Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 26 juli 2009

Rudesyning

Na een paar dagen draadjes uittrekken, wat ik reuze saai vond, gevolgd door een aantal dagen bundeltjes draden omwikkelen wat bijna net zo erg was werd het tijd om het verkregen stramientje in te vullen met patroontjes. In het Deense Dragvaerk zie je veel patronen van sterren, vogels en harten. Het was nog een heel gepuzzel om die allemaal netjes in mijn bescheiden oppervlakje te krijgen. Ik had vooraf geen patroon gemaakt maar kwam wonderbaarlijk goed uit. Geluk is met de dommen ;)

De bestaande vogeltjes heb ik uitgebreid met een soort vleugeltjes van een ander vogelpatroon omdat daar anders een leeg plekje overbleef. Ik heb op twee manieren de patronen ingevuld: met een Point de reprise, een stopsteekje waarmee elk vierkantje een keurig "stopje" van 2 x 2 draden kreeg en met een festonsteekje wat rondom binnen alle zijden van de vierkantjes wordt gemaakt.
Dit vond ik wel heel erg leuk om te doen, je ziet onder je handen het patroon groeien en het is leuk om te proberen de steekjes zo mooi en netjes mogelijk te maken.

hieronder zie je hoe de rand geworden is:

Je ziet nu ook het kleine borduurpatroontje in rood en blauw. Ik zag hem op foto in een boek, het is een Deens patroontje en ik wilde hem vreselijk graag in mijn lap hebben. Met veel getuur en een loep heb ik het patroontje zo goed mogelijk nagetekend om na enkele steekjes borduren te ontdekken dat het erg GROOT zou worden.
Ik heb het patroontje dus noodgedwongen in kruissteekjes over een draad geborduurd.

Het Udklips kwam ook af zoals je hier ziet:

en daarna restte er nog het kleine vierkantje in de bovenrand. Dit vulde ik op met een kroontje in Rudesyning. Rudesyning is een techniek waarbij kleine open vierkantjes samen het patroon vormen. Ook hier veel gepuzzel om de techniek te snappen van het omwikkelen. Ik had namelijk geen uitgeschreven patroon en ook niet alle patronen bleken geschikt voor Rudesyning. Kenmerkend voor Rudesyning is de rand met open gelaten blokjes; het midden van een patroon kan opgevuld zijn met een van de opvulsteken (zoals festonsteek of Point de reprise) maar rondom blijft altijd zo’n open randje dat de contour van het patroon afbakent.

Zo ziet Rudesyning eruit:

ik had nog plaats voor de letter M in Rudsyning (daar wordt de techniek ook veel voor gebruikt,voor monogrammen) en het jaartal 09 in stersteek.

Nu is mijn lapje klaar. Zal ik me gaan vervelen? :)

35 Reacties

Geen opmerkingen: