Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 19 juli 2009

Dragvaerk

Nee, ik ben nog niet helemaal Ud geklipt, het zat er niet in deze week om het af te krijgen.
Zoon was hier en deed belangrijke Dingen aan de schuur, ik hielp mee door gezellig in de buurt te blijven en verrichtte ondertussen wonderen in de tuin. Ik heb er voor ruim anderhalve GFT bak aan gratis plantjes uitgehaald en je kunt weer overal lopen. Wat zal de tuinman trots op me zijn als hij komende week de haag komt knippen ;)
In de uurtjes die ik voor mezelf had begon ik aan een nieuw onderdeel van de Hedebo technieken: Dragvaerk oftewel Drawn thread work maar dan op de Deense manier. Dit werkje vergt niet zoveel aandacht als het Udklips en dat was wel zo gezellig met DS naast me ;)

Eerst wordt er een "raamwerk" van cordonsteken gemaakt en daarbinnen worden er draadjes uitgetrokken en blijven er andere draadjes staan. De draadjes die blijven staan worden omslingerd met cordonsteken. In het stramientje wat daardoor ontstaat worden dan volgens patroon weer hokjes opgevuld met vier festonsteken in het rond. Ik deed het eerder in mijn grotere Hedebo lap (zie mijn log van 20 november 2008 )
Het is een beetje saai werk eerlijk gezegd.

Nog even flink draggen en ik kan met het opvullen van de hokjes beginnen wat natuurlijk een veel leuker karweitje is.

Het Udklips wat ik vorige week liet zien is op een paar uurtjes borduren na ook klaar, voor een eerste Udklipsje vind ik hem bijzonder geslaagd. Dit is zo leuk om te doen!

Twee zussen kregen allebei een dochter. De beide dochters raakten bevriend, trouwden en kregen drie maanden na elkaar een dochter. Deze dochters groeiden samen groot, logeerden ontelbaar veel vakanties bij elkaar en kregen ook allebei een relatie. De jongste van de achternichtjes, mijn dochter Elise kreeg vorig jaar een dochter, de oudste beviel deze week van een prachtige en gezonde zoon.

Sophie is al op kraambezoek geweest bij haar nieuwe achter-achterneefje en de beide jonge mama’s zijn zeer benieuwd of hier weer net zo’n bijzondere vriendschap uit zal groeien als bij de vorige generaties. De beide oma’s hebben in ieder geval de komende tijd genoeg stof om over te praten ;)

Dan was ik ook nog op een plaatselijke rommelmarkt en vond er wat oude garenklosjes voor weinig. Thuisgekomen bleek ik zo hier en daar meer verdwaalde en soms zelfs vergeten klosjes te hebben en nu is er ineens sprake van een Verzameling. Ik zette ze mooi bij elkaar in een doos en hoop dat mijn kleine verzamelingetje nog wat groeit in de toekomst.

18 Reacties

Geen opmerkingen: