Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

donderdag 6 maart 2014

een klein uitstapje maar

Van Marken is het niet heel ver om naar Volendam te gaan. Alhoewel ik de dracht van Volendam veel minder boeiend vindt dan die van marken had ik toch maar weinig overreding nodig om me aan te melden voor een cursus smockwerk van het Voldendamse bontje. Sary Maas was onze docente en afgelopen dinsdag was ik in Dordrecht met een aantal bekende borduursters om de eerste beginselen van het Volendamse gesmock te leren. Gelukkig had ik de goede garens op voorraad: bijeen gespaard op diverse brocantes in Frankrijk waar je dit soms nog voor een prikkie tegenkomt. Op zulke momenten ben ik wel blij met mijn verzameldrift ;) Het valt nog niet mee om alle steekjes netjes op een rij te krijgen maar nu, na een paar dagen oefenen begint er langzamerhand wat ritme en gelijkmatigheid te ontstaan. Het is dus een beetje ploeteren en afzien, maar.... leuk en inspirerend is het wel. Dit smalle randje wordt vlak onder het schort geborduurd, net onder de band en geeft gelijk een mooie versiering aan het 'rimpelwerk' wat nodig is om de stof wat ruimte te geven. Gelukkig 'hoeven' wij maar een klein stukje en kan ik na deze oefening een ander smockpatroontje gaan uitproberen. Ook dit kon wel eens een leuke 'proeve van bekwaamheid' worden in mijn Souvenir de ma Vie

17 opmerkingen:

Evelyne zei

Wat leuk om dit te leren!
Leuk randje!

Lieve groetjes, Evelyne

Anoniem zei

Wat leuk dat jeze cursus doet!
Las er net afgelopen zondag over in een oude Ariadne uit 1974.
Succes met de randjes.
groetjes,Truus uit Drenthe

Jeanny zei

Dit is heel mooi!
Lieve groet.

betty prins zei

Ik word al helemaal blij van deze stof en dan zo'n schattig smokrandje. Wat leuk om dit te leren!

Rennie zei

Oh ik heb het ooit gedaan. Zo mooi om te maken.

Lida zei

Apart en wel heel kleurig!
Groetjes
lida

Johanna Zweden zei

Wat is dat mooi

Fijn weekeinden liefs uit Zweden

Anoniem zei

Leuk om te doen hè.
Het wordt erg mooi
Annemieke

Basje zei

de schortenstof is een leuke en die manier van een schortje ersieren kende ik niet Fijn borduurweekend basje

Guusje, zei

Wat mooi en wat leuk om daar ren cursus in te volgen.

Conny's-blog zei

Wat mooi om te zien dat smok werk zeg, succes om het te leren............liefs.Conny

Anny zei

Het is wel ploeteren, maar het resultaat is erg leuk!

Gerard zei

Het ziet er heel verrassend uit, de kleuren en het borduursel. Prima effect. Je hebt me weer iets nieuws laten zien. Dank!

Chris zei

Oh Marcella, wat een werk! Veel geduld moet je hebben. Maar wat is dit leuk!!

Rian, zei

Prachtig smockwerk! Ik heb het láng geleden op de lagere school geleerd, best wel uitgebreid. Een "kapmanteltje" werd het. Ik heb het jaren gehad, en ook wel gebruikt, maar na vele verhuizingen is het spoorloos, helaas.
Ik vind het erg leuk om te doen en wist niet dat het in de klederdracht van Volendam voorkwam. Weer wat geleerd. Dank je wel.

marijna zei

Erg leuk dat smock werk. Ik wist niet eens dat het aan het schort van de dracht gemaakt werd. Zo leer je ons steeds wat bij!

lheurebleue zei

o, had ik maar meer tijd! deze workshop had ik ook graag gevolgd. prachtig smockwerk!