Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 21 juli 2006

En hoe hard ze gewerkt had....

Ik schreef het eerder: "De eerste dagen hebben we gewoon vakantie gehad" ......
De eigenlijke reden van onze vakantie was dit: een uitnodiging om met een van onze orgeltjes deel te nemen aan het festival Musique Mécanique in Les Gets.
Omdat het een flink eind rijden is (vliegen is geen optie met een antiek orgeltje) plakken we altijd een kleine vakantie aan het festival vast; het is een prachtige omgeving en er is veel te doen en te beleven.
Eens in de twee jaar wordt  hier in de Franse Alpen een groot en erg leuk festival met mechanische muziek gehouden.
Om een indruk te geven: dagelijks 10.000 bezoekers die in de straten en op diverse locaties waaronder het Musée Musique Mecánique Les Gets, het festival bezoeken, 10 grote draaiorgels en meer dan 120 kleinere orgels,straatpiano's  en andere mechanische muziekinstrumenten die in de straten en op de terrassen spelen, zang- en dansgroepjes, straattheater en zo meer,  in totaal zo'n 45 km draaiorgelboeken,geperforeerd papier en cylinders. Een festival met  ruim 400 festivaliers waarvan wij er twee waren.
Festivaliers uit verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, België, Zweden,Denemarken, Nederland (2!) Italië en Groot Brittannië.
Drie dagen hard gewerkt en lange dagen gemaakt, oude vrienden ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt, enorm gewaardeerd door het publiek en in de watten gelegd door de organisatoren van het festival.
Voor een impressie van het festival kun je  hier een klein filmpje downloaden. Het mooist is het filmpje als je voor de optie: video haut débit kiest
In de loop van de week druppelden de festivaliers binnen. Veel vrienden weer terug gezien, samen gegeten en plezier gemaakt. Ook waren er tussentijds hier en daar activiteiten die bij  het festival hoorden.
Er waren speciale missen in de kerk waar- hoe kan het anders- een enorm orgel staat dat ook mechanisch bespeeld kan worden. Een heel aparte ervaring. Er waren concerten, bijvoorbeeld in dit  kleine kapelletje.

Buiten het dorp,via een smal bergweggetje kon je er komen, bij La Chapelle de Moudon,  met een speciaal treintje of met de auto.Binnen in is het niet groter dan een flinke woonkamer.  Het thema van dit festival was Images (beeld), op het programma stond  een concertje met  muziekstukken  die ooit in films een rol hadden gespeeld, van Mozart en Beethoven tot West-side story, alles gespeeld op een klein draaiorgel.
Bij een nog kleiner Kapelletje, La Chapelle de Mouilles, andere kant van de berg, ander weggetje was op een andere dag een Concert champêtre met apéritief  en aansluitend een Pique-nique, een cassecroute noemen ze dat, een eenvoudig (?) maal. Er was een groot draaiorgel de berg opgereden en er waren enkele kleinere draaiorgeltjes, iemand speelde op een accordeon en er was een zanggroep. Een programma leek het niet te hebben maar het was reuze gezellig en ongedwongen. Er werd iets opgevoerd door een mevrouw in streekdracht die in een  boom plaatsnam (via een  laddertje)  en terwijl zij zong, huppelde een boer met een bochel eveneens zingend rondom die boom. Met een klein sikkeltje nam zij de bochel weg die even later weer op geheimzinnige wijze opnieuw aanwezig was. Er was ook nog iets met een appel. Begrepen hebben wij het niet, het was in een soort raar streekdialect, maar leuk was het ook zonder begrip wel.
Ergens midden in dit spektakel werden er ergens tafels vandaan gehaald en banken;  ik zag zelfs een koelkast staan, buiten, naast het kapelletje. In korte tijd werden er tafels gedekt, we kregen Kir,  er verschenen onophoudelijk  flessen wijn en gekoeld water, enorme plateau's met  hammen  en droge worst, stukken meloen, augurkjes en grote  hompen lekker vers boeren brood. Heerlijk! Daarna kwam er kaas uit de streek, vervolgens fruit: grote dozen vol met pruimen, kersen,perziken, appels. Er verscheen een fles Evian "bronwater" waar wel  erg zuinige  glaasjes van geschonken werden: de fles bleek een lokaal stooksel te bevatten, erg alcoholisch maar vreselijk lekker. Het verhaal deed de ronde dat "men" regelmatig een fles Evian voor de deur van het Kapelletje zette; de volgende dag was de fles dan gevuld met Eau de Vie..een wonder, zo riep men. Hierna kregen we nog koffie en dat was de Franse opvatting van een  eenvoudige maal.
Boven op dit kleine, eenvoudige kapelletje stond een enorm verguld beeld te schitteren

16 opmerkingen:

marian'ne m zei

Wat byzonder Marcella, hard gewerkt maar verwend tot en met!!!
Spelen en zingen jullie ook bij je orgeltje??.

22 jaar geleden naar een folk festifal( doedelzakken, draailier) geweest, gelijke taferelen in de straten van de dorpen. Net zulk weer als nu, prachtig!!
Mijn man maakte draailieren en heeft ook grote interesse in kleine orgeltjes. In de schuur liggen een paar ter reperatie. Van een man wiens vader een orgelfabriekje had???? Zal eens navragen.

ineke zei

Dat ziet er reuze landelijk-gezellig uit!! En prachtig weer, je moet er toch niet aan denken, dat zoiets georganiseerd wordt en het regent. Zonde van alle moeite, want binnen klinken de orgeltjes niet (of toch ànders) en dan krijg je natuurlijk ook nooit zo'n informele, losse sfeer. Kan me indenken, dat je hier naar uitkijkt. Heel leuk, dat je ons "meenam".

basje zei

wat fijn voor jullie dat je zo hebt genoten. reizen in de auto was voor ons luxe. met een airco in de auto vergeleken we hadden hotelkamertjs gereserveerd, 800 km op een dagis ook voor ons een heel eind.
Ik heb inderdaad naar de bergritten van de tour gekeken alleen om de natuur, de quaker komt er aan, maar in deze hitten ben ik niet zo vlug, groetjes

Berthi zei

Wat een gezelligheid en vriendschap! Ik kan me heel goed voorstellen dat je ondanks het harde werken enorm genoten hebt!
Erg leuk om het filmpje te zien. Nu nog even nagenieten en dan weer aan de slag!:)

marcella zei

@ Marianne, bij dit orgel zingen we niet, het is een cylinderorgeltje uit 1863 en per cylinder ( we hebben er twee) zijn er 8 nummers te horen, voor het grootste deel qaudrilles. Als toch ik beter had opgelet bij de cursus hofdansen die ik ooit in mijn opleiding heb gevolgd......
Toen wij nog studeerden woonde er een student Biologie tegenover ons in R'dam die als hobby doedelzakken en draailieren bouwde. later heeft hij zijn beroep ervan gemaakt en is replica hobo's en fagotten gaan bouwen. Repareert/bouwt jouw man draai-orgeltjes ?

marian'ne m zei

Marcella, mijn man wilde graag zelf een orgeltje bouwen en mocht er een paar hebben van deze man om ze na te bouwen. Het ziet er naar uit dat dat er niet meer van komt. Ze liggen helemaal uit elkaar. De vader van deze man zal ze ongeveer 50 jaar geleden gebouwd hebben. Hij verkocht ze naar America waar ze er mee wilden leren spelen.(misschien de emigranten?) Wij hebben ook nog een muziekrol liggen.

Zoeken jullie iemand die ze kan repareren of kan jou man dat zelf?

marcella zei

nee hoor Marianne, gewoon belangstelling. Mijn H kan zelf repareren,maakt zijn eigen karton, arrangeert en kapt zijn eigen boeken en heeft zelf twee orgels gebouwd. Ik ben overigens wel benieuwd wie die bouwer van 50 jaar geleden was.
@ Berthi, ik ben zo hard aan 't breien ;)

Ria zei

Wat een leuk festival is dit, ik kan mij voorstellen dat jullie hiervan hebben genoten.
Op zaterdag staat er bij ons in de binnenstad ook een man met zo'n soort orgeltje.Erg leuk altijd.

Lous zei

Het ziet er allemaal heel erg gezellig uit, muziek maken en zingen verbindt mensen , wat zullen jullie genoten hebben , leuk dat wij het ook kunnen zien, dat filmpje is echt leuk.

Berthi zei

Veel te warm om te breien.....! Nou ja, ik heb vandaag ook een proeflapje (wat ik normaal nooit doe!)gebreid. Vertel ik volgende week in een log over!:)

marcella zei

@ Leuk filmpje hè Lous?
@ Berthi, ook al lapjes aan het breien? Ik ben weer helemaal "bij" qua Carla. Morgen alweer een nieuw patroontje. Ik zal de mijne Showen en Tellen. Is jouw mams al begonnen ? heftig geïnspireerd door háár tien meter ga ik de mijne ook langer maken, maar dat vertel ik nog wel

marian'ne m zei

Zie je wel heb ik wel die pennen horen kletteren.
Het extra project heb je zeker ook al gezien bij Carla, ook leuk. Bij de breirol heb ik ook al steeds een stukje extra gebreid, omdat ik dan lekker bezig was wilde ik doorbreien.

Misschien kan mijn man een foto sturen van zijn orgeltjes als jullie dat leuk vinden. En wij hebben een boek en geen rol, moest ik zeggen:-)).

Berthi... breien???

Ben benieuwd naar jullie (brei)plannetjes!!!!

Juul :o) zei

Nooit geweten, leuk om over te horen, en het mooie weer is echt een must bij zoiets!
Leuk beschreven, ik zag 't helemaal voor me! :o)

marcella zei

@ Marianne, dat was dan zeker de echo ;) ik had mijn lapje gisteren eigenlijk al af. het was niet zo moeilijk en het was toch te warm voor andere Dingen ;)( en ik had op de weg terug me al zo zitten verheugen op deel twee en drie, ik kon bijna niet wachten. erg hè?)

marcella zei

vergat ik nog, Marianne, een fotootje is altijd welkom, leuk

Juul :o) zei

Deze vond ik wel toepasselijk:

http://www2.uol.com.br/agulhadeouro/motivos/arquivo/ponto_cruz/profissao29.gif

:o)