woensdag 12 december 2012
Prie et Travaille
Een paar weken geleden kocht ik op een beurs een kleine bijzondere Souvenir de ma Jeunesse. Dit keer niet aan een rol maar als een klein maar fijn boekwerkje. Op een formaat niet groter dan 12x16 centimeter zijn er een 24-tal mooie werkstukjes verzameld.
De omslag moet ooit prachtig geweest zijn: In gouden letters is de tekst "Prie et Travaille" geborduurd, een tekst die verwijst naar de Regula Benedicti (de regel van Benedictus van Nursia) uit de zesde eeuw. De oorspronkelijke tekst was in Latijn en luidt: "Ora et Labora", een van de belangrijkste leefregels die een monnik moest volgen volgens Benedictus. Vooral de Benedictijnen en Cisterciënzers leefden volgens dit motto.
Het zou mij dan ook niet verbazen als dit kleine boekje met handwerk in een klooster, hetzij in België dan wel in Frankrijk is gemaakt.
Het goudwerk heeft veel van zijn oorspronkelijke glans verloren, maar hoe vakkundig en verfijnd de tekst is geborduurd is nog altijd goed waar te nemen.
Binnenin het boekje zijn op breed blauw lint diverse werkstukjes vastgenaaid. Zo zien we hier een kantje wat gehaakt is aan een soort band wat eind 1800 te koop was.
Het werkstukje daaronder is gemaakt met naaldkant aan een dergelijk gekocht bandje.
Een 'bladzijde' verder zien we een viertal kantjes die gehaakt zijn rond Minardise. Dat is een dun koordje waar aan weerszijden kleine lusjes aan zitten. Die lusjes worden op bepaalde plaatsen gebruikt om het haakwerk aan vast te zetten. Je krijgt er heel sierlijke gehaakte kantjes mee en de variatie mogelijkheden zijn enorm. Gelukkig heb ik zelf ook een klein stukje Minardise waarmee ik eens kan proberen hoe het werken met Minardise aanvoelt.
Daarna volgen twee fijne gehaakte kantjes
gevolgd door een zestal anderen op de volgende twee bladzijden. Daarna volgt nogmaals een bladzijde met een viertal kantjes, ditmaal heel smalle exemplaren waarvan er een gehaakt is rond zigzagband. Ook een techniek die vroeger veel gebruikt werd.
Hierna is het borduurwerk aan de beurt, te beginnen met monogrammen:
Een prachtige letter L in verschillende steken, het lapje is aan drie zijden afgewerkt met verschillende schulpjesranden in festonsteek en de rand is verder versierd met Broderie Anglaise.
Het volgende monogram laat eveneens de letter L zien, klein met daarbij een grote letter W. Ook hier zeer fijn werk en verschillende steeksoorten.
Een takje blauwe bloemetjes, misschien vergeet me nietjes, geborduurd met zijde op flanel, siert het volgende 'blad'.
Het volgende borduurwerkje is een oefening in tule doorstopwerk in blauw en wit, ook hier weer kleine blauwe bloemetjes. De achtergrond achter het tule is wit satijn.
Het laatste borduurwerk in dit boekje is een adembenemend mooi en fijn stukje Richelieu borduurwerk:
Tot zover het deel over het werken maar hoe zit het nu met het bidden?
Dat zie je als je het boekje weer dicht doet; aan de achterkant van de omslag is een oud portret in de stoffenbekleding meegenomen. Rondom de foto is de stof uitgesneden en als een lijstje geborduurd
Het boekje sluit met een zachtgroen zijden lint
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
29 opmerkingen:
Oh Marcella, wat een juweeltje! Wat zal je daar blij mee zijn!
Mooi oud!!!
groetjes van Marijke
Wat een aanwinst, Marcella! Het is verbazend hoe precies en mooi alle steekjes zijn gezet, maar ik denk dat vooral het geheel jou doet smullen...
Wat een prachtige aanwinst!
Groetjes, Evelyne
Wie oh wie zou hier zoveel tijd, moeite, liefde en energie in besteed hebben..? Het maakt me heel erg nieuwsgierig naar de maakster. Want het is zo ongelofelijk mooi en fijn gemaakt! Gelukkig maar dat het bij jou terecht is gekomen, en dat je dit juweeltje met ons deelt!
Prachtig!
Oh ... wat mooi en fijntjes! Prachtig Marcella!
Groetjes, Meta
Wat een prachtig kleinood is dit. Wie zou daar niet blij mee zijn, heel bijzonder.
Lieve groet.
Schitterende aankoop, wat een beauty.
Groetjes
Ines
Wat mooie werkjes he, zitten heel wat uurtjes in denk ik...............gr.Conny
Hallo Marcella,Het is een prachtige vonds. Oud borduurwerk daar gaat niets boven. Groeten Tony
Prachtig. Wat een kostbaar bezit en wat fijn dat het bij jouw terechtgekomen is.
Dat mapje heeft daar liggen wachten tot jij langskwam. Erg mooi handwerk en de kleuren ook. Fijn dat het nu van jou is.
Wat is dit een prachtig boekje met handwerken!En dat het er allemaal nog zo mooi uitziet.Wat een uren en geduld zitten hier in.
Geniet van dit mooie handwerk.
gezellige dag.
groetjes,Truus uit Drenthe-zeer veel zon hier!
Een pracht exemplaar!
Liefs Liliane
Wow, om stil van te worden. Op de eerste plaats natuurlijk de schitterende en fijne handwerken die in dit boekje zijn opgenomen, maar ook natuurlijk dat jij dit hebt kunnen scoren. Wat een mooie aanwinst
Ongelooflijk prachtig. Ik ben er stil van en dat wil wat zeggen...
wat een juweeltje, het is net een schatkist vol mooie geheimen!
Van dit soort handwerk kan ik helemaal stil worden. Wat mooi.
Oh, Marcella, wat een bezit! Prachtig werk.
Dat is een prachtige aanwinst!
De foto's van het Souvenirboekje zijn mooi.
Maar ik kan jullie vertellen dat het boekje in het echt nog mooier is.
Nu wachten we op een boekje dat door Marcella in dezelfde stijl is gewerkt!
Trijnie
Wat een prachtig boekje met dito handwerken erg mooi en teer. Bedankt voor het delen en de nieuwe inspiratie
Wat een geweldig mooie aanwinst! Een genoegen om nr te kijken...
Wat een juweeltje van naaldkunst en wat een voorrecht het te mogen bezitten.M.H.
Wat een juweeltje van naaldkunst en wat een voorrecht het te bezitten.M.H.
de 1e bladzijde zijn volgens mij naald en kloskant. De bovenste kan ik niet zo goed zien maar de onderste is zeker een kloskant.
Een prachtig bezit
Bernadette
even een nieuwe reactie, vanwege een spelfoutje ;)
@Bernadette, er is geen kloskant in dit boekwerkje. Wat jij bedoelt is een dun bandje, machinaal gemaakt wat in patroon is gelegd en waar naaldkant is toegepast om de delen aan elkaar te krijgen. Als dit geklost zou zijn zouden de 'rozetjes uit een stuk zijn gemaakt, geklost. Dat is niet het geval, in het midden kruisen de delen van het band elkaar en zijn daar vastgezet. Het is vergelijkbaar met Brussels lintjeskant.
wat een schitterend juweeltje. goed dat het nu weer aan de vergetelheid is ontrukt!
Een reactie posten