Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 7 april 2009

Op zoek naar maagden

Voor wie de merklappenwereld een beetje volgt zal het niet ontgaan zijn dat er in Antwerpen een drietal tentoonstellingen op rij over merklappen,stoplappen en pronkrollen is.
De eerste tentoonstelling was tot 15 maart te zien en sinds zaterdag 4 april is de volgende tentoonstelling open. Met mooi weer in het vooruitzicht besloten wij een dagje Antwerpen "te doen".

De tentoonstelling in het Antwerps maagdenhuis heet: "In het maagdenhuis gespeld" en laat diverse textiele oefenstukjes van toenmalige weeshuismeisjes zien te samen met allerlei andere zaken die met hun weeshuisbestaan verband hield.
Ook al was het hoofddoel van mijn bezoek toch om die prachtige merklappen, borduurlappen, letterlappen, stoplappen en pronkrollen te zien, het geheel met alle extra informatie was buitengewoon leerzaam en leuk.

Er werd een en ander duidelijk over de meisjes die te vondeling werden gelegd: ook die kwamen in het weeshuis terecht.
Zo werd de kleine Dymphna, vier dagen oud op 25 mei 1860 om kwart voor 11 in de schuif gevonden.
Dymphna droeg een baelkatoenen hemdje, een saaien lap, een blaewen pisdoeck, een bombazijnen japonnetje en was in het bezit van een geborduurde schapelier. *
Van alle vondelingetjes werd proces verbaal opgemaakt en daarbij werden alle bezittingen van het kindje bijgevoegd.

hier zie je het proces verbaal van Dymphna:

de geborduurde schapulier is er aan vastgeknoopt.

andere voorwerpen die vaak bij een vondelingetje werden aangetroffen waren stukjes stof of halve speelkaarten, grillig doorgesneden. Zo was het mogelijk dat moeder en dochter ooit herenigd zouden kunnen worden.

erg mooi vond ik deze lap:

en dat was niet de enige lap die Josephina in haar weeshuistijd rond 1892 maakte: er was ook nog een letterlap, even fijn geborduurd als deze en even groot van formaat waarop Josephina op 22 draads linnen 33 alfabetten heeft geborduurd en een prachtige rand.

Pronkrollen waren er ook zoals gezegd en zo lag deze – 8 meter lang – voor een groot deel uitgespreid in een enorme vitrine:

Deze lap is perfect gemaakt en ik ben niet de enige die dat vond: het lieve kind kreeg er een prix d’excellence voor die natuurlijk compleet met foto ook tentoongesteld werd:

tot slot nog een juweeltje in (o.a.) tapisserie:

ook hier weer erg fijn en nauwkeurig werk. Ik heb nog veel meer foto’s maar kan hier natuurlijk niet de hele tentoonstelling verklappen. Als je tijd hebt: ga er heen, het is zeer de moeite waard.
Deze tentoonstelling duurt nog tot 5 juli en dan is er van 19 september tot 29 november nog een tentoonstelling: de merklap in zijn historische context.

het adres:
Maagdenhuis museum
Lange Gasthuisstraat 33
Antwerpen
open op weekdagen van 10-17 uur
in het weekend van 13-17
dinsdags en op wettelijke feestdagen gesloten

*Baai, bombazijn en saai zijn begrippen afkomstig uit de textielindustrie. Een aardig boekje daarover is Goed garen, een uitgave van museum de Lakenhal in Leiden.

21 Reacties

Geen opmerkingen: