Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 11 januari 2009

Nuttige vlooien

Gisteren waren wij op de verzamelaarsbeurs in Utrecht. Een erg koude veemarkthal vol met Dingen.
Dingen Die Wij Thuis Al Hadden en die het beeld opriepen of wij ook niet eens ergens een kraampje moesten huren.

Dingen Die Wij Niet Hoefden, maar toch leuk waren om naar te kijken. Zo zag mijn lief een verzameling oude elektra spullen: een stekker om in een fitting te schroeven zodat je de fitting als stopcontact kon gebruiken, een fitting die je rechtstreeks in een stopcontact kon steken waarna je er een gloeilamp in kon draaien. Fittingen die je ergens in kon draaien en waar je vervolgens twee lampen in kon draaien. Een verdeelstekker waar je tien andere stekkers in kon stoppen. Heerlijk met die kou: tien straalkacheltjes uit een enkel stroomafnamepunt. Stuk voor stuk tamelijk gevaarlijke zaken dus die je liever niet zou willen gebruiken.

Het meest hilarische Ding wat ik zag was een koperen pan waar iemand aan de onderkant een tamelijk lelijk rond geknipt borduurwerkje had gelijmd. Hoe kom je erop ;)

Ik vond een nuttig handwerk dingetje: een stop-apparaatje om nylonkousen mee te repareren.

Aan de achterkant van het "eitje" zit een gleuf, daarover span je de nijlonkous, met het bijgeleverde haaknaaldje (dat is het stokje wat uit het ei steekt en waarvan het breekbare puntje keurig beschermd is binnenin het ei) haal je nu voorzichtig de ladder op. Aan het eind van de ladder aangekomen hecht je de laatste steek af door een paar steekjes op elkaar te naaien met een draadje nylon.

Een ander nuttig stop-apparaatje liet ik eerder hier zien.
Het eitje ligt op een tweetal stoplapjes, nuttig schoolwerk om te leren een groter gat in een geweven stof te dichten. Om het extra moeilijk te maken leerden de meisjes op een geruit lapje te werken en de juf lette natuurlijk op of de ruitjes wel mooi doorliepen in de stof. Deze lapjes zijn gemaakt door een meisje wat erg netjes werkte. Het onderste lapje bevat diverse soorten stopjes: midden in de lap, langs de rand en op de hoeken en ook het kleine schortje wat erboven ligt heeft dergelijke stopjes. De naden van de stopjes zijn verschillend afgewerkt.

Wat ik nog meer vond gisteren was dit fijne zigzagbandje in een prachtige kleur blauw: drie meter op een kaartje en ik betaalde er 0,75 cent voor.

17 Reacties

Geen opmerkingen: