Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 6 december 2009

Klaas en andere mannetjes

Het was vanaf het begin duidelijk: Sophie en Klaas hebben geen innige band.
In november smikkelde ze af en toe genoeglijk van een kruidnootje maar sinds "Klaas" haar een handje vol toestopte zijn ze niet meer lekker. Ze gedroeg zich als een voorbeeldige heldin toen haar eerder dit jaar haar amandeltjes werden ontnomen, gaf dezelfde dokter zes weken later bij het contrôlebezoek haar stralendste lach en toonde zich twee weken geleden Sophietje-Zonder-Vrees bij de influenza campagne, maar met Klaas en haar werd het niks.
Brullen.

Gisteren vierde we Sinterklaas bij Sophie, zonder Klaas dachten wij.

Ze was al zeker een uurtje beneden na haar middagslaapje toen ze ineens een pakje ontdekte uit de enorme uitstalling die er lag. Stralend kwam ze met het pak aangelopen en het mocht open, het was voor haar en bevatte een poppenbadje, wat ze onmiddellijk in gebruik nam: "pop slapen".
Toen ik haar even later een kruidnootje toestak duwde ze mijn hand weg en fluisterde samenzweerderig: "klaas".

Na een tijdje was er weer een Sophiepakje aan de beurt, deze keer ingepakt in Hema pakpapier waarop kruidnootjes en snoepgoed waren afgebeeld.
Met twee handjes duwde ze resoluut het nog ingepakte cadeau van zich af, "Klaas!" en draaide zich om.

We hebben het cadeautje achter de schermen opnieuw ingepakt, nu in kruissteekjes-papier, waarop Klaas veel minder zijn stempel had gedrukt.
Het nieuw ingepakte cadeau werd even later onder gejuich aangenomen. Terwijl ze het uitpakte mompelde ze steeds zachtjes "wouw", ter instemming en daarna werd er uitbundig en langdurig met het nieuwe poppenstoeltje rondgesjouwd.

De 'andere mannetjes' vond ik in het boek Traditional Blackworksamplers (van Lesley Wilkins) waar ik ook nog even in op zoek ging naar aanleiding van de reacties op het vorige logje.

Ook hier vond ik soortgelijke mannetjes, zoals onderstaand voorbeeld laat zien.

Dit boek gaf een verklaring waarom de mannetjes "boxers" genoemd worden, dat heeft te maken met de stand van hun benen. Ze worden afgebeeld met vruchten, eikels en hartvormige dingen waarmee de indruk wordt gewekt dat ze giften brengen. Van bovenstaand voorbeeld vermeldt het boek dat sommigen geloven dat dit Adam en Eva zijn vanwege de mooie tuin waarin het stel is afgebeeld. Ik zelf denk eerder dat het de afstamming van de aap symboliseert vanwege de lichaamsbeharing en vooral de neus. Alle andere voorbeelden die ik heb gezien hebben een rechte, meer mens-achtige neus.

Er staan meer voorbeelden van boxers in dit boek zoals dit drietal dat aardbeien rondsjouwt:

Anatomisch bezien is er wel enige kritiek denkbaar op hun onderstel ;)

Verder bladerend in het boek kwam ik ook mijn hijgend hert in kruissteek weer tegen,

dit keer in een Sampler gemaakt door Jane Bostocke in 1598. Deze Sampler laat zien dat Jane iedere keer als er een nieuw patroontje voorhanden was, dit toevoegde aan haar lap. De Sampler is in bezit van het Victorian and Albert Museum in Londen en bevat 24 verschillende randmotieven en vele op de natuur geïnspireerde "spot motifs", kleine motiefjes.

Klaas is weg en mijn logje is klaar, ik ga lekker nog wat steekjes maken ;)

19 Reacties

Geen opmerkingen: