maandag 17 december 2012

Af in 2012, naaldkant in je hempje

Het "Travaille" in gouden letters op mijn Souvenir heb ik goed in mijn oortjes geknoopt. Zo kon het gebeuren dat ik met een flinke eindspurt nog voor de kerst mijn lap met hemdensplitjes als "Af Produkt" kan wegstrepen van mijn lijstje.
Dit was genieten! Met als enige voorbeeld een aantal foto's in een oude Handwerken zonder grenzen over het Stickmustermuseum in Celle ben ik aan de slag gegaan met de eerste beginselen van naaldkant. Op een fijn lapje linnen en met broder spécial van DMC heb ik eerst vier vierkantjes gevuld met verschillende naaldkantsteken. Ik stel me voor dat ook voor de meisjes die destijds hun hemdensplitjes oefenden, de vierkanten wat makkelijker waren dan de splitten. Eerst wordt een vierkant gat gemaakt en afgewerkt, daarna wordt er een stukje geplastificeerd karton achter geregen en kun je aan de slag met de vulsteekjes. In het museum in Celle zijn maar liefst een twaalftal van deze oefenlapjes te zien. Het wordt hoog tijd dat ik daar eens heen ga om te kijken of mijn lapje er net zo uit ziet als de oefenlapjes van die daar tentoon gesteld worden. De hemdensplitten werden geoefend als nuttig handwerk al zijn ze ook rijkelijk en fraai versierd met allerlei verschillende borduursteekjes. Het naaldkant in het split is een van de manieren om de zwakste plek van het split, daar waar de ronding van het zoompje op z'n smalst is te verstevigen. Door het naaldkant verplaats je de trekkracht die anders onderaan het split zou zijn, en waar de stof al vrij snel zou inscheuren naar boven waar er wel houvast is in de rolzoom. Het is dus niet alleen een bijzonder fraaie versiering maar bovenal een nuttige. De negen splitjes in mijn oefenlapjes kregen allemaal een ander patroontje in het naaldkant, een kroon, een initiaal, een hart,een kruis... Op die manier werd er net zoals bij merklappen gebruikelijk was, symboliek gebruikt in het handwerk.
Hier zie je nog een detail van het borduurwerk en het naaldkant. In het midden is een kransje in kruissteek geborduurd, net zoals op een aantal lappen in Celle het geval is.
Zowel links als rechts is de lap niet afgewerkt, dat valt straks netjes onder de rode stof van mijn Souvenir de ma Vie. Aan de bovenrand zitten er drie splitjes die ik straks aan een lapje tule moet vastnaaien, hoe ik dat ga doen weet ik nog niet al heb ik wel enkele ideetjes daarover. De onderzijde is recht afgewerkt met...een halsboord geborduurd met Fries witwerk en afgewerkt met een rand van 'tandjes'. Die laatste werden veel toegepast om de zoom van het linnen te beschermen tegen slijtage. Hierbij kwam het boek Letter voor Letter goed van pas. Ik heb met bijzonder veel plezier aan dit lapje gewerkt.

18 opmerkingen:

Chris zei

Pffff, wat mooi weer. Zó klein en fijn!

Marijke zei

Wauw wat laat je toch weer wat prachtigs zien, echt genieten!
fijne dag,
groetjes van Marijke

Corina zei

Wow, prachtig!!

Grit zei

DAs sieht sehr schön aus.
Liebe Grüße Grit

Annelies zei

Meesterlijk mooi !

Jeanny zei

GEWELDIG!!!
Lieve groet.

Willy zei

Zo knap gemaakt, prachtig Marcella!

betty prins zei

Dat je hier met plezier aan gewerkt heb, begrijp ik zeker, wat is het prachtig geworden. Zo fijn en bijzonder, die motiefjes boven de splitten, prachtig!
Dit zou ik wel in het echt willen zien...

Conny's-blog zei

Wat is dit een kunstwerk, dit heb je zo mooi gemaakt schitterend om te zien.............gr.Conny

Anny zei

Oh, wat mooi. Je bent toch echt wel heel vlijtig hoor!

AnnekeSK zei

Wat een prachtig werk laat je toch allemaal zien Marcella. Heel mooi, heel fijntjes. Diepe buiging,
Groetjes,
Anneke SK

lheurebleue zei

wat is dit toch weer fraai!
en hoe koninklijk moet je je voelen als je een hemd met zo'n mooie splitafwerking draagt ...

BASJE zei

WAT ZIEN ONZE HEMDJES TOCH FOEILELIJK ALS JE DIT VERGELIJKT MET HET KANTJE VAN NU. DIT ZIJN ECHTE BEAUTIES BASJE

Guusje, zei

O wat is dit mooi geworden, knap gedaan hoor en de tulerand uit het vorige logje ook al zo mooi.

Gerard zei

PRACHTIG!
Zo'n split in een wit zomerhemd -ook voor mannen-
zou helemaal niet misstaan. Zou ik daar ooit aan durven te beginnen? Naaldkant is namelijk niet mijn sterkste kant...

josé zei

Ik vind dit toch super mooi Marcella zo knap gedaan.

Prachtig deze verschillende motiefjes. En ik zou willen dat ik dit heel groot zou kunnen zien.Die splitjes !!

Heel mooi werk geniet er maar van.

Monica zei

Wow, om weer stil van te worden, wat ben jij toch een doorzetter en duizendpoot op dit gebied. In één woord schitterend vind ik dit!

LiciaHuizer zei

Je Souvenir groeit nog steeds...ongelofelijk mooi !!