donderdag 3 december 2015

een heel klein rijglijfje

Nu de e-cursus gedaan is en alle lapjes die ik voor de Pronkrol maakte keurig ingenaaid zijn aan inmiddels zo'n negen meter (!) Marker Pronkrol mag ik lekker voor mezelf verder gaan werken aan de resterende drie meter. Vorige maand maakte ik een heel klein rijglijfje. Met de zwarte stof die voor de grote rijglijven gebruikt wordt en die gelukkig nog op Marken te koop is ging ik aan de slag. Ik tekende een patroontje en vulde het in met de karakteristieke motiefjes die de oude rijglijven kenmerken. Omdat het in de rol moet passen kan het rijglijje niet heel groot zijn. Er past - zeg maar - een flinke mannenhand in. Borduren met wol was op deze schaal niet aan de orde en dus probeerde ik een en ander met DMC splijtzijde. Ik borduurde met de kleurtjes die ik eerder had geselecteerd voor de cursus en alles matchte wonderwel vond ik. Toen ik halverwege was vond ik een erg mooi en erg oud stukje koor waar ik de armsgaten, de hals en de panden mee kon afzetten. Voor de onderkant had ik helaas te weinig. Aangezien we toch die week een afspraak hadden op Marken besloot ik in het winkeltje van mevrouw Visser te vragen of zij misschien een stukje oud koor had. Dat bleek het geval en al zoekend prees ze het mooie stukje koor wat ik zelf had meegebracht. Het is echt heel oud en van een prachtige kwaliteit zei ze om vervolgens op te merken dat het koor was wat in de rouw werd gebruikt. Hm.....Even was ik van slag....maar na onze afspraak in het museum met de dames van de textielcommissie veranderde dat.... De dames van de textiel waren namelijk speciaal naar het museum gekomen om de Pronkrol uit de e-cursus te komen bekijken. Lof alom en het was erg leuk om te zien hoeveel stof tot gesprek alle stukjes uit de rol gaven. Het rijglijfje kwam ook ter sprake en een van de dames merkte op dat ik zulke mooie ingetogen kleuren had gebruikt. Precies zoals de oude rijglijven waren. Ook de door mij gekozen kleuren bleken 'in de rouw' te zijn zodat alles alsnog netjes op zijn pootjes terecht kwam. Ik had gelukkig nog weinig witte draadjes gebruikt om de denkbeeldige baleinen te omlijnen. Eenmaal thuis heb ik de paar draadjes verwijderd en vervangen voor rode, dat hoort zo, in de rouw ;) Het oude stukje koor wat ik op Marken kocht heb ik uiteindelijk niet gebruikt; mevrouw Visser vertelde dat zij dat vroeger 'gewoon' met zwart keeperband omzoomde. Dat laatste bleek voor mijn rijglijfje ook de mooiste oplossing.

9 opmerkingen:

Jeanny zei

Een waar pronkstukje, knap hoor!!!

Anny zei

Een wonderlijk verlopen verhaal dat toch nog op z'n pootjes terecht kwam!
Een prachtig werkstuk.

Lida zei

Beeldschoon! Wat een schitterend lijfje is het geworden! Je hebt weer eens een echt pronkstukje gemaakt! Groetjes
Lida

Annelies zei

Prachtig !! Wat een klein werkje.

Renée zei

Het ziet er prachtig uit, op de Markerdag mochten we er in het echt van genieten!

kaneeltje zei

En dat noem jij rustig aan doen.....het is dan wel klein maar je maakte een compleet lijfje ! Die van mij ligt hier nog ergens verstopt omdat het mij niet zo makkelijk af gaat..... Hoop hem ooit eens in het echt te kunnen zien.

Truus zei

Dat is een prachtig lijfje geworden voor je pronkrol.
En dat je nog zo'n oud stukje koor had om te gebruiken maakt het toch speciaal.
Goed weekend
groetjes, Truus uit Drenthe

Gerard zei

Ik ben er stil van. Prachtig!

Kinderwereld zei

Wat een prachtig rijglijfje! Ik heb een grote verzameling kinderkleding uit de gehele wereld, ook enkele kostuums uit Marken. Ik zou het schitterend vinden om zo'n rijglijfje te maken. Kan ik hierover ergens informatie vinden?