Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 18 januari 2012

smockwerk

Vorige week kwam onze souvenirgroep bij elkaar. Op het programma stond, behalve 'een rondje' waarin ieder haar handwerk-belevenissen van de afgelopen tijd vertelde, smockwerk.
Een techniek waar wij al eerder mee aan de slag wilden en die we nu eens gedegen zouden aanpakken.
De vorige bijeenkomst hadden we allemaal een hand-out en een paar lapjes gekregen zodat we alvast thuis aan de slag konden. Mijn huiswerk zie je hierboven
een fragment van hetzelfde lapje uitvergroot en nog eentje hieronder:
Mieke die deze keer het werkstukje verzorgde had zelfs al een speldenkussentje gemaakt naast de proeflapjes die ze de vorige keer liet zien. Hier zie je het naast mijn proeflapje
Helaas is de foto niet al te duidelijk, ik heb hem met mijn mobieltje gemaakt en dat gaat niet altijd goed. Erg leuk van onze groep is, dat we altijd goed beslagen ten ijs komen.


Er waren (oude) tijdschriften en boeken waarin het smockwerk werd beschreven en ook waren er aan flink aantal oude proeflapjes te bekijken


  Mieke die alles had voorbereid, was zelf aan de slag gegaan en liet ook haar proefjes van bekwaamheid zien
Al met al heb ik genoeg geleerd om zelf een echt werkstukje te kunnen maken. Daar zie je vast in de toekomst eens wat meer van

26 opmerkingen:

Lida zei

Ik zie binnenkort dus jouw kleindochter in een schitterend gesmockt jurkje rondlopen? Wat is het toch een prachtige stofbewerking, je proeflapje ziet er ook zo mooi uit. Ik vind het alleen lastig om te bepalen hoeveel stof je nodig hebt als je er een kledingstuk van wil maken. Veel plezier met de verdere toepassingen, groetjes
Lida

Ines Draijer zei

Wat is smockwerk toch mooi en wat jammer dat er bijna geen gesmockte jurkjes meer gedragen worden door kleine meisjes.

Groetjes
Ines

Anoniem zei

Jouw logje roept meteen herinneringen op aan de handwerklessen op de lagere school, waar ik ook ooit een keer een smocklapje gemaakt heb. Ik vond het toen heel erg leuk om te doen, weet ook nog precies hoe het er uitzag, oranje met wit en groen garen! Heel erg leuk om deze (wat vergeten) techniek hier terug te zien!

Quiltendewilma zei

Dat is nog een heel werk om te smocken,.. Maar het effect zo leuk!! Vroeger droeg ik heel wat zomerjurkjes met smockwerk erin,..

Basje zei

Ooit maakte ik een met smockwerk versier jurkje voor de jongste kleindochter, Viel in het "maakwerk" eigenlijk wel mee, Het ziet er allemaal heel mooi uit basje

Jessie zei

Vroeger op school hebben we dat ook gemaakt, het ziet er moeilijk uit maar is heel leuk om te doen!

anneke zei

Volgens mij heb ik ook nog wel eens een gesmockt jurkje gehad, maar het nooit zelf geleerd. Leuk dat jullie het weer modern maken. En ik zie zo Sophietje voor me in zo'n prinsessenjurkje. Of niet?

Monica zei

Wat leuk, dit roept bij mij de herinnering op dat ik nog zo'n proeflapje heb, geregen op een zwart kartonnetje, dat ga ik in mijn oudgoed projectje verwerken

Gerard zei

Iedereen schrijft over de leuke gesmockte meisjes jurken, maar ik denk steeds aan de Engelse boeren mannenhemden, die ook gesmockt werden. Blijft er mooi uitzien! Zouden daar nog patronen van de vinden zijn?

Anny zei

Oh, Marcella, zo'n lap maakte ik vroeger op school. Hij ligt vast nog in mijn ouderlijk huis op zolder... En... wij rijgden zo'n lap op een stukje karton.

Chris zei

Enig Marcella. Best een precies werkje, maar dat past wel bij jullie. Toch zie je het niet zo veel meer. Eigenlijk jammer, want je kan er zoveel mee doen.

