Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 29 juli 2008

Boeken

Frankrijk is wel zo’n beetje het paradijs voor handwerkboeken. Elke boekwinkel heeft minstens een stuk of tien, twintig verschillende handwerkboeken in de kast staan, in elke kiosk of tijdschriftenwinkel vind je een flinke stapel handwerktijdschriften en zelfs in de grote supermarkten langs de weg kun je een ruim gesorteerde boekenafdeling verwachten.

Niet zo gek dus dat ik iedere reis wel met een stapeltje boeken naar huis terug keer.

Een van mijn aankopen is dit boek:

vorig voorjaar al uitgekomen in de serie boekjes van Marie Claire maar ik was hem nog niet eerder tegengekomen. Het zijn veelal patroontjes die al eerder in Marie Claire Idees zijn verschenen.
In het boek zijn borduurpatronen te vinden in verschillende steken: een prachtig (groot!) alfabet in kruissteek, ook mooi om een enkele letter van te borduren, een schattig babyblokken alfabet met kruipende baby figuurtjes in kruissteek dat te samen met de baby’s in plat- en ingrijpsteek dit leuke lapje oplevert:

een landschapje met koeien en een abcédaire in platsteek, een rozenalfabet in kruisjes en eentje met lavendeltakjes, een beeldig groen alfabet in platsteek met klimoprankjes, een modern en kleurig alfabet in schaduwwerk, een alfabet in modern lettertype van verschillende grootte met een vijgentakje, een eenvoudig alfabet in kruisteek waarbij elke letter een eigen kerstfiguurtje heeft en nog wat andere borduurwerkjes.

Waar ik voor viel was dit lapje:

Een beeldig lapje in prachtige kleuren, geborduurd in steelsteek, platsteek en festonsteek op ongebleekt linnen. Super. Je zou er zo aan willen beginnen!

Hier vind je de andere uitgaven van Editions Marie Claire Idees, ik heb er al verschillende van in mijn kast staan.

Ik betaalde €7,95 voor dit boekje,
ISBN 978-2-84831-094-7

20 Reacties
Deel dit:

inShare
4

het hoekje om
Geplaatst op juli 27, 2008 by nuttigenfraai
18

Geen vakantiekoffer de deur uit zonder een handwerkje. Eén handwerkje? ik had eigenlijk nog wel wat meer mee voor ……

Noodgevallen zoals het licht bijvoorbeeld. Dat was vrij slecht eerlijk gezegd in ons hotelletje: zo’n winterski-sportvakantie gebeuren op zo’n alp dus dan weet je het wel: veel "gezellig" houten wandjes, donkere vloerbedekking ( enig idee hoeveel nattigheid er uit een paar skischoenen komt?) en een gezellig sfeerlichtje op de kamer. Voor de zekerheid ook de breirol maar meegenomen, dat kan ik desnoods met mijn ogen dicht en ook nog een nieuw werkje voor als de merklap toevallig af zou komen.

De breirol is niet uit de koffer geweest want het viel uiteindelijk mee met de merklap: ik was bezig met de alfabetten en dat is niet zulk moeilijk tel- en kleuren werk, dat ging in de schemering ook prima ;) Ben ik zo tussen de bedrijven door toch nog een heel eind gekomen:

ik zal het nieuwe stukje nog wat duidelijker doen:

de alfabetten zijn af, het zijn er drie geworden en ik kwam toevallig zomaar leuk uit ;) Je moet soms een beetje geluk hebben in ‘t leven. Naast de bovenste grote M paste nog een klein hartje over één draadje en er komt nog iets in de buurt van het wiegje. Zelfs met de rand ben ik nog een aardig eind gekomen maar dat was wel wat moeilijker te zien: veel gepriegel met drie kleuren roze dicht op elkaar gebroduurd. Ik had bovendien helaas het boek niet meegenomen waar het randmotiefje in staat dus ik moest van de lap af borduren. Nog zeventien rozen heb ik uitgerekend en dan kan het lapje naar de lijstenmaker.

Waar ik eergisteren pas achter kwam toen ik het vorige logje maakte is, dat ik het boek waar ik de meeste motiefjes uit heb gehaald

twee jaar geleden daar in Frankrijk heb gekocht. Grappig dat ook dit weer zo netjes op z’n plekje valt.

Alweer toeval is het feit dat alle vier de roosjes op de hoeken van de rand toevallig hetzelfde zijn, onbedoeld leuk!

Mijn lapjes aankopen waren zéér bescheiden: één echt quiltlapje uit de winkel "au fil d’or" in Sallanches en twee uit de woonwinkel Angel des Montagnes ( even op de rode hartjes klikken voor de collectie) nog een bandje erbij en twee bedeltjes:

Het voorbedrukt-"geborduurde" lapje komt uit de quiltwinkel en de twee streeplapjes uit Angel des M.

Ook mocht er een tijdschrift mee naar huis ( Fil en aiguille) omdat er een aantal aardige rode miniatuurtjes in staan, leuk voor mijn quiltwinkeltje en een los patroon.

Met het patroon ben ik ook erg blij; het is een letterlapje met verschillende monogrammen in diverse steekjes. Ik vind het een uitdaging om zo iets te borduren maar met eventueel wat hulp zo hier of daar moet dat toch lukken. Hier is een wat duidelijker afbeelding hoe ‘t lapje wordt:

Mijn logje is inmiddels lang genoeg dus mijn drie nieuwe boeken houd ik nog even op voorraad, daarover een andere keer meer

dag!
Geplaatst in borduurwerk | 18 Reacties
Deel dit:

inShare
4

Bonjour again,
Geplaatst op juli 25, 2008 by nuttigenfraai
19

Wir sind wieder da.

Vaste lezers weten dat ik nooit een briefje voor de melkboer onder de mat leg en hier meld ik het evenmin ;)
Toch was ik er wel degelijk even tussenuit, met uitzicht op Mont Blanc:

we waren weer hier voor het festival Musique Mechanique en omdat het zo’n eind rijden is plakken we er voor ons zelf altijd nog een weekje aan vast om even lekker rond te toeren en allerlei mooie plekjes te bezoeken.

Het Festival zelf was als vanouds weer heel geanimeerd, veel vrienden ontmoet en samen heerlijk gegeten.
Ik heb in juli 2006 in een heleboel logjes verslag gedaan van dit evenement dat ga ik nu niet opnieuw doen.

Becassine uit 2006, die we in 2004 nog als bijtje zagen rondzoemen was dit keer de beroemde zangeres Bianca Castafiora met aan haar zijde Kapitein Haddock , hier op foto:

ze speelde haar rol voortreffelijk, mèt spiegel en ook Haddock zagen we regelmatig met grote passen langsbenen ;)

Het zanggroepje was ook weer van de partij:

dit keer in geel/zwart geblokte hemden en gele sjaaltjes. Er waren hier wat verheugende nieuwtjes: Papa (achteraan met orgeltje) is 6 maanden geleden opa geworden van petite bébé die het hele festival in een stralend humeurtje was. Zij op hun beurt waren natuurlijk reuze benieuwd naar onze Sophie. De andere dochter was in juni getrouwd en het kersverse paar vierde op het festival de laatste dagen van hun voyage de noces oftewel hun huwelijksreis. Bij Berthi las ik in haar verhaal over Parijs over het kussen op de wang dat in Frankrijk twee keer zou zijn. Dat klopt niet helemaal, het kan ook vier keer zijn of zelfs zes keer maar in ieder geval nooit drie zoals bij ons ;) ‘s Lands wijs, ‘s lands gebruiken.

Dat leverde wat telwerk op met deze Franse familie, die we allemaal vier maal op de wang kusten, behalve de kersverse schoonzoon, die komt namelijk uit Nederland en kreeg er dus netjes drie. Ook de mannen onderling maken een soort kus gebaar, alhoewel het meer in de armen sluiten is. In ieder geval, het weerzien met oude bekenden was hartelijk ;)

Maaltijden waren er ook weer in ruime mate, varierend van ontbijtjes met croissants, sapjes en koffie tot viergangen menu’s rond de middag of in de avond. Tussendoor waren er dan nog apperitif concertjes uiteraard rijkelijk besproeid met wijn en snackjes en niet te vergeten de nachtelijke uiensoep. Met ruim vierhonderd festivaliers ( deelnemers) moeten er aardig wat kilo’s eten en liters drank geserveerd zijn. Om je een idee te geven: dit is een gedeelte van de eetzaal

Voor de laatste maaltijd stond soupe savoyarde op het menu. Er lagen plakken stokbrood en een dikke plak Tomme de Savoye, een heerlijke kaas uit de streek naast de borden, de soep was nog niet opgediend. Wij keken eens om ons heen wat de bedoeling was en zagen hier en daar mensen het brood en de kaas bij de wijn oppeuzelen. Logisch, dus dat deden wij ook. Tot ik ongeveer bij de laatste hap kaas aangestoten werd door mijn rechter buurman die mij in mijn oor fluisterde dat het de bedoeling was dat het brood zowel als de kaas in stukjes in de soep gedaan dienden te worden :)

De soep was een soort gebonden soep met aardappels, selderij, meiknolletjes en prei te zijn op een basis van bouillon en room. Bijzonder voedzaam, zeker in combinatie met de kaas en het brood. Het bleek slechts een aanloopje tot het hoofdgerecht :)

Soms stond er ineens een klas schoolkinderen voor je orgel en de kinderen stelden dan na een muziekje vragen. Hier staan ze bij onze overbuurman te luisteren:

De belangrijkste vraag aan ons was toch wel waarom pluchen poes Carla op het orgeltje zit. Wij hebben ze uitgelegd dat er heel vroeger levende aapjes door de rondtrekkende orgelman werden gebruikt ( en soms ook marmotjes) om het publiek te vermaken. Vanuit die traditie hebben veel orgels tegenwoordig een pluchen aapje. Wij zijn eigenwijs en hebben een poes.

Ook in de orgelwereld is het drukbevolkt, het is nog net geen file hier:

Links zie je een man op een alpenhoorn spelen, een prachtige klankcombinatie met draaiorgel!

Als laatste foto in dit logje een grapje. Dit staat op de garage van één van de hotels:

Kijk, dat wij merklap-borduursters soms de alfabetten niet uittellen ( ik bijvoorbeeld) en proberen om met wat smokkelen de boel toch rond te krijgen is nog tot daar aan toe, maar als je je hotel wilt presenteren moet het natuurlijk niet zo. Voor je het weet sta je achteruit te verven en dat is heel wat meer werk dan achteruit borduren :)

Volgend logje laat ik mijn merklap zien want die had ik meegenomen op vakantie en er zijn weer heel wat steekjes meer. En verder zijn er natuurlijk ook wat aankoopjes .
tot dan!
Geplaatst in Geen categorie | 19 Reacties
Deel dit:

inShare
4

handwerken met Marcella
Geplaatst op juli 11, 2008 by nuttigenfraai
22

Ik heb het al begrepen, handwerken met Sophie zit er voorlopig niet in volgens jullie :)
Eerlijk gezegd denk ik dat ook en of Sophie ooit een handwerkster wil worden zal nog moeten blijken. Van mij hoeft ze niets en mag ze à lles.
Toen mijn eigen kindertjes klein waren was alleen zoonlief geïnteresseerd in zelf handwerken. Zo maakte hij ooit van vilt een mutsje voor zo’n ledepop die tekenaars gebruiken als model. Later maakte hij een outfit voor zijn 12e verjaardagsfeestje dat in Middeleeuwse stijl werd gevierd in onze achtertuin. De hele klas zou komen dus een kostuumpje werd door hem wel nodig geacht. Als een miniatuur Johan van de Alverman was hij een bijzondere gastheer.

Elise heeft meer herinnering aan de vele jurkjes die ik voor haar heb genaaid in de loop der jaren en haar mooiste verjaarscadeau ooit moet de enorme poppen-outfit geweest zijn die ik voor pop Anneliesje maakte. Toch is ook aan haar het handwerken niet voorbij gegaan: ze borduurt, quilt en pimpt sinds kort ook babyhemdjes als kraamcadeautjes voor vrienden.

Volgens mij gaat het ook allemaal vanzelf: als je zelf laat zien wat een plezier je in iets hebt en niets opdringt komt vroeg of laat het plezier en het zelf willen doen wel opborrelen.

Terug naar de realiteit van nu, mijn eigen handwerkjes.
De afgelopen weken heb ik nogal wat aan de quilt voor hem gewerkt. (Voor eerdere logjes over die quilt even hier klikken en naar beneden scrollen)
Omdat ik mijn conditie wat wilde opkrikken besloot ik om meer te gaan fietsen en dus nodigde ik mezelf her en der uit bij quiltvriendinnen met de boodschap dat ik een dagje kwam quilten. Dag 1 was een "afmaakdag" ( alleen het wóórd al ;) waarbij we met z’n vieren, elk met een eigen werkje aan de tafel heerlijk opschoten. Geen show and tell, maar kwebbelen en werken. Wat schoot dat heerlijk op; ik heb bijna vier uur aaneen zitten quilten en had bij thuiskomst bijna een "drop" van de ster af. De week daarop was ik bij een andere vriendin; kleinkind van drie speelde gezellig onder de tafel of fröbelde met haar lapjes en wij kletsten en werkten: zij aan een nieuw project en ik aan mijn quilt. Sinds die tijd heb ik thuis ook nog een en ander gedaan zodat mijn ster nu bijna op een klein puntje na gequilt is.

Het roze dingetje onderaan is het sjabloon waar ik straks de rand mee ga optekenen. Ik dacht dat het leuk zou zijn voor de foto maar je moet wel erg goede ogen hebben ;) Het gebobbel linksboven komt ook goed: soms trek je per ongeluk aan de rijgdraden tijdens het werk. De ster ligt in ieder geval plat en de twee hoeken en de driehoek die ik al gequilt heb ook.

Opnieuw heb ik geprobeerd om de kleuren goed te krijgen op de foto: ik heb zelfs de overgebleven lapjes apart gefotografeerd maar het blijft naar mijn smaak iets teveel afwijken van het origineel: vooral het geel komt nogal bruinig over en de roden zijn veel te fel. Daarom heb ik de volgende list bedacht: ik heb zo goed mogelijk dezelfde kleuren van DMC garen bij elkaar gezocht en die gefotografeerd:

De donkerste paars is kleur nr 3802, dan rood 815, 309 en 352, groen 472 en 470 (de laatste heb ik vergeten op de foto) en tenslotte geel 745 en 3823.

De komende weken ga ik weer wat meer aan mijn Biedermeier merklap doen. Binnenkort komen we bij elkaar en dan wil ik nog wat nieuws aan de lap hebben toegevoegd.
De laatste keer dat ik er over schreef vroeg ik mij nog hardop af of ik de alfabetten eerst zou tekenen of dat ik gewoon maar zou beginnen en kijken waar ik uit zou komen.
Ik koos uiteindelijk voor het laatste en ben inmiddels hier:

voor de brildragers HIER:

Dat komt dus helemaal goed, ook zonder tellen kom je er wel ;) Het kleine vlindertje plukte ik van het patroon uit de catalogus met liefde op linnen en daarmee komt Marcella’s vlinderstand op twee :)
Geplaatst in borduurwerk,quilts | 22 Reacties
Deel dit:

inShare
4

Handwerken met Sophie
Geplaatst op juli 7, 2008 by nuttigenfraai
26

Met sommige dingen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom heeft deze oma alvast wat handwerkpakketjes in huis voor later,

Veel later :)

Verder in dit log nog Lievige Lapjes en Prachtige Presentjes maar nu eerst een Kunstig Knoopje.

Vroeger kon je niet zomaar naar de HEMA hollen omdat je een knoopje nodig had. In die tijd waren die niet te koop en de HEMA moest ook nog uitgevonden worden. In die tijd maakte je de knoopjes zelf. Bijvoorbeeld van een ijzeren ringetje en draad. Ik probeerde het ook en wilde hem op mijn nuttige lapje naaien. Helemaal vergeten en vandaag bij het opruimen van mijn werktafel kwam ie weer tevoorschijn. Ik zal vanavond alsnog een plekje zoeken voor mijn knoopje:

Heel vreemd was het overigens niet dat het knoopje een tijdje uit het zicht was, het is niet groter dan 0.75 cm.

Mijn Lievige Lapjes kocht ik zaterdag in Alkmaar en ik zet ze speciaal voor haar op mijn weblog. Ik weet dat ze van zulke lapjes houdt en met haar nieuwe atelier en alle ruimte die ik daar nog zag op de foto’s is een nieuw winkeladresje natuurlijk erg fijn. Het linkje van de winkel staat in het vorige log.

De Prachtige Presentjes kwamen per slakkenpost van haar :

Het waren er meer maar ik heb eerlijk gedeeld met Elise, ze is bezig met het pimpen van een tas en haar sokje en bloemetje vinden daar ook een plaatsje op. Bovendien kan Sophie dan alvast wennen aan zelfgemaakte handwerkjes. Dat is nog eens vooruitdenken :)

en dan zijn we nu eindelijk ( dank voor het wachten ) aanbeland bij de Premature Pakketjes voor Sophie.
Bij de Wibra vond Elise deze borduurpakketjes:

In het pakketje zit een plastic stramien en een plasic naald, verder borduurwol en een patroontje

Ik denk zelf dat het patroon "wat" te hoog gegrepen is voor een beginnend borduurster van een jaar of zeven acht. Maar lekker zelf prutsen op het stramien kan natuurlijk ook. Voor € 0,50 per pakketje is dat toch te leuk om te laten liggen.

