Dit is wel een van de meest "waardevolle" boeken uit onze boekenkast deze
"Verzameling van waardevolle vakrecepten", een uitgave van het Internationaal bureau voor uitvindingen en onderzoek in de derde druk uit ca 1935.
Het boek kwam zo’n 35 jaar geleden met mijn lief mee en hij kocht het ooit bij de Slegte.
Het boek staat helemaal vol met nuttige recepten voor de vakhandel en eerlijk gezegd snap ik niet hoe een modern mens zonder zo’n boek kan.
Enig idee hoe je eau de Cologne moet maken? en dan bedoel ik de echte eau de Cologne, type 4711. Wat de ingrediënten zijn voor Brillantine? Hoe men Montelimar nougat maakt of vullingen voor galvanische batterijen. Wist u dat er verschillende manieren zijn om Haagsche Hopjes te bereiden, van het type Rademakers met room en roomboter tot aan de Zeer Goedkope Haagsche Hopjes waar deze beide ingrediënten in ontbreken? Enig idee hoe men wandluizen kan bestrijden of Zomersproetenzalf moet maken ?
Noem het en het staat in dit boek!
Het boek komt regelmatig uit de kast, niet alleen is het leuk om er in te kijken maar een enkele keer haalt mijn lief er ook echt nog een nuttig recept uit.
Wat het voor mij leuk maakt is het hoofdstuk over textiel. Er worden recepten gegeven voor het chemisch verven, waschen en bleeken en ook andere zaken als appretuur komen aan de orde.
Zo moet - volgens dit boek- wol altijd eerst gebleekt worden omdat het anders niet mooi helder geverfd kan worden. Dat bleeken geschiedt door middel van loog (kook 1500 kilo wol met 2000 liter water en 300 liter natronloog) of chloorkalk of zwavelzuur. Linnen kun je bleken door het 3 à 4 uur te koken met 10% van het gewicht soda en eveneens door middel van chloorkalk of zwavelzuur.
Bij het bleken van zijde gebruikt men koningswater, niet in een emmertje aan de achterdeur van de Horsten te verkrijgen maar wel per recept hier*
In het hoofdstuk over kleederverven lees ik dat voor een scharlakenrode verf 150 gram echt ponceau nodig is. Ponceau blijkt volgens wikipedia een azokleurstof en daarover vond ik hier meer. Verder heb je nog 30 gram oxaalzuur en 820 gram dextrine nodig. Voor het verven van 1 kilo stof heb je 120 gram van deze verfstof nodig.
Je leert nog eens wat van een goed boek
Voor een Marineblauwe verfstof voor kleeding heb je - hoe kan het anders - 200 gram VictoriaGROEN nodig tesamen met evenveel methyl-violet kom je dan uit op blauw, tenminste: als je er ook nog 600 gram dextrine aan toevoegt. Hier mag je je zijde niet in verven, daar wordt je nog voor gewaarschuwd.
Heel leuk vind ik een recept voor het maken van borduurgaas (brandgaas) voor zijde. Met dit gaas kun je vóór het borduren de zijden stoffen stevig maken en bovendien aftelbaar. Wanneer je er na het borduren met een heet strijkijzer (HEET STRIJKIJZER ? op zijde? ) over heen gaat vergaat het gaas tot poeder en kun je het er zo afborstelen.
Ook is er een recept voor het waterdicht maken van stoffen, leer je van alles over appreturen van stoffen, garens, bedrukt katoen en linnen en weet ik nu hoe ik zelf kleermakerskrijt kan maken. Het hoofdstuk textiel eindigt met een recept voor een stoffenbeits genaamd Turksch Roodolie.
Wie denkt dat zijn boekenkast niet compleet is zonder een exemplaar van de waardevolle vakrecepten kan er hier een bestellen.
* pas wel op dat je trouwring niet oplost bij het gebruik van koningswater
Geen opmerkingen:
Een reactie posten