donderdag 20 oktober 2011

Mijn Sjaantje

Ik weet niet meer of ik mijn Jane Stickle variant ooit heb laten zien op nuttig en fraai. Mijn Dear Jane- quilt begon ik omstreeks het jaar 2000. Rond die tijd werd het boek van Brenda Mangis Papadakis net bekend in Nederland en er had net iets in een bekend quiltblad gestaan over "Dear Jane". Op weg naar een tentoonstelling van het Quiltersgilde lazen vriendin Nel en ik dat en wij vroegen ons in de trein af wat of wie die 'lieve Sjaan' zou zijn. Een van de winkeltjes gaf de oplossing: Sjaan bleek een boek te zijn. Al snel kreeg ik zin om ook zo'n replica quilt te gaan maken en ik meldde me dus aan bij een forum waar quiltsters uit heel Nederland bezig waren met juist deze quilt. Een gezellige tijd. We mailden en schreven berichtjes op het forum. Vriendschappen ontstonden en uiteindelijk was er op een mooie dag een bijeenkomst in Amsterdam. Op het station werd druk afgesproken met elkaar. We droegen nog net geen rode roos tussen de tanden of een witte anjer in het haar ter herkenning, maar wat was het fantastisch om alle quiltsters nu eens in het echte leven te ontmoeten en blokjes van de diverse quiltsters in het echt te bewonderen.
In 2002 was mijn Sjaantje klaar, nou ja Sjaantje... De quiltsters onder jullie weten meteen wat een enorme quilt dit is. Ruim 5000 kleine snippertjes stof, zes meter achtergrondstof en een flinke lap voor de achterkant vormen samen deze quilt.
De mijne is van een donker blauwpaarse katoen met bijna alle stoffen van Den Haan en Wagemakers die toen te koop waren. De quilt is niet zoals bij Jane Stickle als een trip around the world opgebouwd qua kleuren maar in gekleurde banen.
Er is dus een rode kant en een gele en daartussen bevinden zich de blauwen en groenen. Voor de achterkant vond ik in Parijs destijds een prachtige Toile de Jouy in een donker paarsblauw. Dat is geluk hebben want die kleur vind je niet veel.
Er zitten prachtige blokjes bij zoals deze:
en sommige blokjes waren behoorlijk ingewikkeld door de vele kleine stukjes
De quilt is deels met de hand gepatcht en deels machinaal. Het quiltwerk gebeurde met de hand. Na voltooiing van de quilt was ik nog niet klaar met Jane Stickle's blokjes en daarom maakte ik een kleine versie in kruissteekjes. Een mooie afsluiting van een erg leuke periode.

28 opmerkingen:

wilma zei

Volgens mij heb ik jouw quilt al in het echt mogen bewonderen,... heeft hij niet jaren geleden in Vaassen gehangen?? Wat ik daar nog van weet,... zulke mooie quiltsteekjes!!

marcella zei

@Wilma, dat klopt, hij hing in Vaassen. Quilten was toen een beetje mijn liefhebberij, de kers op de taart, ik vond dat reuze leuk om te doen. Gelukkig heb ik net erg mooie lapjes gekregen voor mijn verjaardag, wat ik ervan ga maken weet ik ook al ;)

Quilt it and Dotty www.quilt-it.nl zei

Weet je Marcella, ik heb echt jaaaaren die poster van H&W boven mijn bureau gehad. En op die DJ bijeenkomst in Amsterdam was er een vrouw met een map met enkel DJ blokjes die deze quilt als haar allereerste quilt maakte. Ze heeft wel een half uur verteld over haar reis met Jane Stickle. Die vrouw was mijn schoonmoeder en ik hield haar boek vast. Het was namelijk mijn idee dat ze die quilt ging maken..........

Phebe and Jane zei

Marcella, wat een SCHITTERENDE quilt is dit. Ik ben heel blij dat je deze nog een keer laat zien. Wat mooi. En zo apart, die kleuren in elkaar doorlopend. Deze heeft zeker een ereplaatsje in je huis?
Groetjes,
Marian

anneke zei

Wat leuk dat je er (nog) een keer over vertelt, deze heb ik in Vaassen ook in het echt bewonderd; zoonlief bewonderde hem ook. Wat een werk, dat zie je dan weer van dichtbij eens goed.

Die prachtige quilt voor je man mag je ook nog wel eens laten zien, nieuwe blog nieuwe kansen :-)

Petra zei

wat een PRACHTIGE quilt..
súper mooi gemaakt, een écht pronkstuk!
groetjes, Petra

goof & ooievaar zei

Ja, ik zag 'm ook in Cannenburgh, wist door je web-log dat Sjaan daar zou zijn, dus ik MOEST er gewoon naar toe.
Ik heb ervan genoten, ze is BEELDSCHOON!
:o)

Hester zei

Ik heb hem ook gezien in Cannenburg en vind hem prachtig. Wat een een leuke periode die begin tijd van de Dj. Alle contacten, de dag en Utrecht en later in amsterdam met Brenda. Hoe zou het gaan met alle blokken die we toen voor haar hebben gemaakt?

Jeanny zei

Prachtig hoor. Zoals je weet ben ik geen quiltster en heb ik altijd bewondering hoe jullie de kleuren zo mooi gecombineerd krijgen.
Tot morgen.

Annelies zei

Ik heb hem ooit in het echt gezien in Cannenburgh. Een schitterende quilt ! Ik wist niet dat je een toile aan de achterzijde had. Grappig dat ik daar ook voor heb gekozen.

katrien zei

Wat een prachtige DJ heb jij gemaakt.
Ook je borduurversie is heel leuk.Mijn vriendin maakte die voor mij.

Klaske zei

Wat een beauty! Ik ben pas in 2007 besmet met het quiltvirus, maar ben ondertussen ook bezig met de DJ...

lupineke zei

Oh, ik val hier helemaal stil van, wat een schitterende quilt... dat iemand dit uberhaubt ooit kan maken, zo vreselijk knap!!! Is hier een poster van te koop? Waar, laat het me weten aub! Want zoiets zal nooit uit mijn eigen handen komen.

Tilly zei

Wat een mooie kleuren, deze is echt prachtig, doe zelf mijn best om de DJ ook af te krijgen. weer een inspirerend voorbeeld.

jessie zei

In een woord SCHITTEREND !!!
Tot morgen!

GRANNY'S HOUSE zei

Wat is hij toch mooi op deze manier, je kan en mag daar met recht heel trots op zijn.

Groetjes
Ines

Guusje, zei

Wat is hij ontzettend mooi aan voor en achterkant. Prachtig. En wat leuk dat je hem ook geborduurd hebt. Erg leuk dat je hem aan ons showt.

Anny zei

Sjaantje blijft mooi!

Willy zei

Prachtig Marcella. Ik heb 'm in de Lier kunnen bewonderen, maar de achterkant zie ik hier nu voor het eerst.

Gerard zei

"Dear Jane"... Ik ben er stil van. Het is een juweel van een quilt.
Ik weet wat een werk het is, want Annemieke was bezig aan een "Dear Jane", die is nooit afgekomen... De dood was sneller.

betty prins zei

Ach Marcella, jouw Jane is ook zo'n mooie! Ik zag hem in De Lier en kon er naar blijven kijken! Goed om te horen dat je weer lapjes gekregen hebt, want volgens mij kunnen er nog erg mooie quilts uit jouw handen komen! Nog gefeliciteerd natuurlijk, hoop dat je een fijne dag had!

