donderdag 27 juli 2006

Buitje

Vanmorgen werd ik gewekt door een paar donderslagen en daarna een stevige bui, gauw uit bed en de ramen waar nodig dichtgedaan. Het buitje heeft niet veel geholpen, het is weer even warm als gisteren en breien met deze warmte valt nog steeds niet mee.
Even uit de breiperikelen om over een buitje van geheel andere orde te schrijven: de buit inzake De Aankoopjes in Frankrijk. Die was niet zo groot liet ik al eerder weten. Niet dat er daar niks te koop is hoor, integendeel en het is evenmin zo dat ik het kopen verleerd ben; het was gewoon te warm voor al die winkels.
Wat zat er dan wel in mijn koffertje met vuile was?
Mijn eerste aankoopjes waren de breinaaldjes nr 1,5. Wat heb ik daar al een plezier van gehad. Ik heb in Frankrijk het eerste deel van de Sampler M opnieuw gebreid en vandaag ben ik met het 7e stukje bezig, vier van Carla*, twee van mijn eigen rol en eentje van Marnel, een Yahoo-groupsgenoot.

Ik heb  deze boeken gekocht

het kleine boekje is uit de bekende DMC serie. Het grote boek Les Marquoirs Anciens is van Catherine Pouchelon uit de serie mango Pratique. Het boek toont en beschrijft ruim dertig Franse merklappen en geeft van onderdelen daarvan de patroontjes. Een erg leuk kijk en bestudeerboek voor wie ook de Franse merklap eens nader wil bekijken en met de leuke patroontjes komt er misschien ooit een Marquoir M.

Op een brocante kocht ik dit

een piepklein (maat 52) oud babyhemdje met een aardige afwerking van zeer smal zigzag band. Twee bandjes van 1milimeter breed die aan elkaar genaaid zijn met een klein steekje en daaraan een wat breder zigzagbandje; het vormt bij elkaar een heel lief kantje. Ik kocht het bij een kraam die alleen maar oud textiel verkocht. Helaas heb ik geen foto van de kraam kunnen nemen. Ik zag grote stukken Kelsch, boeren linnen in ruitjes geweven in grauw linnen met rood of blauw. Ik zag een prachtige lakenset, 18e eeuws en afkomstig uit China werd me verteld. Er waren randen ingezet met ragfijn naaldkant. Ik heb het maar laten liggen voor de "echte" liefhebber. Ik zou niet weten wat ik met een dergelijke antieke lakenset moet. Mooi was het wel. Verder allerlei kleingoed, boerenhemden, blouses met kant, tafellakens, servetten alles oud en gebruikt en vaak nog in goede staat. Alleen kijken ernaar was al een hele belevenis en alleen het hemdje "moest"  mee. Verder zag ik op de Brocante nog een aantal merklappen en ook twee oude kantkloskussens, een in de normale maat en eentje voor kinderen.
Bij Thuiskomst vond ik dit

Elise was langs geweest voor de post en het plantje en had voor ons allebei een vol beschreven kaart neergelegd en een halfje bruin.
XXjes voor Liesje
* om misverstanden te voorkomen: ik bedoel Carla M van de antieke breirol ;)

18 opmerkingen:

Ruch zei

He bekende kaart:-))). Lief!!!

Gebruik je het piepkleine truitje wel? Heel mooi!!

Inderdaad lekkere kijk-boeken, de grote heb ik wel eens te koop gezien hier. Staan daar ook foto's van Antieke merklappen in.

marian'ne m zei

Grrr.:-)).

Berthi zei

Het piepkleine truitje is al vast gekocht voor.......!:)
Mooie, lieve kaarten!

marcella zei

@Ruchan´ne het piepkleine truitje is mijn maat niet. Er staan alleen maar foto´s van antieke merklappen in en teltekeningetjes van stukjes uit de merklap.
Enne Berthi, het kleine truitje is ook niet voor eh......Mocht ze het ooit nodig hebben dan mag ze het best lenen. ik heb het echt alleen maar gekocht omdat het zo´n leuk hemdje is.

lous zei

Leuke aankopen Marcella,maar de welkom thuis kaartjes, zijn toch het einde, als je nog niet gesmolten was van het weer, is het wel door dit soort kaartjes! toch!!

marian'ne m zei

Het boek wat ik had gezien is toch een ander, met eigentijdse lappen. Dus die wil ik niet. Staat hier een isbn nummer in , misschien kan ik het ergens bestellen.

Juul :o) zei

...hemdje! :o)

Juul :o) zei

Leuk! :o)
Pas maar op dat Carla 't baby hemde niet inpikt! ;o)

ineke zei

Leuke trésors! En dat hemdje MOEST je redden uit de stapel ongeregeld textiel, dat ben ik helemaal met je eens. Ben altijd benieuwd wie hier uit gegroeid zijn, destijds. Maar dat zullen we nooit meer te weten komen, vrees ik.
Wel een schatje. Ik heb er nog van mijn man, had zijn (groot-)moeder in de oorlog zelf gemaakt voor eerstgeborene. Hebben mijn kindjes één keer aan gemogen (voor de foto).
En de thuiskomst moet héérlijk zijn geweest. Zo'n stilleven bij terugkeer... Gouden dochter!!!

liesje zei

er wordt vast "geoefend" voor het produceren van een klein menschje dat zal passen in het piepkleine hemdje...het blijft alleen nog even bij oefenen gezien onze naderende verhuizing. @mam: volgens mij had je ze hier voor veel meer geld kunnen doorverkopen ;) had je nog wat leuke winst uit kunnen halen ;) lol

marcella zei

@ Marianne, het ISBN nummer is
2-84270-495-9.
inderdaad: een dochter met een gouden randje ;)
@Elise, blijf jij maar oefenen hoor, wij wachten netjes af, zoals het hoort ;)

marian'ne m zei

Dank je Marcella, ik zal op zoek gaan. Ik heb niets over de Franse merklap. Is dit hetzelfde boek waar jij je kleine rode lapjes uit hebt?

Wat hoor ik, tikkerdetiktik :-))).

marcella zei

Marianne, dat is een ander boek, wil je daar ook naam en rugnummer van weten? Dat is een boek met patronen van een stuk of 12 (even uit mijn hoofd gokken) rode schoollapjes. Lijkt erg op "onze" schoollapjes maar dan net even anders. Bovenstaand boek heeft wat meer "gevorderde" samplers.
Er komt in september nog een boek uit van Régine Deforges. Zij is "Iemand" in Frankrijk op merklappengebied ( en dan met hoofdletter ;)
Ik heb het besteld bij voorintekening, het komt 15 september pas uit.
Ik krijg een genummerd ex. met handtekening van RD
Misschien is dat boek zelfs nog mooier voor je. ( of je neemt ze gewoon ook allebei ;)
Misschien schrijf ik er nog een logje over. Het gedoe over auteursrecht maakt me nog terughoudener dan ik al was. Ik heb er een keurig foldertje over gekregen, met een paar foto's van het boek in wording. Het ziet er goed uit. Eigenlijk bestel ik nooit ongezien boeken, ik ben heel erg benieuwd.

marcella zei

marianne, je hoort alweer geen rikkerdetik ;)
flauw hè. Toch ben ik er wel mee bezig: ik heb mijn mapje netjes bijgewerkt en van de patronen die ik zelf heb toegevoegd in mijn sampler een patroon bijgevoegd in het jargon van carla M. Ik schiet lekker op hoor, ik heb nu een halve meter breiwerk. Straks ga ik wel breien hoor, dus blijf je oortjes spitsen.
Ik hoop overigens dat je het kunt horen; de tuinman maakt al sinds vanochtend kwart voor 8( boze buurvrouw ;) tamelijk wat lawaai.

marian'ne m zei

Komen er in dat nieuwe boek ook alleen maar oude merklappen te staan. Ik vind het jammer om een boek te kopen waar maar een beetje oud in staat en veel nieuw. Zal ik ze ook in Nederland kunnen bestellen/kopen.
Ja dat gedoe met auteursrechten, gisteravond wilde ik Carla opnemenm en bij mij plaatsen maar durfde het toch niet aan. En wij zijn gewoon te goeder trouw, willen niets verdienen ermee, alleen maar doorgeven.

Ik brei ook nog niet hoor, jij vordert al lekker, het is weer een leuke steek. Ik heb ook een mooi mapje ervoor en kan het zo mooi bij elkaar bewaren!!

marcella zei

Régine D is zo'n beetje de Joke V van Frankrijk, ze verzamelt zelf en er staan 20 foto's in van de collectie in haar landhuis en verder een stukje historique, 80 blz alphabet, 12 blz floraux, 12 blz personnages, 7 blz motifs du monde, 12 blz ornementaux, 7 blz nappes, 8 blz chaussons en een bibiographie. zo te zien veel recepten ( patronen ;) en veel foto's. veel meer dan dat weet ik ook niet behalve wat lekkermakende foto's.
Ook het patroon van vandaag komt in mijn Sampler voor, maar alweer een tikkie veranderd. foto's en update komen e.d.d. hier

marian'ne m zei

Dank je. Dat ziet veelbelovend uit, ik wacht af:-)).

marcella zei

Ik maak wel een boekverslagje voor je als ik het boek heb.