donderdag 2 april 2015

Marker handwerk, nut en schoonheid in ambacht, huis en volkskunst

Nog heel even en het is tien april, de dag dat de e-cursisten van 'Doorborduren met handwerk van Marken' hun jaarlijks dagje uit gaan vieren op Marken. Vorig jaar was die dag een groot succes, niet alleen voor Margreet en mij, maar ook voor alle cursisten, de vele introducees en vooral ook voor de Markers die goede zaken deden door ons bezoek. Gisteren waren Margreet en ik op Marken om een en ander voor te bereiden. We gingen hier en daar 'op huisbezoek' wat de nodige inspiratie en foto's opleverde voor later en we bezochten de nieuwe tentoonstelling in het Marker Museum. Deze nieuwe tenstoonstelling was nog maar enkele uren geopend en wij keken onze ogen uit: het onderwerp van de jaarlijkse tentoonstelling is dit jaar "Marker handwerk' in de breedste zin des woords, van handvaardigheid in netten, fuiken en gereedschappen, beschilderde voorwerpen, hout- en snijwerk tot haak-, brei- en borduurwerk. Vooral dat laatste was tot onze grote verrassing tot in detail te zien. Ik had de inmiddels ingenaaide Pronkrol meegenomen en die hebben we daar ter plaatse even op een vitrine uitgerold om aan de dames van het museum te laten zien. De Pronkrol was daar helemaal op zijn plek: wat wij in de e-cursus hebben laten zien is in het museum in vele prachtige oude stukken weer terug te zien. Wij genoten van de vele mooie merklappen met randjes en wit- en sneewerk, het mooiste snee- en stopwerk in de kledingonderdelen, bijzonder breiwerk.....echt te veel om op te noemen en zeer de moeite waard voor wie van het Marker handwerken houdt. Het programma van onze tweede Marken dag zal binnenkort aan de cursisten verstuurd worden. Wij vragen om jullie vooraf even aan te melden bij Needles at work, dit in verband met het inhuren van extra personeel als de toeloop erg groot is. Verder hopen wij jullie, het liefst met een beetje zonneschijn, te ontmoeten op vrijdag 10 april op Marken. Tot dan!

10 opmerkingen:

Martine zei

Ik heb nog niet veel gemaakt van de cursus maar ik heb helemaal zin in een dagje Marken om al het moois te bekijken. Groetjes Martine

Truus zei

Wat leuk dat jullie zoveel van het Marker handwerken op de tentoonstelling hebben kunnen zien. Heb jij je Marker pronkrol achtergelaten bij deze 'mevrouw' in het museum? Het past daar prima!
Jullie allemaal een hele gezellige dag op Marken!!!
Helaas niet haalbaar voor mij maar zal straks meegenieten van de verslagen.
Fijne Paasdagen
groetjes,Truus uit Drenthe

Johanna Faber zei

Fijne paasdagen vanuit Zweden

Willy zei

Het is al weer een aantal jaren geleden dat wij op Marken waren, het lijkt mij leuk om er weer eens naartoe te gaan.
Bedankt voor het voorproefje en veel plezier op 10 april!

Chris zei

Dat wordt een geweldige dag daar in Marken. Enig, die tentoonstelling en dat handwerk blijft boeien. Nog 2 daagjes!!

marcella zei

Ha Chris, kom je ook??

Anny zei

Een gezellige dag gewenst daar op Marken de 10de

marcella zei

dank Anny, jammer dat het voor jou te veel en te ver zal zijn, jij zou je daar best amuseren bij al die kleurigheid!

Anoniem zei

tot wanneer is de tentoonstelling? groet twink

marcella zei

Ha Twink, de tentoonstellin is tot 1 november en dan sluit het museum voor de winter. http://www.markermuseum.nl/