Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

maandag 14 april 2008

Er zat een aapje op een stokje

Nog even voortbordurend op mijn aap: wat mij stoorde aan de Nederlandse aap was de houterigheid van het figuurtje. De meeste van de gebruikte motiefjes zijn uit een Frans boek met voornamelijk merklapjes uit de Biedermeiertijd. Het wiegje past daar prima bij en ook het zelfgetekende huisje. De aap viel naar mijn smaak nogal uit de toon. Zeker toen ik er de klassieke naaimand naast had geborduurd. Het was massief en weinig zwierig.
Nadat ik eerst de aap had afgedekt en daarna de naaimand zag ik al snel dat de aap de boosdoener was en niet de mand.

Daarna heb ik nog drie dagen zitten dubben...uithalen is niet mijn hobby.
Na het uithalen heb ik een piepklein aapje gevonden, in alweer dat Franse boek. Het is zo’n klein (kapucijner-)aapje wat je vroeger op draaiorgeltjes kon aantreffen. Wat dat betreft past hij prima bij ons(alhoewel ik het niet in mijn hoofd zou halen om een levende aap op mijn orgeltje te zetten ;) .

Omdat de aap vrij klein is past de grote mand er toch prima bij. Nu had ik nog een klein gaatje over, precies groot genoeg voor een roosje.

Het 'grondje' van de aap vul ik nog wat aan, het is een beetje recht afgesneden en ik heb ruimte genoeg om er wat meer van te maken.

De engel had oorspronkelijk een gieter in zijn handen. Ik heb hem gespiegeld omdat ie anders zo mijn lap af vloog. Deze merklap is een groepsgebeuren en ieder van onze groep borduurt dezelfde twaalf onderwerpen. Wat er nog ontbrak was een klok. Ik had nog niets bruikbaars gevonden totdat mijn lief zei dat een klok ook een speelklok van een Carillon kan zijn. Eureka! Ik heb een aantal strengetjes metaalgaren van DMC en daarbij zat een soort koperkleurig garen; het borduurt vreselijk maar het effect is erg leuk. Mijn klok bungelt nu aan een sierlijk lintje.

Bij het fotograferen zag ik dat er nog een paar steekjes missen in de billen van mijn engel.

misschien dat ik op het laatst nog wat kleine dingetjes toevoeg maar voorlopig ben ik zo als de merklap nu is heel tevreden.
Daarna was het middengedeelte aan de beurt: ik wilde graag een rand van doorstopjes rond het midden.
Eerst werd het zo:

en toen bleek de rode doorstoprand links te dominant. De foto is wat overbelicht waardoor het hier wat minder opvalt. Ik heb voorzichtig de rode draden er weer uitgetrokken en ben een damaststopje begonnen in een lichtere kleur roze. Dat ziet er zo uit:

de rand is nog niet af maar het komt wel goed zo. In het midden heb ik dan nog plek voor een klein motiefje en wat letters. Ook moet er nog een alfabet bovenaan komen en een heleboel roosjesrand er omheen. Ik ben dus nog wel even bezig met deze merklap ;)

22 Reacties

Geen opmerkingen: