Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 10 juli 2009

Marcella Klipt Ud

Nadat ik vorige week mijn Hedebo Souvenirlapje in wording liet zien (kijk even een blogje terug als je vergeten bent hoe dat er uit zag ) heb ik het deze week maar eens rigoureus aangepakt met de schaar. Was ik er bij Lapje Een nogal huiverig voor om zomaar in mijn lap te knippen, deze keer pakte ik het gelijk koelbloedig aan, hup !

Dit onderdeel van de Hedebo technieken heet Udklips en dat betekent zo ongeveer wat wij denken dat het betekent ;)
Ik begon met een soort langgerekte wurm met puntjes ud te klippen: Klip en nog eens klip...daarna ik kon niet meer terug.
Gelukkig kreeg ik de vorm netjes en veilig afgewerkt en daarna kon het vullen van het gat met naaldkant beginnen:

Halverwege raakte mijn garen op en ik bestelde snel een en ander aan diktes Broder spécial bij Nelly's Hardanger Atelier. Het kwam gelukkig snel per post en de tussenliggende dagen vulde ik met borduren aan mijn 17e eeuwse broddelwerkje.

Nadat de wurm gedicht was met het nieuwe garen knipte ik wat ronde en ovale gaatjes en dat ziet er na opvulling zo uit:

Daarna probeerde ik een vierkant gat. Ook dat bleek helemaal in orde te komen na wat verstevigend knoopsgatensteekwerk langs de rand. De invulling hiervan komt later.

Mijn Hedebo-Souvenirtje ziet er nu zo uit:

Ik vind Hedebo een erg leuke en gevarieerde techniek. Wie zin krijgt om ook eens een hedebo-werkstukje te maken kan in het boek

Hedebo, Danish Whitework,
ISBN 978-4-579-10975-3

genoeg inspiratie vinden.

31 Reacties

Geen opmerkingen: