Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 21 augustus 2013

Een handjevol lekkers

Een tijdje geleden zag ik dit handwerkgereedschapje. Het is een 'sewing-clamp', een tafelklemmetje met een speldenkussentje erop. Aan het speldenkussentje kun je je borduurwerk vastmaken zodat je tijdens bijvoorbeeld het zomen wat spanning op de stof kunt zetten. Een vervolg op de Plombe of Nähsteine zou je kunnen zeggen. Deze sewing-clamps zijn in verschillende vormen en materialen gemaakt destijds. Er zijn metalen vogeltjes waartussen je iets kunt klemmen en clamps met een veersysteempje. Deze is van hout, het oorspronkelijke verfwerk is nog goed aanwezig al zijn er wel slijtplekken door het vele gebruik. Hij is in de vroege 19e eeuw gemaakt en wat hem bijzonder maakt is dat er een centimetertje is ingebouwd, een tape measure. Mijn sewing clamp is gemaakt in Engeland en zou een vroege variant van Tunbridgeware zijn. Ik heb daar mijn twijfels over, maar mooi vind ik hem wel ;) Erg groot zijn ze niet, deze handwerkgereedschapjes, ik schrijf het hierboven al: een handjevol. Hier zie je het meetlintje beter. Aan de zijkant piept het rode lintje uit het hout, het 'ho-houdertje' ontbreekt maar is makkelijk te vervangen. Aan de onderkant zit een asje waar het lintje omheen wordt gedraaid. Het asje zit vast aan een dekseltje wat je er uit kunt nemen. Op het etiketje staat de tekst: may you be happy. Dat ben ik dan ook met mijn nieuwe aanwinst. Het handwerkgereedschapje heb ik gefotografeerd op een oud kastje van de Firma Clark's. Ik bewaar daar mijn 'bijzondere' DMC garens in zoals de Fil Fleur bovenin, een katoenen garen dat volgens mij inmiddels uit de handel is en wat sterk lijkt op Blomstergarn of V&H. Onderin zie je nog net het linnen garen dat DMC een aantal jaren geleden uitbracht. De overige laatjes zijn niet uittrekbaar maar schuiven - net zoals bij veel naaidozen gebeurt - door middel van een scharnier naar achteren.

16 opmerkingen:

Jeanny zei

Alweer zo'n mooi "gereedschapje" laat je zien, erg leuk!

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een beayty Marcella!

Groetjes
Ines

Bertie zei

Het is een schattig handwerk klemmetje :)

Martine zei

Wat is dit leuk. Kan me voorstellen dat je hier heel blij mee bent.

Anoniem zei

Wat een leuk handwerk klemmetje!
Turnbridge is toch met houtinleg en geen schilderwerk?
Maar leuk en bijzonder is het wel.Kan me voorstellen dat je hier erg blij mee bent.
Veel plezier hiermee.
groetjes,Truus uit Drenthe

marcella zei

@Truus, het latere Tunbridgeware heeft inderdaad inlegwerk en geen schilderwerk maar kijk eens hier:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p00zn13r
op de antique roadshow. Het object wat daar getoond wordt heeft wel overeenkomsten zoals bijvoorbeeld in het dekseltje van mijn meetlintje, dat heeft dezelfde cirkels in rood en zwart als bij de Antique roadshow.

Anoniem zei

Leuk, leuk, leuk,
Groetjes,
Anneke SK

Gerard zei

Jij vindt (vaak of meestal) van die leuke en mooie dingetjes, waar ik gewoon overheen kijk. Ik zoek, denk ik, niet echt goed.
Je hebt zo wel hele originele spulletjes!

Anoniem zei

Heb gekeken en inderdaad vertoont het overeenkomsten met die van jou.
Jammer,dat we de clips niet meer kunnen bekijken-het is altijd een interessant programma.
Bedankt voor je verwijzing
groetjes,Truus uit Drenthe

marcella zei

Ha Truus, ik heb nog niet heel veel tijd gehad om actief te zoeken. Eigenlijk komt dat nu pas met het schrijven van het blogje. De verkoper suggereerde een early Tunbridge en voor ik daar in mee ga wil ik natuurlijk wel wat meer zekerheid hebben ;) Ik heb inmiddels nog weer wat meer info verzameld over het vroege beschilderde Tunbridge ware. Je ziet het niet heel vaak aangeboden dus het is voor mij ook nieuw.
Van het moderne Tunbridge heb ik een naaigereitje: een houdertje voor een vingerhoed.

Evelyne zei

Wat een prachtige aanwinst!
Super!

Lieve groetjes, Evelyne

Johanna Faber zei

Dat ziet er handig uit
Fijn weekeinden groetjes Joke

Basje zei

heerlijk, je verzameling groeit zo door.
Het apparaat doet me denken aan de tafelklem die bij de borduurringen van mijn moeder hoorde, en die we inde oorlog verbrand hebben kachelhout, De ringen heb ik gered, zijn superzwaar en dik,

Chris zei

Wat een bijzonder apparaatje! Nog nooit gezien. Het ziet er ook zo gezellig uit. Heel apart, geen wonder dat je daar blij mee bent.

Willy zei

Prachtige aanwinst voor je verzameling. Interessante informatie erbij.

lheurebleue zei

wat heerlijk om die leuke & leerzame dingen bij jou te lezen!