zaterdag 29 september 2012

impressie

Natuurlijk kan ik niet alle mooie, ontroerende en bijzondere quilts die ik enkele weken geleden tijdens de carrefour in Ste Marie aux Mines zag in één blogje vatten. Ik kan het zelfs niet als ik er meerdere blogjes over schrijf. Daarvoor was er gewoonweg te veel te zien en te beleven. Ik ga me daarom beperken tot een enkel logje met wat ik absoluut de hoogtepuntjes vond uit de vele tentoonstellingen.
Geweldig en indrukwekkend was de inzending uit Australië met quilts van Kathy Doughty, Brigitte Giblin en Di Ford. Van de hand van deze laatste quiltster zag ik ook enkele in Nederland bekende quilts zoals onderstaande eindelijk eens in het echt:
Uit Japan kwam een zeer verfijnde serie quilts waarvan ik er eentje laat zien
Voor je nu begint te denken: het is mooi naar niet zo heel vernieuwend: deze quiltjes, gemaakt door Kumiko Frydl zijn op mini-formaat, niet meer dan 50 x 50 cm en soms nog kleiner. Wat een vakmanschap moet deze quiltster hebben om alles zo precies te patchen èn te quilten.
Mijn borduurhartje ging beslist sneller kloppen van de geborduurde lappen van Françoise Marchadier. Ik kende haar werk uit boeken maar in het echt is zoiets natuurlijk vele malen mooier.
De bekende stoffenfabrikant Moda had een heel bijzondere tentoonstelling in het Théâtre. Uit de collectie van Mark Dunn werden antieke quilts getoond uit de 19e eeuw. Moda heeft de daarin gebruikte stoffen opnieuw getekend en in produktie genomen. Het was soms erg moeilijk te zien welke quilt antiek was en welke een replica. Het proces van het maken van de replica stoffen was meegenomen in de tentoonstelling. Erg leuk om ook dat eens te zien. Ook van dit tweetal is er eentje antiek en eentje recent gemaakt:
Bij deze was het niet zo moeilijk om te dateren: de oude quilt is een vriendschapsquilt, op elk blokje is met heel fijne letters en (Oost-Indische?) inkt de naam van de maakster geschreven in een prachtig handschrift.
Nog meer Moda was te zien in deze rariteit: een quilt van bedrukt zijden lapjes die tussen 1911 en 1914 cadeau werden gegeven bij sigaretten van het merk Nebo, gemaakt door The American Tobacco Company. Ook dat zijn de pareltjes die je zomaar in Ste Marie kunt tegenkomen. Dan was er een kleine maar zeer bijzondere tentoonstelling uit het Joods Museum in Praag, schitterend antiek patchwork, goud- en ander borduurwerk. Super, maar... je mocht het niet fotograferen. In dezelfde tentoonstellingsruimte was een eveneens kleine maar zeer indrukwekkende tentoonstelling uit de collectie van Monique Alphand. Zij verzamelt 18e en 19e eeuwse Boutis uit de Provence. Behalve quilts was er ook een kleine vitrine met kledingstukjes voor kinderen. Daar zag ik dit baby jakje wat ook in het Zaans museum had kunnen liggen:
Net als bij ons Zaans stikwerk zie je dat de achterkant ( de binnenkant van het jakje) met een goedkopere en minder fijn geweven stof is gemaakt en dat de draadjes, nodig voor het reliëf hier en daar uit de stof steken. Tot slot neem ik jullie mee naar de wollen kleden uit de collectie van Michel Perrier, adembenemend mooi, vond ik
en daar was ik beslist niet de enige in. (klik,klik voor meer foto's van Michel Perrier)

13 opmerkingen:

Guusje, zei

Wat heb je veel mooie quilts gezien. Bedankt voor het delen.

Anneke zei

wat een mooie werken laat je zien, wat een mooie tijd zul je gehad hebben.

marion zei

wat ene prachtige foto's dank je wel voor het plaatsen....

quiltlodge gerda zei

Prachtig. Leuk dat je het een en ander laat zien. Zo alles bij elkaar op alle blogs hebben wij thuisblijvers er toch ook al heel wat gezien. Heerlijk.

Made by Meet zei

Wat een prachtige quilts! Je zult genoten hebben van al dit moois in het echt te hebben zien. Ook dat Boutis en die quilt van wol..... wouw schitterend!
fijne dag, groetjes Meta

BASJE zei

wat eenn schitterende dagen moet je daar doorgebracht hebben, Dat was geen "middagje "even kijken, dank voor het delen Basje

Gerard zei

Prachtig, schitterend en indrukwekkend. Wij moeten de knoop maar eens door hakken en naar St. Marie-aux-Mines gaan voor zulke fantastische tentoonstellingen! Bedankt dat je de quilts en andere werken in je blog laat zien!

Annelies zei

Prachtige quilts. Wat zal dat genieten zijn geweest.

Carin Wijnand zei

Indrukwekkend, dank voor het ons meenemen.

Chris zei

Wat een parels, zoals je het zelf noemt! Kunstwerken. Die laatste foto van dat wollen kleed!! Prachtig!

betty prins zei

Marcella, dit waren ook mijn parels, dit logje had ik kunnen schrijven...
Wat een moois toch allemaal. Van de eerste ( de hexjes) droom ik al en leg ik stofjes opzij, voor ooit...
Wat spijtig is, is dat ik Michel Perrier gemist heb, wat fijn dat ik de foto's her en der nog kan zien!

Willy zei

Hej Marcella, wat zul je genoten hebben van al dit moois. Ik zag al veel voorbij komen op de blogs. Fijn dat we tegenwoordig zoveel foto's kunnen maken en daar thuis nog rustig van na kunnen genieten.

Anny zei

Tja, je kunt ook niet alles laten zien. Maar dat je je niet verveeld hebt is wel duidelijk. Die wollen quilts vind ik erg mooi. Je vind ze ook in het boek Old Swedish Quilts.