Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 15 november 2005

Hangen

Het ultieme genoegen voor een quilter is als zij ergens "mag hangen". Quilters begrijpen nu onmiddellijk waar ik het over heb, voor de gewone mens behoeft het wat uitleg.Na een lange periode van patronen uitzoeken en tekenen, lapjes kopen, nog meer lapjes kopen, weken-  en  soms maandenlang naaien kom je op een dag met je vriendinnen bij elkaar om de top te sandwichen en daarna volgt een maandenlange retraite: er wordt gequilt. Het kant en klare produkt wordt  daarna in huiselijke kring aan de familie getoond en hier en daar nog op een bee. Daarna verdwijnt het ding of op een bed of op een stapeltje onder  in de kast, bij de andere dekens. Een roemloos "einde", maar wel lekker warm in de winterEen enkele keer komt mijn quiltgebeuren wat verder dan mijn woonplaats. Dan hangt er een dekentje van mij op een tentoonstelling  in Breda, Hoorn of   Haarlem;  meestal  voor een paar dagen maar  soms ook voor een langere tijd zoals  in het Westfries museum  in Hoorn, die tentoonstelling duurde twee maanden.   Het is enorm leuk om vreemde mensen ingespannen naar jouw quilt te zien staren, te horen wat hun commentaar is en ook gewoon om te kijken hoe jouw quilt hangt in een andere ruimte, tussen al die  andere quilts. Tijdens de de tentoonstelling in Hoorn zag ik twee dames in Spakenburgse dracht die veel oude stofjes uit mijn quilt herkenden; dí­e was nog van vlak na de oorlog en dí­e werd vroeger daar en daar verkocht en deze droeg  ik vroeger ook.... Niet alleen voor hen erg leuk als feest der herkenning maar ook voor mij omdat ze mijn quilt plotseling van een stukje "geschiedenis" hadden voorzien.Een tijdje geleden heb ik op mijn log verteld dat ik tunneltjes aan het naaien was. Dat deed ik natuurlijk niet zomaar.  Een klein gedeelte van mijn quilts is vanaf vandaag te zien in de nieuwe quiltwinkel in Brielle, het  Quiltgebeuren.  Tot 17 december hangen daar enkele van mijn quilts in de lesruimte.Ik mag dus weer "hangen" en ik ga zelf natuurlijk ook een keer kijken. Ook zonder mijn quilts is de winkel zeker een bezoek waard. De winkel heeft een prachtige en zeer gevarieerde collectie stoffen, mooi op kleur gesorteerd en het stadje Brielle is leuk genoeg om er een gezellig dagje uit van te maken. Voor meer informatie over het Quiltgebeuren, kijk op:http://www.quiltgebeuren.nlalles uit de kast tijdens een lezing over mijn quilts.

8 opmerkingen:

Berthi zei

Ontzettend leuk dat er weer quilts van je te zien zijn.
Heb je weleens een quilt beschreven? Waar komen de stofjes vandaan, worden stofjes b.v. voor drachten gebruikt, zijn het oude lapjes.......etc.
Leuk voor een boekje......!

marcella zei

ik heb vanwege de lezing op bovenstaande foto van al mijn quilts en quiltjes een korte beschrijving gemaakt. met van iedere quilt een fotootje erbij. Alleen al voor het nageslacht leuk. Dit boekwerkje ligt nu in het quiltgebeuren.
ik ga de tekst nog hier en daar aanvullen en eventueel ook foto's van achterkant en legend blok erbij of van details van de quilt.
In eerste instantie was het voor mezelf bedoeld om een "handvatje" te hebben bij mijn verhaal. Toen ik het boekwerkje bij de quilts in de winkel heb afgeleverd had ik al het idee om het nog wat uit te breiden; naar aanleiding van jouw opmerking ga ik dat nu zeker echt doen. Bij deze bedankt voor het meedenken.

Berthi zei

Prachtig!!!!I Ik koop het eerste boekje van je!!!!
Zet me maar bovenaan de lijst.

Marcella zei

met zoveel klandizie zal de uitgever wel staan te springen?
Als er ooit een eerste druk verschijnt zal ik jouw exemplaar signeren.

Berthi zei

Uiteraard een gesigneerd exemplaar. Ook die verzamel ik!!
Alleen die verzameling groeit zééér langzaam!!!!

Je kunt ook in eigen beheer het boekje uitgeven. Voordeel is dat je dan je eigen uitgever bent. Kost alleen veel tijd en die heb jij toch........????

Annette zei

Lijkt mij ook leuk zo,n boekje.
Je ook ook miscchien een fotogalerie aan je web-log koppelen.

Juul zei

Hoi Marcella,
Ik vind het hier steeds leuker!
Tot de volgende keer. ;)

basje winkel zei

de bezige bij staat vast te popelen om een ¨BIJ¨ er bij te krijgen ik wil ook een boekje van deze bij basje :)