Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 2 april 2008

Verhaal gehaald

Dat was even schrikken gisteren. De mededeling "ben even verhaal halen" bracht een aantal bloglezers aan het gokken: "wat bedoelt ze daar nou mee" en nog veel meer lezers bleven maar terugkomen om te kijken of er al uitleg was.

Bij deze: de kaart is het resultaat van de creatieve wedstrijd 'Moraal van het Beeldverhaal' die Boomerang organiseerde. Hier lees je daar meer over en voor de rest was ik gewoon een dagje uit met 'de dames', inderdaad: een verhaal halen ;)

Dit wordt dus een positief verhaal, Marian’ne waar Annelies natuurlijk erg nieuwsgierig naar is, en.. ehm, Wilma, vertel jij Corrie even dat ik meestal erg tevreden ben, vooral na zo’n heerlijk dagje vrij op aanraden van Annita.

Wij waren een dagje naar Leiden, op zoek naar het museum het Leids Wevershuis. De tocht erheen was al bijzonder: we hadden de auto geparkeerd op een P&R en van daar zouden shuttles gaan. Dat bleken eigenlijk een soort zeven-persoons taxi’s. Je werd keurig tot bijna voor de deur afgeleverd en na een telefoontje bij vertrek stond binnen enkele minuten opnieuw de "taxi" weer voor. Voor ons hele gezelschapje waren de totale kosten inclusief parkeren €4.

Van buiten is het Wevershuis een klein en zeer oud pandje wat nog tot een aantal jaren geleden bewoond werd door een heer alleen. Het is nog in zeer oorspronkelijke staat wat in makelaarskringen ongeveer zoveel betekent dat er sinds de bouw geen onderhoud of vernieuwing meer aan is verricht. Dat betekende in dit geval loden waterleiding, antieke stroomvoorzienig, geen gas en gelukkig voor mij: sinds een aantal jaren was er wel een werkend toilet. Nog wel met de oude houten ombouw en een rond houten deksel om de "pot" te dichten maar daarboven hing toch een keurig stortbakje.

Het pandje had charme en we werden allerhartelijkst ontvangen door een van de vrijwilligsters die bij toerbeurt het huisje bevolken. Binnen een kwartier stond er een pot thee klaar en schoven we aan de kleine ronde tafel, dronken thee met elkaar en vertelden we wie we waren en wat we zoal "deden". De vrijwilligster in kwestie was weefster en had in de voorste kamer van het wevershuis haar weefgetouw staan. Op de momenten dat er geen bezoekers zijn weeft ze verder aan haar werk. Op andere dagen kun je bijvoorbeeld ook iemand treffen die frivolité maakt of bezig is met goudborduren.

Behalve deze weefkamer zijn er nog twee kamers (met een piepklein binnenplaatsje ertussen) waarin voor de tentoonstelling een aardige hoeveelheid nuttige en fraaie handwerken bij elkaar waren gebracht. Ook in de gang naar de kamers was het nodige opgehangen en op planken neergelegd. In de gang ontdekte ik vier Souvenirs, een kleine en drie grotere.

Op bovenstaand nadenlapje is aan de rechterkant in keurig handschift geschreven welk naadje er genaaid is. Ik heb dat nog niet eerder zo gezien.

Het museum het Leids Wevershuis heeft nog tot en met 6 april de tentoonstelling nuttig handwerk, daarna zijn er weer andere tentoonstellingen te bekijken zoals bijvoorbeeld van 5 juli t/m 14 september de tentoonstelling Bayeux in Leiden, een reis naar 1066 in 12 borduurwerken.

morgen ga ik een nieuw verhaal halen ;)

16 Reacties

Geen opmerkingen: