Vandaag mijn 200ste logje. Ik ben de afgelopen week bezig geweest met het kopieëren van al mijn logjes in een Word bestand. Straks ga ik daar een cd-tje van branden en dan heb ik een back-up van mijn weblog vanaf het begin: 25 oktober 2005. Voor mij is dit meer dan gewoon een verzameling logjes, het is voor mij een soort dagboek, mijn geschiedenis op handwerkgebied van de afgelopen zestien maanden en als zodanig een aardig tijdsdocument voor later. Ik had al een tijdje het idee om dit wat beter vast te leggen en toen kort geleden eenn van de Friese meisjes al haar logs kwijtraakte in cyberspace was dat net het laatste zetje wat ik nodig had.
Mijn 200ste logje zal ik vullen met de letter E van mijn handwerkerig ABCédaire.
E kan zijn Echoquilting, een manier van quilten waarbij de contouren van het patchwork- of applicatiepatroon gevolgd wordt. Op regelmatige afstand van elkaar worden lijnen rondom het patroon gequilt die uiteindelijk het vlak daar omheen opvullen. Bij deze manier van quilten is het niet nodig om het quiltpatroon op de stof over te brengen.
E kan ook Engels borduurwerk zijn. Deze techniek valt onder het wit-borduurwerk en wordt uitgevoerd met witte zijde of ander garen op witte stof. Het is een kantachtige borduurtechniek waarbij fijne reliëfsteken worden gecombineerd met oogjes in allerlei soorten en maten. De gaatjes worden in de stof geprikt of geknipt met behulp van een priem en dan overhands genaaid. Eind 18e eeuw was de techniek erg populair toen kapjes, kleding en fijn huishoudlinnen werden verfraaid met gedetailleerde patronen. Broderie Anglaise, zoals het ook wordt genoemd wordt traditioneel afgewerkt met een schulprandje (in knoopsgaten- of festonsteken). De patronen bestaan meestal uit bloemmotieven. Het wordt genaaid op fijn linnen of batist.
Nog meer Engels bij de E: de Engelse naad. een bijzonder mooie naadafwerking. Deze naad wordt gebruikt in fijne, doorschijnende stoffen en geeft een mooie rechte afwerking. Hij wordt gebruikt in doopkleding, lingerie of zijden blouses. Bij deze naad worden de verkeerde kanten van de stof gestikt. Hierna wordt de naadtoeslag getrimd tot op vier milimeter, na het open persen van de naad wordt de stof gekeerd en nogmaals gestikt nu op zes milimeter waarbij de rafels van de naad worden ingesloten.
Je komt de Engelse naad vaak tegen op naailappen die vroeger op school werden gemaakt om het naaien te oefenen.
Ik besluit log 200 met E-Knitting, ben ik even blij dat dit nog niet is uitgevonden ;)
17 opmerkingen:
Heel goed dat je al je logjes op een cd gaat plaatsen. Het slokt behoorlijk wat tijd op om de logjes te maken. Ik heb een gedeelte op een cd staan. Het wordt tijd om dit weer eens opnieuw te doen.
Met deze log word ik er weer aan herinnerd.
Leuke cartoon!!:-)
wat een vindingrijkm mens bn jetoch, ale bewondering, dat stukje echo-quilting ziet er oo¨perfect uit. Engelse naadjes maakte ik vroeger ook in de dunne pyamas van de kinderen was lekker glad
wat een vindingrijk mens ben je toch, alle bewondering er voor dat stukje echo-quilting ziet er perfect uit, Engelse naadjes maakte ik vreoger ook in de pyamatjes van de kinderen lekker glad in gebruik
Ik lees je weblog regelmatig en heb de archieven bekeken. Dank voor je tip over de veiling van automatische muziekinstrumenten. Zelf handwerk ik veel en ik ben in januari een weblog begonnen. Vandaag heb ik er foto's van oud handwerk van mijn oma en tante opgezet, Misschien vind het leuk om te bekijken.
Leuk dat je ook een weblog hebt Annita. Ik heb je oma's lapjes en de breirol bekeken. Leuk dat je dat nog hebt! succes met de bouw van je cello's en draaiorgeltje
cello's ? hm....volgens mij zit ik me te vergissen en bouw je harpen ;)
GEFELICITEERD !!!
Ja, goed om je logs op te slaan. Mooi waardevol 'testament'(positief:-)), en heel leerzaam, en voor je zelf mooi naslagwerk!!!
Lijk je echt al niet een beetje op de cartoon !!:-)).
Wat een mooi log verslag!!!
Inderdaad een goed idee om het op te slaan en te bewaren. Een heel goed idee. Een mooi naslagwerk wat je allemaal hebt gedaan!!! :o)
200 alweer!!! Op naar de 2000!!
Hi,Marcella
Gefeliciteerd met je 200é logje,ik geniet er nog steeds erg van .
Als "echte juf"even een opmerking,bij engels borduren gebruik je nooit een knoopsgaten steek alleen festonsteek en cordonsteek .
Annemieke
Gefeliciteerd! Ik kijk uit naar de volgende 200!
Ha Annemieke! je hebt me wel aan 't werk gezet met je opmerking ;) Mijn bron beschreef het wel zo maar bij nadere beschouwing geven zij voor knoopsgatensteek een beschrijving van de festonsteek die heel dicht op elkaar geplaatst is. Ik heb flink speurwerk verricht in andere boeken zowel naar de knoopsgatensteek als naar Engels borduurwerk maar je hebt volkomen gelijk. Fijn dat je me scherp houdt, blijf gerust "juffen", erg nuttig.
Mijnmoeder (85) borduurt nog steeds voornamelijk Engels borduurwerk. Hebt u daar patronen van of weet u een adres waar deze verkrijgbaar zijn? U zou er haar een groot plezier mee doen.
Hélène van Riel
Hélène, ik zal eens kijken of ik daar zelf patronen van heb en ook wat er op dat gebied te koop is. Wat leuk dat je moeder nog steeds plezier heeft in borduren. Ik heb me er zelf nog niet aan gewaagd, maar dat gaat natuurlijk wel een keer gebeuren.
Ik heb in Griekenland gordijnen gezien met Engels borduurwerk en stroken gehaakte kant, die gemaakt zijn door de nonnen in de kloosters daar. Ik zou graag aan een patroon komen voor dit opengewerkte engelse borduurwerk. Ik las op uw side, dat uw moeder dit werk doet. Misschien kan zij me helpen aan een eenvoudig patroon.
Bij voorbaat hartelijk dank.
@Cor, niet mijn moeder maar de moeder Hélène van Riel die hierboven reageerde borduurt Broderie Anglaise. Aan patronen kan ik je niet helpen maar misschien heb je wat aan deze website
http://www.marquise.de/en/themes/schnitte/nadel/embroidery.shtml
als je de kunst van het Engelsborduren nog niet beheerst kan ik je deze DVD aanraden
http://www.tesselschade-arbeidadelt.nl/paginas/178/Publicaties_TAA.html
daar worden veel handwerktechnieken voorgedaan waaronder het Engels borduren.
Een reactie posten