Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 20 juli 2006

hoe warm het was en hoe ver

Een paar duizend kilometer op en neer naar Frankrijk, prachtig weer en een heleboel beleefd. En nu zijn we er weer. We waren in de Haute Savoie, vlak bij Genève en Chamonix, met uitzicht op de Mont Blanc. Wat kun je nog meer hebben?
De eerste dagen hebben we 'gewoon' vakantie gehad, lekker in de omgeving rondgetoerd, een tocht rondom het meer van Genève gemaakt, een dagje in Genève gewinkeld. Lekker gegeten,genoten van de mooie natuur, bergdorpjes bezocht. Wie wil weten hoe het er daar uitziet kan vanmiddag naar de Tour de France kijken, de bergetappes  komen  vandaag in die omgeving langs.
Zelfs nog hier en daar een handwerkwinkeltje tegengekomen. In een daarvan kon ik breinaaldjes 1,5mm kopen. Voor een paar euro geluk! Ik had mijn bolletje katoen mee (voor de zekerheid)  en heb het eerste deel van Sampler M opnieuw gebreid. Ditmaal was ik pas echt tevreden met het resultaat. Soms moet je even knoeien met het materiaal om de juiste combinatie van garen en naalden te vinden.
Op zondagavond keken we op een groot scherm hoe les Bleus het ervan af brachten. Het was erg amusant: in het restaurant met zijn Italiaanse eigenaar en zijn  Franse kok zou de wedstrijd  hoe dan ook gewonnen worden.  Bij elk doelpunt van welke zijde dan ook juichte de hele club mee, erg sportief en vooral  ook heel gezellig.
Het was ver, dat wel,  meer dan 1000 km  rijden in  een dag,  tussentijds stoppen voor de nacht was erg lastig en doorrijden met nu en dan een flinke stop  leek een beter plan. Onze eigen tour de France met zo nu en dan behoorlijk afzien.
Het was warm ook, zelfs in de schaduw en met voortdurend een zonnehoedje op ben ik toch nog  aardig bruin geworden. Gelukkig was de hotelkamer lekker koel, aan de achterkant van het hotel  met ook nog een balkonnetje aan de zijkant konden we lekker luchten. En het had luiken !  Wat is dat heerlijk.
Hierbij een aantal foto's van een van de handwerkwinkels. Mijn Sampler M heb ik opnieuw gebreid en  mijn Quaker Sampler is ook klaar. Ik heb best hard gewerkt daar.Meer foto's volgen morgen.


27 opmerkingen:

Ria zei

Fijn dat je weer terug bent en dat je een prettige vakantie hebt gehad.Ik heb je gemist we bleven maar letteren!!!!Vraagje heb jij enig idee waar je geblokte theedoeken of stof kunt kopen waar je op kunt borduren?

marian'ne m zei

Haaa die Marcella, we hebben je gemist!!!!!Het was zoooo stil overal, maar we hebben ons wel vermaakt hoor!!!

Fijn dat je een mooie en vruchtbare vakantie hebt gehad. Leuk de winkeltjes, die ene lijkt net de Vlijt qua inrichting.
Ik ben benieuwd naar de rest. Maar rustig aan hoor, eerst aklimatiseren met dit weer...pfff.

Ria, die zoek ik ook, heb pas bij Zeeman eentje voor 99 cent gekocht, waar op je kan borduren, maar de kwaliteit is zo zo. Jammer om daar veel werk in te steken. Bij Dille en Kamille hebben ze wel eens ouderwetse keukendoeken, maar ze moeten net zo geweven zijn dat er op te borduren valt!!

Berthi zei

Gezellig dat je er weer bent! Zo te lezen heb je een fantastische vakantie gehad... met hard werken!:)
Leuke foto's van het handwerkwinkeltje!
Ik ben nu al nieuwsgierig naar de rest van de foto's!

Lous zei

Fijn dat jullie weer veilig op 'honk' zijn, zo te zien heb te lezen is het goed geweest, ik kijk weer met plezier uit naar de volgende verhalen.

Lous zei

rare zin Marcella -heb- is en sorry

meizoen zei

..altijd blij als iedereen weer heelhuids thuis is.. zo'n winkeltje, lief een paar uur op terras en ik naar binnen ;-)

ineke zei

Ha, gelukkig Marcella, weer terug "op honk".
En beladen met spulletjes en dingetjes, die ze dáár wel hebben en hier (vast) niet.
Zo'n winkeltje is ook altijd een grote trekpleister voor mij. Uren snuffelen naar trésors, waar de rest van de familie het trésorerige niet aan af ziet, maar ja, weten zij véél?! Zo kwam ik in het voorjaar in Granada een klosje goudgaren tegen, waarvan de draad niet ogenblikkelijk opstroopt na 3 steken. Voor een kerstborduurtje, dat al ettelijke jaren op voltooiing wacht. Helemaal blij voor nog geen 3 euro!

marcella zei

Ria, ik heb geen idee waar je een geschikt theedoekenstofje kunt kopen. Ik heb -ooit- bij Dille en Kamille een servetje gekocht met een ingeweven ruitje in ecru. Daar kan op geborduurd worden. Ook is er wel speciaal handwerklinnen te koop waar ingeweven stukjes Aïda in zitten, of dat er ook in blokjes is weet ik niet.

marcella zei

@ Berthi, je weet nog niet hoe hard ik echt heb gewerkt ;)
@Meizoen, fijn dat je ook weer online bent. Een terrasje erbij maakt véél goed ;)
@Ineke, deze keer niet beladen, maar ik sla mijn slag nog wel bij de volgende trip *waarschuwde zij* ;) Het was eerlijk gezegd te warm om echt leuk te kunnen winkelen en later ook te druk. Mijn "buit" is deze keer dus erg bescheiden maar zeker niet minder leuk.
ik zal mijn trésors nog wel showen. Goed bewaren dat gouddraad, spul wat niet opstroopt is tamelijk zeldzaam.

Gerrie v.W.-v.N. zei

Zo iedereen blij dat je weer fijn thuis bent en hebt genoten . Leuk dat we ook even zo,n leuke handwerkwinkel mogen zien en dan zou je er het liefst even naar binnen gaan . Heerlijk rondneuzen en dan kan niemand het toch laten om er iets moois te kopen ?

Ria en Marianne Er zal toch wel handwerkstof te koop zijn in een goede handwerkwinkel .
Ik dacht ook in Blokken geweven met blokken in Aida binding .
Daar maken ze ook wel tafellakens van .
En er zijn prachtige damast geweven theedoeken in verschillende kleuren te koop en ze hebben een rand van Aida .
Ik dacht dat ik ook wel eens wafeldoeken had gezien met een aida rand .
Ze zijn meestal niet goedkoop , maar voor al het werk dat je er aan besteed is het ,t toch wel waard .
En dan geef je natuurlijk niet een hele uitzet cadeau .
Een zo,n mooie doek krijgen is toch al heel wat . Ik veronderstel maar zo dat het voor een cadeautje is . Er zijn ook wel Singer winkels die nog aardige handwerk spullen verkopen . Meestal is het assortiment niet zo groot .

In den Haag kwam ik graag aan de Plaats bij Toet-Paul .Een prachtige winkel nog in oude stijl een mooie betimmering laden kasten vitrines etc .Zij vekochten veel van dat soort dingen .
Ik ben al lang niet aan de Plaats geweest en vraag me af of de zaak er nog is .Ik kan niets vinden in het telefoon boek .
Weet iemand hier misschien een antwoord op ?

lous zei

De winkel op de plaats is al een poosje weg er zit nu een modezaak in, Toet-Pauwels heeft daar zo lang gezeten dat nu iedereen die handwerkt van slag is omdat hij er niet meer is.

lous zei

Ik vergeet nog de theedoek, is het Textiel museum in Tilburg geen optie!

marcella zei

@Gerrie, tsja, als er een winkel is wil je d'r natuurlijk in, daar kunnen wij niks aan doen, dat is genetisch bepaald ;) De winkel was tot de nok toe gevuld met leuke dingen. Toet Pauwels is afgelopen voorjaar gestopt met de winkel, jammer, ik kwam er ook graag en er komt zo weinig voor terug. Van het textielmuseum heb ik twee blokjesdoeken, een servet en een theedoek, beiden naar mijn idee nogal vast geweven en minder geschikt om in de blokjes te borduren. Wel een erg mooie kwaliteit overigens. De theedoek heb ik in de Lakenhal in Leiden gekocht, dat staat er ook in geweven; in de servet staat "vriendschap weeft banden". Ria, ik zal er eens op letten als ik weer "ergens" ben.

