zaterdag 27 november 2010

Twee kreukelige lappen, Blanche de Valck

Vanmorgen kreeg ik van Hilly een foto met haar lap van Blanche de Valck erop. Het is alweer even geleden dat we onze Blanche's lieten zien hier, op 28 september was de laatste update zie ik in de rubriek 'Blanche' op mijn weblog. Het is bijna twee maanden geleden en dus hoog tijd om de nieuwste stand van zaken te laten zien.
Dit is Hilly's lap:
en dit is de mijne:
In kreukeligheid doen ze niet voor elkaar onder en ook zijn we ongeveer even ver. Maar er zijn verschillen.
Hilly heeft het laatste van de veertien alfabets al helemaal af, bij mij ontbreken de Y en de Z nog. Omdat Hilly die wel heeft kon ze verder met de rechter achterrand. Die sluit namelijk aan aan de laatste letter van de onderste rij letters. Onder die rij letters komt eerst een rand en daarna een reeks stopjes. Ik ben alvast aan die rand begonnen terwijl Hilly die nog even liet wachten. Ook de rand links liet ik alvast een stukje doorlopen in verband met de stopjes die nog moeten komen.
De enorme lap van Blanche de Valck heeft zeven verschillende randen. Een heel werk om die te maken, vandaar dat zowel Hilly als ik er voor hebben gekozen om die rand steeds met de rest mee te borduren om te voorkomen dat je daarna uren achtereen aan dezelfde motiefjes moet borduren.
Aan de bovenrand heb ik een open randje geborduurd. Dit is niet in het patroon opgenomen maar is wel op de lap van Blanche de Valck te zien. Ook hier zijn er rondom vier verschillende open randen die ik zo goed mogelijk heb overgenomen van de antieke lap. Als ik die randjes heb uitgeprobeerd en op schrift heb stuur ik ze door naar Balsemien, Hilly en nog een drietal anderen die via mij aan een patroon van Blanche zijn gekomen.
Ik schat in dat Hilly en ik nu ongeveer 40% van de lap klaar hebben. Vanavond ga ik verder met mijn Zaans stikwerk en morgen wil ik wat huiswerk Casalguidi gaan doen. Blanche rol ik weer even in haar theedoek.

Geen opmerkingen: