Zoals eerder geschreven zijn wij - de dames van mijn borduurgroep - met een nieuw project begonnen. Ooit zijn we gestart vanuit de gedachte dat het zelf ontwerpen/samenstellen van een merklap een haalbaar plan zou zijn. Er komen veel en vaak prachtige merklappen en andere borduurwerken uit onze handen en ook zijn we regelmatig op stap: op bezoek bij een Handwerkster Van Naam. Alhoewel we dus behoorlijk actief zijn, wil het zelf ontwerpen op de een of andere manier niet vlotten.
Ik zelf heb zegge en schrijve een eigen merklapje gemaakt en dat zie je hieronder
Een eerste stap op weg naar zelf doen was voor ons het Marquoir Story project waarbij we negen delen van een op internet verschenen merklap maakten. We kozen onze eigen materialen en ieder paste het ontwerp aan naar eigen inzicht. Hier liet ik wat van deze merklappen zien.
Inmiddels zijn alle lappen klaar en ingelijst en werd het tijd om een nieuw ideetje te opperen.
Vanaf november werken we nu volgens het volgende concept:
Ieder kiest haar eigen linnen en zijdekleuren (ook de hoeveelheid kleuren is vrij)
Ieder van ons heeft een onderwerp gekozen om in de merklap toe te voegen. Elk van de gekozen (twaalf) onderwerpen wordt straks in alle merklappen geborduurd, maar wel naar "eigen" patroon.
Alle onderwerpen zijn vooraf aan ieder bekend en per keer kiezen we een daarvan om in die periode te borduren.
De door ons gekozen onderwerpen zijn: molen, haan, boom, krans, huis, engel,boot, wieg, druivendragers,spinnende aap, Hollandse maagd in tuin en......( volgt later)
We beginnen met het verdelen van de lap in twaalf vakken; teken eerst eventueel op papier een indeling en let daarbij een beetje op de verhoudingen. Rijg daarna de vakken af op het linnen met een draadje machinegaren in een neutrale kleur.
Geef op papier aan hoeveel kruisjes hoogte en breedte de vakken hebben, dat is straks gemakkelijk om te bepalen of een bepaald patroon in het vak past. De patronen mogen best iets groter zijn dan het vak, het is niet erg als er hier of daar wat uitsteekt.
Als je een of meerdere alfabetten in de merklap wilt reserveer daar dan ook ruimte voor evenals voor een eventuele rand.
De eerstvolgende keer gaan we een huis borduren en zal degene die dat onderwerp gekozen heeft een verhaaltje houden over de symboliek daarvan. We nemen boeken mee en patronen van het betreffende onderwerp en vullen aan met wat we er zelf van weten.
Het wordt voor ons een heel gesnuffel in boeken en patronen om een leuk geheel bij elkaar te sprokkelen maar wij hebben er weer erg veel zin in; ik kan me nu al verheugen op al die verschillende lappen die straks steekje voor steekje zullen ontstaan.
Wie dit ook wil proberen kan gewoon aanschuiven via mijn web-log. Je hoeft je niet op te geven. Ik zal hier regelmatig een stukje van onze vorderingen laten zien.
37 opmerkingen:
O jullie hebben al een heel plan. Leuk, wat zal dat veel verschillen opleveren, weten we ondertussen, maar dat is juist spannend. En nu hebben jullie nog uitgebreider keuze nu je zelf de patroontjes zoekt. Je mag wel zeggen dat het een klassieke Hollandse merklap wordt, denk ik.
Ben benieuwd naar de resultaten. Hebben jullie ook een limiet !?
Marianne, een limiet van wat?
Wanneer jullie het af willen hebben, of heb ik daar over heen gelezen.
Donderdag bij Berthie een logje over de ABC-meeting !!
o!
we komen eens in de twee maanden bij elkaar dus met 12 onderwerpen zijn we twee jaar bezig. is goed te doen, denk ik.
k heb me net opgegeven om een Jan Houtman te borduren in een SAL van een borduurgroep. merklappen doe ik weinig, maar die ik ga borduren is wat minder traditioneel.
het ziet er leuk uit, en sowieso het idee dat je met een groepje bijeenkomt: ik kan me niet voorstellen dat er borduursters wonen... ;-)
veel plezier ermee
je besjes zien er trouwens ook weer prachtig uit.
groetjes
lijkt me een heel leuk project. is het de bedoeling dat je de patronen bij elkaar zoekt, of dat je je eigen patronen ontwerpt?
Spannend zeg!!!! Ik wens jullie heel veel plezier met het bedenken en uitvoeren van dit projekt!
Marlies
Anneke, hoe gaat dat bij een SAL?
werken met een groep stimuleert me enorm, en 6 keer per jaar bij elkaar is precies genoeg ;)
Bertie, het staat iedereen vrij om te kiezen uit bestaande patronen of om ze zelf te maken. Ook kun je natuurlijk bestaande patronen aanpassen als dat beter uitkomt. Waar ik voor kies weet ik nog niet.
Gezellig en je hebt meteen een stok achter de deur zo :-)
Leuk plan!! Dat gaat een gezellige en inspirende tijd worden. Ik kijk al uit naar de eerste foto's!
Zo wat een goed plan!! Ben heel benieuwd naar de resultaten! In twee jaar tijd moet best te redden zijn!!
:O)
Prachtig plan en een bijzonder mooie merklap.
Volgens mij is het heel goed te doen. Ik ben al een tijd bezig aan een persoonlijke merklap met o.a geboorte- en sterfdata van mijn ouders, grootouders. Ik ben "zomaar begonnen met wat alfabetten(?) en een zelfgetekend patroon van een huisje uit het Heilige Geest Hofje in mijn dorp. Het loopt goed en ik reken per patroontje uit of het past. Ik werk niet in vakken maar heb een indeling met boven letters en onder een huis. De lap is nog niet klaar, maar wordt echt mijn eigen merklap. En ik gebruik alle kleuren die ik heb! Dat klinkt een beetje bont en dat is het ook maar zo ben ikzelf ook. Anny
Leuk Anny, mag ik hem een keer bewonderen?
heb jij iets met die huisjes?
Ik ga straks mijn kleuren uitzoeken, die zullen wel wat minder spannend zijn dan de jouwe ;) maar ik ga ook heel veel verschillende tinten gebruiken.
Lijkt me heel spannend en wat een leuk idee!
Bepaal je die kleuren aan de hand van wat je nog in voorraad hebt of met een kleurenkaart of zo?
Ik bepaal de kleuren meestal van te voren naar de stijl lap die ik wil maken. Kijk naar oude lappen voor de sfeer. Dan neem ik meestal 7/8 kleuren waarvan bepaalde kleuren in verschillende sterkte. bv een donker en een licht groen/bruin/rose, oker/goud-oker. Toch moet je de lap vaak een stukje geborduurd zien om te weten of de kleuren echt mooi overkomen. Ik houd niet van te velle of te bleke kleuren, in mijn geval dan, om het antieke effect na te bootsen. De kleuren goed verdelen op de lap geeft mooi resultaat, motieven in meerdere kleuren borduren (bv een gestreept vogeltje met bruin en oker, of besjes/eikeltjes in groen/oker) geeft ook diepte en kleurnuances. Meer werk maar mooier resultaat.
Motieven zo verdelen op een lap, gemiddeld de zelfde afstand maar wel een beetje verschillend 3/5 mm. Ten opzichte van elkaar met de naaste motieven horizotaal en verticaal laten verspringen op bv 2/3 van elkaar. Niet te strak uitgemeten, te strakke lijnen. Soms juist wat te dicht bij elkaar om het speelse effect te krijgen.
Toch het nabootsen van het kinderwerk en veel van oude lappen (af)kijken.
Spannend en een grote uitdaging: zo'n projekt met je groep.
Als ik dit alles zo doorlees, worden het een zeer werkzame merklappen. Knap van jullie!
Ben benieuwd naar de resultaten!
Ja, ik zou graag in zo'n hofjeswoning wonen. Bovendien vallen ze nu onder Stchting Hendrick de Keyser en worden ze gemoderniseerd. Maar helaas is het niet haalbaar. Heb je de trap weleens gezien die erin zit? Daar kan ik niet op vanwege m'n spierziekte. O ja je moet ook vrouw zijn, ongetrouwd, (dat kan) en 65. Tenminste, dat waren vroeger de regels. Maar er staat een enkel huisje leeg. ( Telkens zijn nu 2 huisjes samengevoegd) En dat zou ik wel willen als ateliertje!! Wist je trouwens dat onze burgemeester ook zo'n huisje bewoont. Hij moet in de Gemeente wonen ne dat lukte maar niet. Nou gebruikt hij het huisje dat de trouwambtenaren gebruiken om zich om te kleden als er een huwelijk is in de Kapel. Tot voor de oorlog was deze Kapel trouwens een Joodse synagoge. Anny
Bedankt voor je uitgebreide reactie, marianne, kijk dáár leer ik van ;) Het valt nog niet mee voor ons "groentjes" om zomaar zelf te gaan prutsen. En ook met Anny's verhaal over haar merklap kan ik wel wat. Leuk!
