dinsdag 25 juni 2013

Een visserstrui uit Volendam

In Parijs liep ik tegen onderstaand boek aan: Le monde en Couleurs, Albert Kahn. In 1908 startte de Parijse bankier en filantroop Albert Kahn een ambitieus project. Hij wilde zoveel mogelijk gewone mensen fotograferen over de hele wereld. Het idee was dat mensen elkaar beter zouden leren begrijpen als ze meer van elkaars bestaan zouden afweten. Hij noemde zijn project 'les Archives de la Planete'. Hij stuurde ploegen fotografen op pad die met de nieuwste uitvinding kleurenfoto's konden maken. Op die manier verzamelde hij meer dan 72000 foto's van over de gehele wereld waarvan er 376 in dit boek staan. Nu weten jullie inmiddels dat ik nooit 'zomaar' over iets schrijf tenzij er een handwerkje aan te pas komt. Behalve de vele kostuums en drachten in dit boek vond ik een foto in het bijzonder erg leuk om over te verhalen; op deze afbeelding staat namelijk een echtpaar uit Volendam, gefotografeerd op 29 augustus 1929. En weet je wat daar nu zo opmerkelijk aan is? De man van het paar draagt een visserstrui. Ik ben benieuwd of dit exemplaar al bekend is bij de maaksters van het nieuwe boek over Nederlandse visserstruien. Albert Kahn, Le monde en couleurs autochromes 1908-1931 ISBN 978-2-84277-927-6 meer over Albert Kahn vind je hier ,hier en hier

4 opmerkingen:

Martine zei

Wat leuk dat je dit gevonden hebt. Ben je ook in het museum geweest?

Anoniem zei

Wat leuk om dit Nederlands echtpaar in het boek aan te treffen.Stonden er nog meer Nederlandse echtparen in het boek?
Misschien kun je deze foto ook doorsturen naar de website van Zeeuwse truien?Zij vergelijken visserstruien uit verschillende streken in Nederland met elkaar.
groetjes,Truus uit Drenthe

not so zen -quilts in Paris zei

Prachtig boek Marcella maar ik hoop dat je het in de ramsj gevonden hebt. Ik heb er vaak likkebaardend naar staan kijken, maar heb me steeds weten te bedwingen....Volgende keer naar het museum en de tuinen, een oase van rust in het stadsgewoel.Albert Kahn was een ziener en heeft een fotoschat van ongekende waarde achtergelaten.

marcella zei

Het museum bezocht ik een paar jaar geleden. Het is prachtig, zeker in het voorjaar. Ik heb ook een linkje gemaakt naar de makers van het boek Nederlandse Visserstruien dat komend najaar uitkomt. Of de Zeeuwen iets aan deze Noord-Hollandse trui hebben vraag ik me af ;) Het boek kwam inderdaad uit de ramsj. Ik kwam het een paar maanden geleden tegen op zoek naar gegevens over Kahn en nu kwam het voor een prikkie op mijn pad ;) Wat Kahn na heeft gelaten is enorm!