Juul :o) zei

Hoi Marcella, welkom thuis, ik geniet virtueel mee van je vakantie. :o)

@Ria, bel / mail eens met:

http://www.borduurbrink.nl/

zij hebben erg veel borduurspullen en een goede service.

Er bestaan diverse kant en klare theedoeken met een ingeweven gedeelte om te borduren, ook schorten, tafelkleden en handdoeken.
Ik kom ze geregeld tegen, bij diverse handwerkwinkels.
Gewoon even een rondje bellen of mailen. :o)

marian'ne m zei

Ik zelf zoek eerder een echte linnen theedoek om te borduren, ben niet zo gek op Aida-stof. Helaas zijn de winkels tegenwwoordig niet meer dichtbij!!

(Pssst...Marcellaaaa het is bijna zaterdag:-))))).

ingrid zei

Hoi Marcella!

Wat fijn dat je weer gezond thuis bent. Je zult vast wel veel te vertellen hebben. JIPPIE!!!

Ria, misschien kun je die theedoeken vinden bij Stegeman in Rouveen. Ze hebben daar zoveel! www.stegemanstextiel.nl

marcella zei

@Marianne,( ssttttt, het komt goed, heus, echt wel ;)
Aïda is ook niet mijn "ding", ik gebruik meestal linnen van K&V 16 dr en 19 dr zijn favoriet, maar ik heb ook nog een stukje Vlaams boerenlinnen 12dr, beetje onregelmatig maar erg mooi en een stukje 22 dr. Ook koop in in de Elzas af en toe een metertje bij een weverij, dat is ook een erg mooie kwaliteit linnen.
@Ingrid, deel twee is in de maak

marian'ne m zei

Rustig aan hoor Marcella, maar ik hoorde de pennen(tjes) kletteren!!!!!

marcella zei

nee hoor, ik brak een kopje :)

Sytske Stratenus zei

Hoi Marcella,
Wat een leuke en informatieve side heb jij. Ik ben eigenlijk een grote digibeet, maar Annemieke in Frankrijk heeft mij ethousiast gemaakt voor de breilap Aangezien ik je emailadres niet heb probeer ik langs deze weg je te bereiken, want ik kan nog niet een Yahoo adres krijgen.Zou jij mij de patroontjes die er al zij willen mailen? Alvast bedankt Sytske, Leersum

Tineke zei

Hoi Marcella,

Fijn dat je er weer bent! Welkom thuis. Ik ben er ook weer, de Egyptische warmte ontvlucht maar, haha, ik had net zo goed daar kunnen blijven. Nou ja, heb net een vakantie naar Engeland geboekt. Vind dat ik nu na al die tijd wel recht heb op een beetje regen, toch? Groetjes (ook aan H), Tineke.

Berthi zei

Misschien ga je ons nog vertellen hoe hard je gewerkt hebt!?:)
Was het een werkvakantie? LOL

marcella zei

@ Berthi, was ik net lekker bezig aan deel twee werd er gebeld: de tuinman. Aangezien het hard nodig was dat ie kwam heb ik maar opengedaan. Het vervolgverhaal staat er nu op hoor ;)

marcella zei

Ha Tineke, het moet heerlijk zijn om je Wellies in te pakken en je waxcoat en heerlijk door de drassige Britse bodem te ploeteren. Ik dacht eigenlijk dat je daar al zat ;). Je hebt gewoon recht op een buitje, moet ik duimen?
Geef even een seintje als je weer terug bent en nog niet weg. Jij weet een leuk adresje?
groetjes en veel plezier in GB

marcella zei

Ha Sytske, ik dacht dat je mijn mail adres al had, ik mail je wel even privé. Leuk dat je me gevonden hebt; Annemieke komt regelmatig langs hier

Ria zei

Marcella mag ik even? Mag ik iedereen bedanken voor haar tips van de borduur theedoek. Ik ben er nog niet uit op internet, maar ik blijf zoeken.Als ik iets gevonden hebt laat ik het wel weten.

Juul :o) zei

@Ria, bij de Borduubrink, zie link ergens hierboven, op artikelen klikken, onderaan de pagina op volgende, en daar zie je veel theedoeken. Bij deze theedoeken bestaan bijpassende borduurmotieven.
Maar misschien zoek je iets minder druks? :o) Dan even vragen?
En leuk als je laat weten wat je gevonden hebt! :o)