Zelf kocht ik bij het Kruidvat ( op aanraden van Elise) een breisetje:

vier kleine bolletjes "wol" en een paar korte bamboe breinaaldjes nr 4, de prijs is € 0.99
Super leuk om te leren breien alhoewel ik ook dit de komende jaren wel op zolder kan laten liggen.
Geplaatst in Geen categorie | 26 Reacties
Deel dit:

inShare
4

neuzen op het scherm
Geplaatst op juli 5, 2008 by nuttigenfraai
17

Ik ben nogal uithuizig deze week, een dagje bij Elise en Sophie, een dag in de tuin met zoonlief die gezellig aan kwam waaien, een dagje quilten bij een vriendin waarbij we allebei een flink eind verder zijn gekomen met ons werk en vandaag onverwacht naar Alkmaar ook met Elise waar ik hier een paar erg leuke lapjes tegenkwam. Voor later, want eerst zou ik alles afmaken had ik mezelf beloofd.

Nog meer beloftes waren de detailfoto’s van het nuttige lapje. Bij deze dan:

een lapje er op met vier knoopsgaatjes, keurig afgewerkt met een trensje en versierd met allerlei steekjes, daarna een lapje er in gezet. Hierop een letter M in rood/wit en een aantal nestelgaatjes van verschillende grootte.

daaronder een versteviging voor een split met versiering in o.a.platsteek en Franse knoopjes, het splitje is maar gedeeltelijk vastgezet, de rechterkant is los en sluit met een bandje en een knoopje. Het hartje is ook in platsteek.

Het kleine nadenlapje is ook alleen maar in het midden vastgezet om de afwerking van de naadjes te kunnen zien. Behalve de schuine naad is er ook een Engelse naad, een open gestreken naadje en een gewone naad. Ook zijn er verschillende bandjes aangezet, zowel aan de voorkant als de achterkant, er is een oogje aangezet, en aan beide kanten sluit het lapje met een knoopje: links met een lusje in festonsteek, rechts met een lusje van band, het monogram is geborduurd in kruissteekjes.

Onderaan het lapje heb ik nog twee kleine lapjes met verschillende splitjes opgenaaid. Het linkersplitje heeft ruimte en is beschermd tegen inscheuren door een inzetje van keeperband. Het rechter splitje heeft naaldkant om te voorkomen dat het dunne zoompje aan de bovenkant inscheurt. dit lapje heeft aan de bovenzijde een versiering van zigzagband.

Ik weet nog niet hoe ik het lapje aan boven- en onderzijde zal afwerken en misschien vul ik het lapje hier en daar ook nog wat aan met het een of ander maar voorlopig gaat het lapje in de map.
Geplaatst in Geen categorie | 17 Reacties
Deel dit:

inShare
4

nuttig en heerlijk
Geplaatst op juli 3, 2008 by nuttigenfraai
15

De kabelproblemen zijn weer achter de rug. Gisterochtend kwamen "de mannen" scheppen en ging eerst de straat open, daarna mijn tuin en vervolgens bleek de koppeling tussen ons en hun draadje precies onder mijn heg te zitten. Verkeerd aangelegd ooit, maar niet door mij! Een nieuw stukje kabel en een nieuwe koppeling deden wonderen

Uit blijdschap zet ik hier het gebak vast klaar, pak er gerust eentje:

De maakster heeft een Flickr fotogallery en de link kwam via Elise die zelf ook af en toe erg mooie en lekkere taartjes maakt. Ze wil deze nu ook proberen. Hoe ‘t moet wordt stap voor stap in de fotootjes uitgelegd.

Omdat het aangename vaak samen gaat met het nuttige hierbij ook een update van mijn laatste souvenirlapje.
ik pak even mijn map erbij:

Mijn enige kartonnagewerkstuk ooit en reuze handig om alle lapjes mooi plat op te bergen.
Er kan aardig wat in

en er ligt al een flinke stapel souvenir in delen te wachten op een plekje in de rol.

Deze is er bij gekomen: een lapje met inzetjes, verschillende naden (andere dan in het vorige nuttige lapje) wat splitjes en nog zo het een en ander. Het lapje is nog niet helemaal af maar ik leg het nu even weg tot ik er tijd voor -en zin in- heb.

Het mooie doosje van Gutermann mocht ik hebben. Van mezelf
Ga nou niet met je neus tegen het beelscherm je ogen zitten verknoeien. In het volgende logje komen er details, echt, ik beloof het je ;)

De post bracht gisteren een mooie kaart van Sophie die erg blij is met haar muis uit een eerder logje:

en vandaag kreeg ik uit heel onverwachte hoek post, super lieve "dingetjes" en een gezellige brief.

straks nog wat quilten, een akertje knopen en een zak mest uitstrooien in de tuin, want dat moet toch ook eindelijk eens gebeuren ;)
Geplaatst in souvenir de ma jeunesse | 15 Reacties

Geen opmerkingen: