maandag 11 december 2006

Prutsen op de mm.......

Het is druk op het moment, de dagen lijken wel korter en er is op de een of andere manier weinig tijd over voor een handwerkje. Toch even een klein logje over de dingen die ik op dit moment onder handen heb.
Mijn Point de Saxe lapje gaat ineens lekker snel. Even wat over de techniek: Point de Saxe is een fijn handwerk dat begint met het op elkaar rijgen van twee lagen stof met verschillende textuur; ik heb gekozen voor bovenop een lapje batist en daaronder een lapje erg fijne aftelbare stof. Deze lapjes worden op elkaar geregen en het patroon - ik heb een fragment van een oud patroon aangepast - wordt eerst met een stiksteekje omgewerkt en daarna nog met een extra draad opgedikt. Daarna wordt het met een cordonsteek afgewerkt. De batist in de grotere vlakken wordt daarna met een fijn en scherp schaartje uitgeknipt binnen de cordonsteken en de vlakken aftelbare stof die dan zichtbaar worden vul je vervolgens in met diverse Ajoursteekjes.  Het is een heel gepruts: op dit kleine lapje van nauwelijks 20 x 15 cm heb ik al zo'n 40 uur zitten prutsen. Maar het resultaat is dan ook wel erg leuk, al zeg ik het zelf ;)


het is wel vreselijk oppassen dat je niet per ongeluk in de onderstof knipt

prutsen op de mm......en op de meter.......
Veel sneller gaat het met m'n breirol. Vorige week had ik geen Sampler M huiswerk, het patroontje van Carla had ik eerder al gebreid omdat dat ook in mijn eigen rol uit 1893 voorkomt. Daarom heb ik maar wat "eigen" verzinsels toegevoegd zoals het leuke gaatje van het vijfde patroontje van boven. Ik zag het bij een andere antieke breirol en ik heb lekker zitten experimenteren om het patroontje net zo te krijgen als daar.


Ik schreef het al eerder: dankzij Carla's Sampler project leer ik echt breien! 
Mijn rol is inmiddels bijna drie meter lang en heeft nu 49 patroontjes. Het blijft leuk!

23 opmerkingen:

Wilma :-) zei

Oh Marcella wat laat je weer mooie dingen zien. Het lijkt mij erg lastig om netjes en niet in de achterste lap te kippen. Het is schitterend mooi. Wat een werk zeg!!

De brierol is super.....wat een lengte al zeg!! Mooi hoor!!

marian'ne m zei

Schitterend Marcella, bedankt voor de uitleg erbij. Dan weten we een beetje wat er voor werk in zit, echt veel !!

Mooi je breirol, en leuk dat je er zo'n plezier in blijft houden.
Het lijkt mij nog een hele klus zelf de patroontjes uit te puzzelen.

Mary zei

jeetje wat een lange breirol !! Super! en je pointe de Saxe lapje ook al zo'n kunstwerk, wel geduldwerk zeg !

annette-h zei

Het is echt heel erg prachtig...erg leuk is een understatement hoor!!!

annette-h zei

Vergeet ik nog te vragen hoeveel rollentjes
wol er aal in je sampler M zitten?

marcella zei

Annette, dit is mijn tweede bolletje katoen.

Bert(ie) zei

Oooh! wat schitterend. Fijn, die uitleg erbij, en wat een mooie foto's. Heb je het patroon van je point de saxe ergens vandaan of is het een eigen ontwerp? Wat ga je ermee doen als het af is?

marcella zei

Bertie, het meest linkse stukje was een fragment van iets ouds, dat heb ik gespiegeld en het midden heb ik er zelf in getekend. Als het af is komt het in mijn souvenir-in-wording.Volgend jaar ga ik maar eens wat onderdelen aan elkaar maken met tussenzetseltjes. Ik heb al stof voor de rand en de achterkant. Voor meer van mijn souvenirwerkjes kun je kijken op 23 april.

