Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 20 november 2009

Smockwerk

Het is een beetje stilletjes hier bij nuttig en fraai en dat heeft voor een groot deel te maken met de komende tentoonstelling in De Lier.
Deze week was ik druk bezig met het zomen van een aantal van mijn souvenirwerkjes en ook mijn Holbeinwerkje werd opnieuw ter hand genomen. Ik laat beide lappen een andere keer zien.
Een geheel nieuw techniekje probeerde ik zaterdag uit tijdens de workshop smocken. Samen met Annie van mijn souvenirgroepje begon ik aan de eerste steekjes en proefjes van het smockwerk.

Het meeste werk van smocken zit in de voorbereiding, in het plooien van de stof.
Nu is daar een handig apparaatje voor, een smocking pleater waarmee je in een handomdraai je lapje van keurige plooitjes voorziet. Als je op de link klikt zie je een apparaatje met een aantal rolletjes en een rij uitsteekseltjes. Die uitsteekseltjes zijn naalden die, als je de machine wilt gebruiken allemaal een draad door hun oogje hebben. De stof wordt door de rolletjes gedraaid en komt vervolgens via de naalden weer naar buiten. Daarna is het nog slechts een kwestie van het afknopen van de inrimpeldraden.

De lapjes die wij gebruikten waren al door de docente voorgeplooid zodat we direct met het eigenlijke smocken konden beginnen.
Wij vonden het erg leuk om te doen en na thuiskomst heb ik direct mijn proeflapje afgemaakt. Binnenkort wil ik eerst een aantal proefjes maken voor mijn souvenir voor ik aan een groter werkstukje ga beginnen.

Onderstaand lapje maakte ik zaterdag

Het is maar een erg klein lapje maar wie weet heb ik er ooit een plannetje mee ;)

Dan wil ik jullie nog een nieuw weblog laten zien van Anny, een van mijn vriendinnen uit onze inmiddels ontbonden quiltgroep, nadat eerst zij een blog begon is nu ook Anny aan het blogavontuur begonnen.

Hier vind je haar schrijfsels, ik weet zeker dat jullie daar inspiratie op zullen doen.

20 Reacties

Geen opmerkingen: