Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 4 februari 2013

Een Blauwe Maandag

Blauw had ooit de figuurlijke betekenis 'van weinig waarde' of 'onbetekenend'. Een blauwe maandag was dus oorspronkelijk vermoedelijk een maandag van weinig betekenis. Waarom in deze uitdrukking de maandag voorkomt is niet duidelijk. De aardigste verklaring vind ik zelf de 'wol-verf-hypothese'. Om wol blauw te verven werd deze eerst in gele kleurstof geweekt. Vervolgens ging de wol in een bad met(menselijke) urine om de verf kleurecht te maken. Daarna werd de wol te drogen gehangen. Onder invloed van zuurstof werd de wol Indigo blauw. Traditiegetrouw werd de wol op zaterdag in de week gezet en op maandagochtend opgehangen om te drogen. De wolververs konden op een blauwe maandag dus niet werken. Mijn blauwe maandag had heel wat meer betekenis. Ik prutse heerlijk aan mijn Huswif verder.
Zie hier mijn vanmiddag opgetekende patroontje met de pen uit Japan die ik van een Japanse vriendin van...kreeg. Ik gebruik hem veel en graag, die pen. Niet alleen is hij super handig, even strijken en de kleurstof is weg - maar het herinnert ook aan de gezellige dag die wij met zijn drietjes hadden. Verder twee lapjes met blauw borduuwerk die de eindstreep - een plekje in het Huswif - waarschijnlijk niet gaan halen. Afgekeurd door mijn soms erg kritische ogen :)
Nog meer blauw en ook voor 't Wif...een gekregen lapje en een gekregen monogrammetje, beiden mogen erin, verder een klein reepje van de stof die ik gebruik als 'kleur' in het veelal 'witte' gebeuren. Een lapje antieke Kelsch, oud Frans linnen uit de Elzas. De naam Kelsch komt hoogstwaarschijnlijk van Kölsch, de blauw kleur op de bekende aardewerken potten. Deze soort aardewerk is daar ook te koop onder de naam Grès. Vorig jaar kocht ik het lapje en ik ben dagen in de weer geweest daar om het weer schoon te krijgen...Nu krijgt het me toch een ereplekje!

16 opmerkingen:

Klaske zei

Die pennen zijn inderdaad handig, even strijken en weg..Heb deze week net een paar besteld van Pilot.

Bertie zei

Ben heel nieuwschierig naar de Huswif! De paarse pen lijkt me inderdaad handig, nog niet bekend hier, maar ga zoeken, dank voor de info.

GRANNY'S HOUSE zei

Volgens mij gaat dat een heel mooi Huswif worden en wat is blauw toch mooi.

Groetjes
Ines

betty prins zei

Die pennen werken id goed, Monica kocht er eentje voor bij de Bruna boekhandel/tijdschriftenwinkel. Je moet alleen niet even iets plat willen strijken, want dan ben je je patroontje of lijntje kwijt, maar verder okay!
Dat franse linnen, leuk dat je weet waar de naam vandaan komt, net als blauwe maandag. Leuk verhaal!

Ada zei

Inderdaad heel fijn de pennen die je zo weer wegstrijkt
En blauw verveelt nooit toch !

Annelies zei

Wat ben je weer mooi bezig. Gaat volgens mij wel weer veel werk in zitten.

Jeanny zei

Benieuwd hoe het gaat worden, vast héél mooi!

Guusje, zei

Wat leuk om meer te lezen en wat leuk om je vorderingen aan de Huswif te zien.

josé zei

Dit word heel mooi volgens mij, daar heb jij wel oog voor. Ik ben benieuwd heel benieuwd hoe dit gaat worden.

JudyC zei

Blue dye, blue pen, blue fabric even blud monday are all beautiful. It's a good idea to play one colour a day! :-))) judy

Chris zei

Ik vind dat een leuke uitleg, over die blauwe wol. Wie weet komt die uitdrukking daar echt vandaan. In ieder geval was jouw maandag zinvol!

marion zei

wat een leuke uitleg van blauwe maandag.........klinkt logisch....

Gerard zei

Heel aannemelijk je verhaal over blauwe maandag. Alles over blauw vind ik interessant, dus ook je blauwtjes! Mooi monogrammetje. Jouw wif wordt heel mooi, zie ik! Je hebt ook van die mooie voorraden. Wie spaart, heeft wat!

Evelyne zei

Leuk logje over een blauwe maandag op dinsdag!!
Ik ben benieuwd naar je Huswife.

Fijne week en groetjes, Evelyne

Carin Wijnand zei

Leuk om te lezen over de blauwe maandag en ben benieuwd naar je huswif. gr. Carin

Anny zei

Je hebt het zeker al gemerkt... ik loop een beetje achter met bijlezen. Wat een handige pen. Wat een schatten he, die lapjes...