Mijn Souvenir de ma Jeunesse heeft weer een kleine uitbreiding. Onderstaande merklapjes vond ik in het boekje "Les marquoirs d'école" van Muriel Brunot en Françoise Ritz. Het lapje van Mélanie Allard is omstreeks 1910 gemaakt en is een typisch voorbeeld van een eerste schoolmerklapje: eerst de stokjes letters oefenen en dan steeds moeilijker letters oefenen. Het alfabet heeft 25 letters, de W ontbreekt.
Het antieke lapje is 12 x 12 cm, mijn lapje is kleiner en meet 8.5 x 10.5 cm. Ik heb het op 12 draads linnen geborduurd over eenn draadje, dus 12 kruisjes per cm. Het effect is dat daardoor het linnen naar verhouding vrij grof lijkt en dus lijkt op het grove stramien waarop dergelijke merklapjes gemaakt werden. Om een zelfkant te suggereren heb ik alle draadjes linnen een voor een teruggestopt in het linnen, het effect van die zelfkant wordt nog versterkt door de gekleurde draadjes DMC die ik langs de rand heb geregen. Het was meer dan 8 uur werk alleen al om de rand van dit piepkleine merklapje af te werken, maar het ziet er nu ook wel erg leuk uit.
Het andere merklapje is van Madeleine en oorspronkelijk geborduurd in 1938. Het antieke lapje is 22 x 23 cm groot, mijn nagemaakte lapje is slechts 11 x 11.5 cm. Ik heb het geborduurd op 22 draads linnen. Het had wel van haar kunnen zijn, maar deze is toch echt van Madeleine.( zie Marianne's logje van 1 juni)
Beide lapjes komen onder elkaar in mijn Souvenir de ma Jeunesse omdat ik vind dat ook de schoolmerklapjes een plek verdienen in mijn proeve van bekwaamheid, dat ik nu juist voor Franse lapjes heb gekozen heeft eveneens een reden.
21 opmerkingen:
Heel mooi, Marcella!
Ik heb weer de eer(om de eerste te zijn), die neem ik dan maar!!Wat leuk, wat mooi wat echt:-)))). Ja, Frans heeft ook weer zijn eigen stijl, wat is jou reden?
Het kleintje ziet er heel leuk uit, moet nog even 'snappen' hoe je de rand hebt gedaan. Geduldig lezen( ik ben meer van het zien) Veel werk dat begrijp ik al:-))). Hoe houd jij je aan je maat van je rol. Naai je deze op een ondergrond. Zet je ze er dwars in. Ik ben met mijn 2e alfabet bezig en die maak ik op maat voor een rol.(vandaar, Marcella bedankt!)
Oh wat mooi!! :o)
Wat leuk om het 8-urige randje nu te zien!
Leuk, leuk, leuk!!!
Heeft manlief naderhand je nek en schouders gemasseerd? ;o)
IMHO, moet je je eigen naam op lapje 1 er nog ergens (in het klein?)bij "frummelen", onderaan is nog ruimte genoeg!
Ere wie ere toekomt!!!
Bij lapje 2 heb je tenslotte ook je eigen initialen erbij gezet... ;o)
@Marianne, als je naar de bovenste foto kijkt kun je min of meer zien hoe ik het gedaan heb, draadje uittrekken, draadje in de naald en dan terugweven. Je bent inderdaad vaak de eerste ( en misschien daarom ook wel de beste ;) ) Mijn afkomst is de reden. In het begin had ik nog niet echt een maat, met sommige werkjes moet ik dus nog een beetje rommelen straks om het passend te krijgen. Nu houd ik me wel aan een bepaalde maat en pas mijn ontwerpje daaraan aan. In dit geval heb ik de keuze van het linnen aangepast aan de beschikbare breedte. Deze twee lapjes worden later op een ondergrondje genaaid en dan in de rol gevoegd. Op naar het volgende projectje. Laat jij ook zo nu en dan wat zien van je rol-in-wording?
Vandaar je Frans, lekker in het boek 'Ouvrage' lezen.
Als het allemaal niet zo exact op maat is maakt het juist levendiger, heeft zo zijn charme! Je hebt er alleen meer werk aan:-)).
Vond van de week in mijn kast nog het patroon, uit een oude Ariadne, van een Souvenir de ma Jeunesse. Ken je die? Is eenvoudig maar geeft wel weer ideetjes.
Ik wil het een beetje in jaren 30 stijl doen, als dat lukt. Heb oude DMC boekjes waar best veel in staat en de boekjes serie van Maria van Hemert. Nu moet ik mij ook eens aan andere technieken gaan wagen.
