Ik had beloofd om wat meer te vertellen over het boek Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques.
Het boek is prachtig geïllustreerd en staat vol met kleine en grotere kruissteekpatronen geënt op Frankrijk en in het bijzonder de streek Elzas.
Aan de hand van kunstvoorwerpen uit de 'art populaire' zijn er zowel oude als nieuw gemaakte patronen te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtig beschilderde spanen dozen, zoals wij die kennen op het eiland Marken waar van de motieven patronen gemaakt zijn om in een merklap of ander borduurwerk te gebruiken. De motieven in het boek zijn vaak harten, dieren, zijn bijbels van aard en ook zijn er randen en vierkante motieven beschreven. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van oude school lapjes van het Franse platteland, waarbij veel lapjes als totaal patroon erbij gegeven zijn.
Veel borduurwerk werd en wordt in de traditionele kleur rood – Rouge du Rhin – gemaakt. Die naam is ontstaan doordat er in vroeger tijden veel Garance, meekrap groeide in het gebied langs de Rijn, de huidige grens tussen Frankrijk en Duitsland. Het afvalwater van de vele ververijen kleurde het water van de Rijn rood. Tegenwoordig is er een merk borduurpatronen en -pakketten onder die naam.
Dit kom je ook vaak tegen in de Elzas: patronen waarbij twee vogels (pauwen, duiven) tegenover elkaar geplaatst zijn
Behalve het traditionele rood wordt deze kleur helder blauw ook vaak gebruikt, samen met het rood vormt het een bijzonder mooie combinatie.
Toen ik deze Vlaamse souvenir ontdekte was ik helemaal verkocht en maakte mijn hart een verheugd sprongetje.
De rol is 3.70 meter lang en ongeveer 27 cm breed. Gedateerd 1912 en gesigneerd E. Peeters. Verder nog de tekst: Gedenkenis mijner Schooljaren
De rol is niet gevoerd alhoewel het mogelijk is dat afzonderlijke lapjes wel gevoerd zijn. De rol bestaat uit een collectie letter- en stoplapjes, breiwerk – eveneens gestopt en het gebruikelijke naaiwerk zoals naden, splitjes, inzetten en het opnaaien van knopen en oogjes. De rol is afgewerkt met rood lint dat aan de onderkant gestrikt is, de tussenzetseltjes zijn uitgevoerd in verschillende haakwerkpatronen
Voor wie van traditioneel handwerk houdt en ook eens wat verder wil kijken dan de symboliek van het Nederlandse kruissteekwerk is het een prachtig boek.
Point de Croix, motifs Traditionels et Symboliques – Fabienne Bassang
uitg. Arte fil
ISBN 978-2-9148-5622-5
21 Reacties
Geen opmerkingen:
Een reactie posten