dinsdag 16 augustus 2016
Een traditionele Thaise bruiloft
Zo tussen de regels door hadden jullie inmiddels wel begrepen dat er een bruiloft zou komen. Ruim drie jaar geleden leerde onze zoon via een studievriend een Thais meisje kennen en sindsdien groeide er iets moois tussen die twee. Al snel besloot hij een baan in Taiwan te aanvaarden om zo wat dichter bij het meisje van zijn dromen te zijn. Na twee bezoeken aan Nederland, eerst samen met haar ouders en vorig jaar alleen met Sebastiaan ter gelegenheid ons 40 jarig huwelijksfeest in de Ardennen vroeg Sebastiaan zijn Thanya afgelopen voorjaar toen hij bij haar in Thailand was. Zaterdag was het feest en wij reisden met een klein ploegje familie af naar Thailand voor de Kan Maak, de traditionele Thaise huwelijksceremonie. De ceremonie begon al heel vroeg in de ochtend. De link Kan Maak hierboven geeft een goed beeld hoe zo'n Kan Maak processie eruit ziet. Bij een aantal onderdelen van de Kan Maak kregen wij een taak. Eenmaal boven in de bruidssuite kon zoonlief eindelijk zijn bruid in de armen sluiten. Beiden zijn traditioneel gekleed. Bij de Shell Ceremony mochten wij gewijd water over de handen van bruid en bruidegom schenken. Daarna kwam er een ceremonie waarbij een negental monniken het huwelijk inzegenden. De traditionele Kan Maakschalen zijn door een tante van de bruid opgemaakt, het opmaken van de schalen is een ambacht wat niet meer door heel veel mensen gedaan wordt. Tegen het einde van de Kan Maak werd er getrouwd en werden de ringen aan de vingers geschoven. Hierna werd het traditionele kostuum vervangen voor een meer Westerse outfit. De kindertjes van de zus van de bruid en de zus van de 'gom' werden direct dikke vriendinnen. Er was champagne, die na een beschaafde knal door bruid en bruidegom werd gedronken. Er waren heel veel gelukkige momenten, er was een bruidsboeket wat door een van de bruidsmeisjes werd opgevangen en er waren honderden gasten. Hier een deel van de ploeg uit Taiwan waaronder zijn werkgever en de Taiwanese expat-vrienden. Ook een aantal studievrienden uit Delft waren speciaal voor de bruiloft naar Thailand gekomen, waaronder zijn 'best man' Bert Het was voor ieder een onvergetelijke dag De rest van ons verblijf werden wij geweldig verzorgd en verwend door Thanya en Sebastiaan, haar ouders en Thanya's zus en zwager.
met dank aan Tawatchai Rakkleang en Michael van der Meijden voor een aantal van bovenstaande foto's
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
14 opmerkingen:
Gefeliciteerd en ik wens het bruidspaar een lang en gelukkig leven samen en dat jullie nog lang getuige van mogen zijn!
Van harte gefeliciteerd! Veel geluk voor het jonge paar.
Van harte gefeliciteerd. Mooi om dit mee te mogen maken.
Van harte gefeliciteerd. Mooi om dit mee te mogen maken.
Van harte gefeliciteerd Marcella!Mooie reportage van een geweldig feest!
s Ochtends om 07.09 uur! Waarschijnlijk omdat het overdag veel te warm is! Wat een fantastisch feest is dit geweest, mijn hartelijke felicitaties Marcella. Mijn interesse gaat ook uit naar dat mandje met die speciale hapjes die zijn gemaakt door een familielid op een manier die bijna niemand meer toepast. Heb je daar nog een wat duidelijker foto van? Ben razend nieuwsgierig! Wat een tijd, mooi hoor! Ook mijn felicitaties voor zoon en echtgenote alsmede natuurlijk voor jouw echtgenoot! Heb je nog mooie zijde garentjes kunnen kopen?
Wat een feestelijke dag... en wat ziet het bruidspaar er mooi en gelukkig uit... een dag met een gouden randje...
Auckje, hier nog wat meer over de schalen die bij de processie gebruikt worden http://learnthaiwithmod.com/2013/09/thai-tradition-wedding-ceremony/
de schalen worden eerst gezegend met holy water dat de monniken hebben meegebracht en daarna aan de mensen die meelopen overhandigd. Dat overhandigen mocht ik doen. Daarna gaat de stoet met de bruidegom voorop richting bruidssuite waar de bruid wacht. Tijdens die tocht wordt de bruidegom een aantal malen tegengehouden door twee personen met een 'gouden' ketting die hem het doorlopen verhinderd. De 'gom'krijgt dan een opdracht en mag passeren. De eerste opdracht was om zijn schoene te laten poetsen. Dat werd gedaan door een piepkleine tweeling van een jaar of twee ( jongen en meisje) die met een klein doekje aandachtig zijn schoenen opwreven...zo schattig! Ook moest hij zijn kennis van de Thaise taal laten horen :)
Wat een bijzondere dag. Wat leuk dat wij er zo ook een beetje van mee kunnen genieten.
Gefeliciteerd met dit mooie stel!
Van harte gefeliciteerd met de trouwdag van het bruidspaar en zo bijzonder om het op deze manier mee te maken. Heel veel geluk en liefde voor jullie zoon en schoondochter.
Konden jullie met haar familie een gesprek voeren?
Toen onze zoon met zijn vrouw uit Hongarije /Slowakije trouwde was er bijna niemand die Engels sprak en dan wordt het handen en voeten werk om iets duidelijk te maken.
Maar wel heel bijzonder om de bruiloft op de traditionele manier mee te maken.
Dank dat wij mee mochten genieten van de mooie foto's.
Zonnige dag
groetjes, Truus uit Drenthe
Wat een prachtig en stralend bruidspaar.
Je beschrijving van de ceremonie deed me denken aan een zin die ik ooit ergens las:
"wat is liefde anders dan elkaar vertalen in een sprakeloze taal"
ik moest even zoeken maar die zin blijkt van Ellen Warmond te zijn.
Van harte gefeliciteerd en heel veel geluk voor het bruidspaar.
groetjes Ine
Marcella, Van Harte gefeliciteerd met het huwelijk van je zoon. Ook voor het bruidspaar mijn hartelijke gelukwensen.
Wat hebben jullie op deze manier een bijzondere bruiloft mogen meemaken. Super leuk hoor.
Bedankt voor het verslag en de schitterende foto's. Een geweldig mooie belevenis!
Oh Marcella, wat ongelooflijk bijzonder! En wat een prachtig bruidspaar! Wat moet alles toch een indruk op je gemaakt hebben. Alles, ook de reis zo ver weg, de kleuren, het eten. Een hele bijzondere ervaring hoor!
Een reactie posten