Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

zondag 30 oktober 2005

uit kiep en bazar

Het museum voor de naaldkunst in Wedde komt komend voorjaar opnieuw met een boek uit.
De titel is "Uit kiep en bazar- Vergeten naaigerei en fournituren 1850 - 1950"
Van drukknoop en garenkaart uit de "kiep" (= kist) van de marskramer tot de luxe fournituren van de mode-afdelingen van de Grand bazars in Parijs, Brussel en Amsterdam. Grote namen als Maison Sajou, DMC, de Bijenkorf, Prym, G├╝termann, de Gracieuse, Ouvrages des Dames, Amann zijde en Dosco zijn terug te vinden in dit boek.
Het boek bevat ca. 600 afbeeldingen in kleur. Het beschrijft de geschiedenis van handwerk-attributen die verdwenen zijn of wellicht binnenkort gaan verdwijnen Als speciale bijlage is een miniboekje toegevoegd met 16 motieven in romantische stijl.
Dit boek is ontstaan uit het toevallig verzamelen van allerlei materiaal dat de familie Stevan tegenkwam op hun speurtochten naar merklappen en ander oud textiel, zoal oude fournituren uit de vroegere garen- en bandwinkeltjes in hun originele papier- karton- en blikverpakking, naaldenboekjes uit binnen- en buitenland, reclame en "weggevertjes" van diverse garenfabrikanten, nostalgische kruissteekboekjes uit Parijs en Berlijn, mode- en handwerkbladen vanaf 1860 en onbekende borduurapparaatjes van weleer.
Er zijn veel kruissteekmotieven opgenomen en een fotoreportage van een 10 meter lange souvernirrol uit 1930. Ook zijn niet eerder gepubliceerde merk- en stoplappen afgebeeld waarvan een aantal met romantische motieven.
Het boek verschijnt begin maart.
Voor meer informatie: http://www.museum-voor-naaldkunst.nl

5 opmerkingen:

Berthi zei

Goed dat er weer een geschiedenisboek op dit gebied verschijnt. Hennie Stevan had me al verteld dat ze met dit boek bezig was.
Ik kijk ernaar uit.

Juul :o) zei

Ik kreeg net het museumjaarkaarthouders magazine: houders v.d. museumjaarkaart krijgen 7 euro korting op het boek "uit kiep en bazaar"... :D

marcella zei

da's mooi meegenomen

basje zei

wat heb je veel gedaan de afgelopen tij. ben benieuwd naar je witwerk en je zakdoekje. de stoel voo sophie is enid en te weten dat dus in de familie blijft is zo belangrijk, dat zie ik aan mijn kleinkinders als het van oma komt is het altijd weer leuk,

basje zei

wat heb je veel gedaan de afgelopen tij. ben benieuwd naar je witwerk en je zakdoekje. de stoel voo sophie is enid en te weten dat dus in de familie blijft is zo belangrijk, dat zie ik aan mijn kleinkinders als het van oma komt is het altijd weer leuk,