik ook.. de lap is heel mooi en het opvullenvan de gaten kan heel goed zeker met kleine markermotieven,
ILAM,IYKWIM. 8)
YAFIYGI :D :D :D
Beste Marcella,
Meestal volg ik het patroon, maar als ik iets niet zo goed kan zien bv doordat de kleur van de stof en de opgegeven kleur borduurgaren erg dicht bijelkaar liggen verander ik wat. En fouten, ja die maak ik vanzelf wel en laat ik meestal zitten.
De lap naborduren op je eigen manier, naar eigen inzicht geeft voor jezelf het prettigste resultaat lijkt mij. Ontstaat er daardoor weer niet een unieke merklap in plaats van een kopie? Nu heb je een echte Marcella!
Hoi Maaike,
Leuk om ieders mening hierover te lezen. Je hebt gelijk, uiteindelijk wil je een lap die je zelf mooi vindt. Sommige antieke merklappen zijn zo prachtig dat ik het echt niet beter kan en soms geeft juist dat niet perfekte een apart tintje aan zo'n lap. Deze had het geen van beide.mooie randjes in mooie kleuren en dan zoveel foutjes ;-) Ik ga nog even verder met de laatste toevoegingen aan de echte Marcella.
ik heb er in ieder geval veel plezier mee.
Ik weet niets van oude merklappen, maar op mijn gebied (mechanische muziekinstrumenten) wordt een onderscheid gemaakt tussen een kopie en een replica.
Een kopie dient zo veel als mogelijk, en liefst volledig, gelijk te zijn aan het origineel. Ook eventuele fouten of minder handige constucties moeten worden overgenomen. Sommige museumstukken worden gekopieerd omdat restauratie van het origineel niet meer leidt tot een werkend geheel.
Een replica ziet er uit en werkt zoals het origineel bedoeld was. Maar gebrekkinge constructies mogen worden verbeterd of aangevuld. De bedoeling is om te tonen hoe het instrument werkte, maar een replica kan een verbetering inhouden, bijvoorbeeld omdat het de hele dag door leken moet worden bediend.
Ik kan me voorstellen dat dit bij handwerken ook voor kan komen.
Een perfecte definitie van beide woorden, Hans.Ik sluit me daar helemaal bij aan!
Ik ben toch zo benieuwd hoe die geworden is! ;)
Laat je hem zien als hij af is?
Juul :)
Mooi blog. Ik kom hier zeker een keer terug. 'k Heb het momenteel erg druk met werk en maatschappelijke nevenfuncties, maar wanneer ik de handwerkblogs zie, kan ik me bijna niet bedwingen meteen aan de slag te gaan.
Elke dag één draadje...
Komt er vanzelf een werkje af. ;)
Juul :)
Een reactie posten