Tijm zei

Wat prachtig prachtig werk zeg!!! Vol bewondering heb ik er naar zitten kijken.

lieke zei

oh, wat een leuke dingen. wat een gepriegel voor dat doekje, maar het wordt wel hartstikke mooi. en wat is je breirol al lang. echt helemaal geweldig.

basje zei

wat heb je veel gewerkt in die ?korte? dagen. Het zijn toch ook de korste dgen van het jaar?? Maar het wordt werkelijk heel mooi. Ik kan me nu alverheugen op een ?souvenir van klasse' als het bij de 'nonnen ? zou gemaakt worden op een kostschool. zoals vroeger , kreeg je vast een heel mOooooooooooi cij fer van mij wordt het een 10 met griffel

Annette-p zei

OOhh, ik vind je Pointe de Saxe in één woord: GEWELDIG!!
(als ik toch 'ns wat meer tijd had....)

Irma zei

Mooie breirol. Goed dat je het zo volhoudt! Maar al die eigen stukjes er in die doen het wel!

Lous :o)) zei

Marcella, geweldig, het ziet er prachtig uit. Wat een geduld..........

Tessa zei

Mooi werk hoor!! Werkelijk prachtig, ik zou het niet kunnen... :-( Tessa

Marlies zei

Nou Marcella prutsen op de mm , inderdaad maar wel errug mooi!!!!! Poe geduldwerk hoor en volhouden ! Als je er een verkeerde knip in geeft kun je het dan nog herstellen of moet dan alles over??
En je breirol hoelang gaat ie worden? Ik vind die breirollen erg mooi , maar het is soms dat de zijkanten niet zo mooi worden en dat zou voor mij als pietje precies niet te verdragen zijn , als het recht moet moet het ook ECHT recht , nou ja gelukkig zijn er ook mensen die wat minder tuttelig zijn en die tevreden kunnen zijn met het werk dat ze maakten!
Marlies

Gea zei

waw,wat een mooie breirol
3 meter!! wat een eind

Berthi zei

Je Pointe de Saxe vind ik helemaal te gek!!!
Erg leuk dat je bijzondere technieken zelf gaat toepassen. Voor mij ontbreekt de tijd op dit moment.

Al 3 meter breirol.... komt steeds dichter bij de 10 meter breirol die mijn moeder heeft gemaakt.

basje zei

ben nog even weer gaan bewonderen Heb je in het hartje een ander"stopje" heel oneerbiedig gem,aakt ? het owrdt steeds mooier

marcella zei

Marlies, je kunt natuurlijk beter maar geen verkeerd knipje zetten, maar ik verwacht dat ik het wel weer "dicht" krijg ( desnoods met geweld ;)

wat de zijkanten van de breirollen aangat: ik ben er ook een beetje dubbel over, feit is wel dat je juist door die verschillende steken ook een verschillende breedte krijgt. Dat kan nuttig zijn als je het steekje in een project gaat gebruiken, dan weet je in één oogopslag of dat patroontje wat breder uitkomt of juist wat smaller; het is natuurlijk een "patronenboek". ( voor de rest ben ik ook gewoon "tuttelig" ;)

berthi, we maken allemaal onze keuzes, bij jou licht het accent net op andere dingen ( méér logjes etc); dat vind ik ook erg leuk, zo vullen we elkaar mooi aan ;)

basje, ik heb verschillende ajourpatroontjes gebruikt, die in het hartje heeft de steekjes aan de achterkant waardorr een soort schaduweffect is ontstaan.

Gerrie v.W.-v.N. zei

Noem dat maar prutswerk met de Pointe de Saxe .
Je hebt al een aardig resultaat , dat ziet er prachtig uit .
Ik was zo benieuwd naar je werkstuk , want ik heb tijden niets van deze techniek gehoord . Ik was al bang dat het helemaal in de vergetelheid zou raken .
Gelukkig wordt het weer opgepakt .
Ik wilde er ooit aan beginnen , maar het is er gewoon niet van gekomen .
Bij de St.Goed Handwerk werd er in de jaren 70-80 veel aandacht aan besteed .

En je breirol loopt ook lekker , wat een end al ! ! !

yvonnep zei

Mooi zeg, dat pointe de Saxe! In welke tijd moet ik dat plaatsen en voor wat voor spullen? En jee, dat is pas een breirol.

marcella zei

@yvonnep, je hebt me flink aan het werk gezet ;) geeft niks, ik hoop dat je wat hebt aan de extra info in het nieuwe logje.

@Gerrie, het is niet zo heel bekend meer. Er is nu gelukkig een kleine groep mensen bezig met een souvenir de ma jeunesse en daarom worden weer steeds meer van dergelijke technieken "van zolder" gehaald. Via via brengen we elkaar weer op ideeën en dat vind ik erg leuk!