@ Marianne, ik ken die Ariadne niet, weet je nog uit welke Ariadne dat was? het willen proberen van mij onbekende technieken was voor mij de drijfveer om een souvenir te gaan maken. Wat betreft de x-steekjes ben ik nu zo ongeveer wel klaar, de rest wordt ingevuld met andere werkjes. Als ik de ouvrages inkijk ( of andere oude handwerkboeken) staan daar zulke leuke technieken in, dat móet ik gewoon een keer proberen. Ik vind het erg leuk dat ik dit stokje nu aan jou heb doorgegeven. Ik heb het weer van iemand uit mijn borduurgroep "gekregen".
Ik vind net een losse pagina van die Ariadne(was op zoek naar heel iets anders). Okt. 1976!
De rol is uitgegeven in een apart patronen boekje. Het is in kleur op ware grootte gekopieerd (vier en een halve meter), kan het zo op de grond uitleggen. Er zit een apart boekje bij met de werk-beschrijvingen.
Dat wordt weer een kast-induik-aktie... ;o)
Juul UIT de kast...veeeeel te warm!!!
Misschien is het patronen mapje nog ergens te koop. Zelf heb ik het pas een paar jaar, weer de eer aan DH. Ik las pas in Merkwaardig dat een mevrouw het ook nog recent heeft gevonden. Het is te groot om te scannen/kopieren. Anders kon ik het je laten zien of opsturen. Misschien iemand een idee? In de betreffende Ariadne staat wel een kleinere afbeelding en het patroon van een alfabet. Maar dan moet ik de KAST in, even wachten tot het wat koeler is:-))
Marianne waarom maak je er zelf niet een logje over met wat foto's, bijv van de kleine afbeelding? Ik heb overigens al hier en daar nagevraagd wie die Ariadne toevallig nog heeft.misschien komen er wel souvenir-makers bij ;)
Het komt wel een keer op mijn pad, het weer is nu te mooi om daar voor in de kast te duiken. Reuze bedankt voor het meedenken.
@marian'ne m, Ja ik stem ook voor: t.z.t. graag een logje..., met foto's!
Oke, ik zal het proberen!!!!!
ALLEMAAL aan de "Souvenir"!!!
Op Franse webs zie ik vaak heel veel heel leuk klein borduurwerk, en dan vind ik dat zo jammer. Want tien van die kleine werkjes is toch 1 grote merklap. Zelfde hoeveelheid steekjes.
Wat een dotjes, deze rode letterlapjes! En wat een pokkenwerk om ieder draadje terug te stoppen, te zorgen dat de rand niet gaat bobbelen. Weer helemaal een Marcella-werkje, perfect en prachtig!
@Marianne: en voor je het weet zijn al je kleine werkjes achter elkaar gezet 6 meter souvenir ;) Je weet maar nooit wat je oproep hier teweeg brengt. KLeine borduurwerkjes kun je nog verwerken in een naaldenboekje of een ander semi-nuttig Ding. Wat ik met een klein breiwerkje moet, of met een piepklein Engels broderiekleedje is me een raadsel.. wat een uitkomst zo'n souvenir, kan ik het allemaal maken en bij elkaar is het dan toch nog heel wat.
@ Ineke, je vergat nog het rafelen en het breken van de instopdraad ;)
ach ja joh, op naar de 16 meter :-)))
O get ja, het is van dat keiharde stramien en dat breekt natuurlijk als je het 180* wilt draaien. Gruw de griezel, wat een zelfkastijding!
Ineke, zo erg was het gelukkig ook niet, het was gewoon 12 dr linnen maar sommige draadjes waren wat dun of er zat net een zwak plekje.
Ja wat leuk om de titel van het boek, wat ik onlangs gekocht heb, ruim een jaar later hier tegen te komen :-)Ik vind het rechtse schoollapje vooral erg mooi! Ik heb dit jaar wat van die lege schoollapjes gekocht om juist zoiets erop te willen borduren. Ze zijn eenvoudig, maar juist daarom zo erg mooi!
En ik op mijn beurt vind het leuk om het boek bij jou weer terug te zien. Ik ga ook weer eens wat meer van mijn boeken in een logje beschrijven, niet alleen leuk voor jullie maar ook voor mezelf want er staat meters inspiratie in de kast :)
Kan ik me voorstellen!
Dat is zeker een geweldig idee om ons mee te laten genieten!
Een reactie posten