Guusje, zei

Wat ontzettend leuk om dit smokwerk te zien, ik duik straks meteen mijn kast in om mijn smokwerklapje op te zoeken dan kan die alsvast in mijn pronkrol.

betty prins zei

Ja, zo'n prinsessenjurkje voor Sophie met smockwerk! Wat is het toch een leuke techniek, ik heb voor DD ook ooit een jurkje gemaakt van een patroontje uit een 100 idees van 1980.

Wieke van Keulen zei

Oh wat leuk, dit heb ik ook altijd eens willen doen. Op de basisschool hebben we wel een mogen oefenen, maar iedere keer als ik de prinsesjes in hun smockjurkes zie, zou ik deze techniek ook wel weer eens willen proberen. Top! Dank je wel voor het delen.

Jeanny zei

Heel mooi Marcella !!
Groetjes,.

Hilde zei

Smockwerk springt altijd in het oog, het is een mooie techniek die we helaas niet veel meer zien in kledij.s

yvonne zei

Zo leuuuuuuuk!!!!
Dat is echt nostalgie!!!

groetjes yvonne

Annemieke zei

Leuk dat je dit liet zien. Ik ben ook blij dat dit weer eens terug komt. Ik zag de dochters van Prins Willem Alexander er toch eens mee.
Groetjes
Annemieke

Willy zei

Mooi Marcella. Jammer dat het nog zo weinig voorkomt. Als ik dit zie heb ik meteen weer spijt dat ik mijn schoolwerkje niet bewaard heb.
Fijn weekend, groetjes

Laura zei

Wat mooi Marcella. Vind het er wel moeilijk uitzien. Het fotootje van je boeken geven een prima "oud" beeld van toen. Groetjes Laura

marcella zei

Leuk te lezen dat er nog zo velen van jullie vroeger een smockwerkje gemaakt hebben op school en ook dat veel van die werkjes nog bewaard zijn gebleven. Het is niet moeilijk, wel moet je even weten hoe het moet en verder moet je 'de slag' even te pakken krijgen voor wat regelmaat in je steekjes.
@Gerard, ik ga voor je zoeken, ik heb wel e.e.a aan publicaties over Engelse 'smocks', ook heb ik een boek over Dorset feather stitcherie. De Engelse smocks had ik ook in mijn hoofd om op verder te borduren, niet de meisjesjurkjes. Sophie draagt alles geloof ik maar een keer, ze heeft zoveel kleertjes ;)

MarianneD zei

Och,wat een jeugdsentiment..ik had vroeger ook van die jurkjes die mijn moeder voor me smockte...ooit heb ik een babykieltje gesmockt voor mijn oudste dochter...een roze/wit ruitje..leuk dat jullie die technieken weer oppakken Marcella!

sylvia zei

oh, wat leuk, dit heb ik vroeger ook geleerd op school! En omdat mijn moeder bijna jarig was, mocht ik een schort smocken terwijl de anderen 'zomaar' en lapje moesten doen....haha!!
Het schort bestaat nog, wordt nu bewaard en niet meer gebruikt!!
( inmiddels is het 46 jaar oud)
Leuk, hoor

marijna zei

Enig Marcella die smock werkjes! Het blijft toch een erg leuke techniek.

lheurebleue zei

zo heerlijk smockwerk! ik heb hier nog een beginnetje liggen. nu moet je natuurlijk ook een jurkje maken voor sofietje!

twink zei

hi allemaal,
het blijft zo leuk.....
ik heb nog drie jurkjes hangen, 1 van mezelf op school gemaakt, 1 die ik gedragen heb als kind en, die mijn dochter op haar 2e verjaardag heeft gedragen,maar omdat de stof wol is kriebelde die teveel. de andere voor haar 6e verjaardag gemaakt.
Ik heb ook het boek van smockwerk waar de machine om in te rijgen instaat. kennen julie iemand die er 1 heeft, dan is het gemakkelijker om ook op effen stof te smocken.
Net terug uit Nieuw Zeeland en daar worden nog veel jurkjes gemaakt en verkocht, net als in Engeland.