Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 28 september 2007

Oe

Mijn quiltfoto’s krijgen altijd een code en worden per gelegenheid in een speciaal digitaal mapje gestopt. Mijn foto’s in het mapje Carrefour 2007 van de tentoonstelling Oost Europese in de Eglise St Nicolas in Ste Croix aux Mines quilts kregen dan ook de vermelding "oe" en een nummer.
Het waren stuk voor stuk prachtige quilts. Bij binnenkomst viel mijn oog op deze quilt:

een prachtig samengestelde quilt van allerlei "rijke" materialen die op een bijzondere manier opgebouwd was in lagen. Allerlei oude en nieuwe – veelal handgekloste- kanten, kleine haakwerkjes, zijde, borduurwerk en hier en daar ook gordijnband, fantasievol geborduurd en geplooid.

hier zie je een fragment met in het midden een klein kant"feestje" versierd met kleine kraaltjes en borduurwerk en links en rechts het geborduurde gordijnband.

wat de quilt nog extra diepte gaf waren de talloze kleine zijden kussentjes die overal op de quilt bevestigd waren en die allemaal voorzien waren van een prachtig en fijn haak- of kantwerkje.

hieronder kun je dat op de detailfoto beter zien:

De Russische quiltster bleek jaren lang gewerkt te hebben als kostumière in een theater en dat verklaart haar keuze van materialen en ook het theatrale van de quilt zelf; het was echt een overdadig pronkstuk. Ik heb lang met mijn neus op de quilt gestaan om al die details te bekijken. Geweldig!

Ook deze quilt van een quiltster uit Bulgarije sprak me aan:

een overdadige bloemenzee in heldere kleuren, mooi gemaakt en zeer apart.

En ook deze quilt van een andere Russische quiltster sprak me aan, veel soberder van kleur dan de voorgaande maar wel prachtig versierd met kleine glimmende steentjes en kraaltjes

in een volgend logje laat ik Berthi en de anderen nog wat meer quilts zien uit Oost Europa met onder andere een opmerkelijke quilt uit Turkije.
17 Reacties

Geen opmerkingen: