maandag 21 oktober 2013

Oefenstof

In het blogje Paris,Paris in juni van dit jaar schreef ik iets over de tentoonstelling Oefenstof die Joke Visser in de Bibliothèqye Forney mocht houden. Ik was er bij en wat was het prachtig allemaal. Ik heb genoten. De komende maanden kan iedereen deze tentoonstelling ook gaan zien in ons eigen landje. In Breda's Museum is van 26 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014 de tentoonstelling Oefenstof te zien. De tentoonstelling toont de collectie van Joke Visser, aangevuld met enkele stukken uit de verzameling van Breda's museum en weerspiegelt meer dan driehonderd jaar geschiedenis van nuttige en fraaie 'vrouwelijke handwerken'in Nederland. De tentoonstelling Oefenstof toont traditionele merklappen en hun symboliek. Stoplappen uit deze periode komen aan bod én de borduurlap die in de 19e eeuw de traditionele merklap vervangt. Maar ook worden werkjes van leerlingen van de Industrieschool voor meisjes in den Haag en van meisjes op kostscholen en pensionaten uit de 19e eeuw getoond, de zogeheten 'Souvenirs de ma jeunesse'. Bij de tentoonstelling Oefenstof is een catalogus te koop met dezelfde titel. Een standaardwerk over de geschiedenis van de vrouwelijke handwerken. 224 pagina's, meer dan tweehonderd foto's in full color, met uitklapbladen voor de 'Souvenirs de ma Jeunesse' en twee telpatronen. De catalogus hoef ik niet meer te kopen, daar geniet ik al een tijdje van. Ik heb mijn 'eigen' Oefenstof er even naastgelegd ter inspiratie.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoop dat deze tentoonstelling ook naar het Noorden komt-Breda is te ver reizen helaas.
leuk om jouw 'lapje' er naast te zien liggen.
gezellige avond
groetjes,Truus uit Drenthe

Annelies zei

Ik ga er zeker naartoe. Ook ik heb het boek en geniet ervan !

Martine zei

Wat leuk. Daar ga ik zeker heen.

ine zei

Geweldig!!!
Ik wist dat deze tentoonstelling zou komen, maar dacht dat dat pas volgend jaar zou zijn.
Dus nu een paar maandjes eerder ☺

Anneke SK zei

Dank je wel Marcella voor het berichtje. Daar moeten we natuurlijk heen.

Marjan zei

Daar ga ik absoluut naar toe, Marcella! Toen ik het boek kocht, wist ik nog niet dat de tentoonstelling ook naar Breda zou komen. Ik ben er blij mee en verheug me erop!

Gerard zei

Prima om te weten. ik ben niet in die periode in Nederland, dus ik zal het boek zien aan te schaffen en via papier genieten van de 224 pagina's handwerkgeschiedenis in Nederland.

marcella zei

Het boek zou ik je zeker aanraden, Gerard, het is zeer leesbaar en er is veel informatie, ook aan foto's e.d. echt een verrassing vond ik toen ik het over de post kreeg, ik had het ongezien en vooraf besteld :)

Willy zei

Het boek heb ik. Fijn dat de tentoonstelling nu ook dichterbij huis te zien is.

Guusje, zei

Ik ga proberen om naar de tentoonstelling te gaan want ik heb het boek ook gekocht en vind het zo mooi. Bedankt voor de tip.

betty prins zei

Wat fijn dat de tentoonstelling nu , voor mij, zo lekker dichtbij is. Ik ga er zeker naar toe!

liesjequilt zei

Hoi Marcella
Kreeg je blog van henny door, zij maakte mij er attent op dat je veel van oude handwerkgereedschappen weet
ik heb iets waar ik meer van weten wil Kun je mij even je email adres mailen, dan kan ik je een foto mailen
Mijn mail hulst273@planet.nl
gr, Liesbeth van Hulsteijn