Johanna Zweden zei

Nu dat is even goed afscheid nemen, voorlopig van blogjes kijken voordat ik op vakantie ga. Wat schitterend, zit hier met open mond te kijken, wat een genot om dit te zien.
Ik ben er ook heel stil van, want wat een werk, schitterend
Groetjes Joke

Marjan zei

Werkelijk schitterend, Marcella! Ook ik had het geluk hem in De Lier in het echt te kunnen aanschouwen... Fantastisch was dat. Daar zag ik ook je toile aan de achterkant en die stof staat sindsdien op m'n netvlies. Weer dank voor alle inspiratie!
Hartelijke groet,
Marjan

Chris zei

Marcella! Wat een PRACHT!!! En die overlopende kleuren, wat heb je dat ontzettend knap gedaan zeg. Ik heb er nog nooit zo eentje gezien. En dan ook nog dat borduurwerk. Je bent echt een kei. Dank je wel dat je ze hebt laten zien. Het is echt genieten!

Hilda zei

Ik heb hem niet in het eggie mogen bewonderen maar ik geloof gelijk wat de anderen zeggen. En wat betreft contacten, de helft van de mensen weten niet wat voor leven achter het handwerken afspeelt. Ik geniet elke dag van mijn sociale contacten via de site/ mail met mijn handwerk vriendinnen.

marcella zei

@Dorry,
wat een leuk verhaal. Ik moet je schoonmoeder toen wel ontmoet hebben en jou ook. Wij kenden elkaar natuurlijk al van het forum.
@Phebe, is een ereplaatsje op de stapel ook goed? :)
@Anneke, met zoonlief hebben we daar nog gezellig staan praten over de quilt, hij had er zo jong als hij toen was echt een mening over. De quilt voor mijn lief komt binnekort weer langs bij de oude logjes die ik steeds met de nieuwe mee plaats. Ik ben nu bezig met juli en de quilt lag in mei in Vaassen.
@Petra, eigenlijk is iedere DJ een pronkstuk, het vele werk ziet iedereen er wel aan af ;)

marcella zei

@Goof, jij ook daar? eigenlijk heb ik stiekem nog heel lang gedacht dat ik een tweede Sjaan zou maken.
@Hester, ik koester die periode ook nog steeds, het was uniek hoe wij met z'n allen aan Sjaantje werkten.
@Jeanny, dat is ook wel het moeilijkste van quilten vind ik, de kleuren goed krijgen. Hier zat gelukkig zoveel in dat het met een heleboel schuiven uiteindelijk wel goed kwam.

marcella zei

@Annelies, ik heb niet alleen Toile aan de achterkant maar heb aan de voorkant ook een aantal blokken met Provencaalse stoffen.
@Katrien, jij boft, een geborduurde Jane krijgen. Een prachtig borduurwerk vind ik nog steeds. Die heeft dan weer wel een ereplaatsje in huis ;)
@Klaske, heel veel succes en plezier met jouw baby Jane, ook nu zijn er veel mensen mee bezig.
@Lupineke, er is geen poster vanm te koop, de firma Den Haan en Wagemaker had ooit een poster met daarop hun versie van de Stickle quilt Die van hun heeft ook een opbouw in kleurbanen zoals hierboven maar die van hun is in rode kool paars en hij is niet vierkant. Er is een boek te koop 'Dear Jane' waarin van alle blokken en de randpunten de patronen staan en het verhaal over de antieke quilt.
@Tilly, succes!
@Jessie, het was gezellig gisteren!
@Willy, je had best even aan de achterkant mogen gluren toen hoor :)
@Gerard, die van Annemieke komt ook af. Ik vind het alleen zo verschrikkelijk jammer dat zij dat zelf nooit meer zal kunnen zien. Toch denk ik dat degene die er aan werkt dat zal doen met de gedachten bij Annemieke.
@Betty, dank je wel, het was een fijne verjaardag en de lapjes zijn om te smullen! Probleempje is de factor tijd...altijd te weinig naar mijn zin ;)
@Johanna, fijne vakantie! kom je deze kant op?
@Marjan, later heb ik dezelfde Toile weer in Parijs in het rood kunnen komen. Die heb je ook gezien in De Lier als rand om een redwork quilt met afbeeldingen van de originele Pooh (dus niet de Disney versie).