Anny, mooi verhaal over het hofje. Ik wist dat niet. ( wel dat van der T er woont natuurlijk, dat gonst zelfs hier rond). Dat zou inderdaad een mooi ateliertje voor jou zijn. Is daar over te praten met de gemeente?
Graag gedaan :-))). Was wel errug wakker zo vroeg, maar niet wakker genoeg om schrijffouten te maken, maar daar lees je wel overheen he !!
O ja, ik zou ook zo graag in zo'n hofje wonen, en zeker met een ateliertje erbij, prachtig. Tegen die tijd manlief maar op reis (die wil een Pipo wagen) sturen !??
hoi Marcella,
een SAL is een StitchALong: iedereen (persoon of 6)borduurt hetzelfde ontwerp en laat elkaar de vorderingen digitaal zien. je borduurt dus op je eigen plekje en de SAL is een beetje een stok achter de deur...
groetjes
ik heb genoten van het hofjes verhaal annie, ik ken het hofje wel
Dat lijkt mij leuk zo'n borduurprojekt, zeker als er tijd genoeg is, er liggen bij mij nog 3 merklappen in verschillende stadia van nog niet afzijn, dus een stok achter de deur kan ik goed gebruiken. (2 zijn echt bijna af, maar dat laatste zetje lijkt het moeilijkst)
Dat lijkt me het moeilijkste gedeelte om de juiste kleuren erbij te zoeken om in een bepaalde sfeer te blijven. Bedankt voor je uitgebreide reactie Marian'ne!
Leuk dat verhaal over het Hofje!
En ik weet nu wat een SAL is :-) Ljkt me voor mij ook wel iets zo'n stok achter de deur ;-)
Wat een leuk plan! Voor jullie om te doen, maar ook voor ons om het te volgen. Krijgen wij eveneens stukjes verhaal over de motieven?
Yvonnep, de bedoeling is wel dat jullie ook van tijd tot tijd stukjes verhaal over de motieven krijgen, en foto's natuurlijk van onze sprutsels.
ik maak zo'n leuk huisje ;) 't is bijna af en dan ga ik verder aan een randje ('t wordt een luxe-lap ;)
@marianne L, zo leren we nog eens wat ( en hopelijk wordt 't geen stok om de hond te slaan ;)
enne...Yvonnep, de tenor is David Hobson
http://home.comcast.net/~operatenor/David%20Hobson/opera.htm
als je op opera klikt kun je hem "che gelida manina" horen zingen; dat zingt mijn lief ook weleens als ik in bed lig te kleumen, David zingt het nèt iets mooier ;)
mam, hij is af! Heb stevig door zitten werken vandaag met als resultaat dat hij af is. ben ook alweer begonnen met een nieuwe die ik al weer voor ongeveer een kwart af heb (schat ik)...heb de smaak te pakken ;) Foto + verhaaltje volgen zo snel als het me lukt. Trusten voro straks!!
kus liesje
Ha kind, dat is snel ;) je hebt zeker hard gewerkt,zeg
leuk!
Als dank voor David Hobson (wat een stem en wat jammer dat Australië zo ver weg is...zo'n man gun je toch z'n Mimi :-)
What Color Blue Are You?
http://www.blogthings.com/whatcolorblueareyouquiz/
Wat een leuke log! En weer veel geleerd, vind dit ook wel errug leuk zo'n borduurproject rondom een merklap. Ben benieuwd naar jullie vorderingen, laat je af en toe es wat zien?
yvonnep, als hij ooit hier komt zingen gaan wij samen op de eerste rij sniffen ;)
Bij de weg: ik ben luchtblauw
Mienke, het is de bedoeling dat ik regelmatig wat laat zien van onze borduurplannen. Ik heb inmiddels mijn huisje af en ben vast begonnen aan een stukje van de rand.
maar nu eerst andere Dingen
Nee, ik ben bang dat ik dat zou moeten regelen met Vereniging Hendrick de Keyser. Bovendien gaan die nu ook een reeele huur berekenen! En het huisje no 1 (aan de zonzijde) is nu in gebruik als schuurtje.Maar ik zie me er al zitten hoor. Och een mens moet blijven dromen.Anny
dit is leuk zou je patroon van de merklap met de sierlijke alfabet er op en de pauwen bvd ina
@Ina, ik heb destijds geen patroon gemaakt van dit merklapje. Eigenlijk doe ik dat ook zelden, een patroon maken. Ik begin zomaar ergens en kijk wel hoe 't afloopt. Meestal maak ik een soort basisverdeling in daarbinnen plaats ik de motieven. Als er dan nog "gaatjes" over zijn vul ik die op. Ik kan je dus niet helpen aan een patroon, helaas ;)
Een reactie posten