zaterdag 16 december 2006

Point de Saxe

Yvonne vroeg om wat meer informatie over Point de Saxe, een techniek waar ik in het vorige logje wat over schreef.

In een aantal boeken heb ik iets over Point de Saxe kunnen vinden. De stekendictionaire van Nel Rol laat een detailfoto zien van een een geborduurde fichu ( halsdoek)  uit  het midden van de 18e eeuw.
Nel Rol beschrijft daarbij ook een techniek waarbij met een enkele laag stof wordt gewerkt, de witte gedeelten worden dan verkregen door schaduwwerk aan de achterkant of lange festonsteken aan de voorkant. Deze techniek heet Point Clair.

Ariadne van maart 1967 heeft een patroon + beschrijving.  

Het complete handwerken geeft de volgende informatie: "deze techniek werd vroeger wel geborduurd kant genoemd. Het was sneller en goedkoper te vervaardigen dan geklost of genaaid kant en het gaf toch een kantachtige indruk, natuurlijk afhankelijk van het motief. Het ornament werd vroeger vaak geïnspireerd op Binche- en Valenciennes kant.  Aan het hof van Lodewijk de XIV werd Point de Saxe erg veel toegepast"

Het grote Handwerkboek van Jelles e.a. uit 1966 ( vierde druk) geeft wel een werkbeschrijving maar geen historische context.

'Ayrshire and other whitework' geschreven door Margaret Swain heeft een wat uitgebreidere uitleg van Point de saxe. Bij Swain valt de techniek onder "pulled work"of "drawn fabric stitchery". Behalve in Groot Brittannië, Duitsland en Frankrijk was het ook populair in de Verenigde Staten. Het werd tussen 1750 en 1800 op scholen geleerd. Zelfs de jongens hadden een bijdrage in het handwerk; zij maakten vaak de tekeningen met inkt op een harde papiersoort. Als ondergrond werd linnen Cambric (batist)  gebruikt of fijne katoenen mousseline. Dit boek maakt een onderscheid tussen gewoon Dresden Work en Double Dresden Work. Waar Nel Rol het heeft over Point Clair - de techniek met een stoflaag en schaduwborduurwerk- wordt hier gewoon Dresden Work bedoeld. Met  Double Dresden Work wordt de door mij gebruikte techniek -met twee stoflagen- bedoeld. Deze laatste methode werd niet thuis gemaakt door handige borduursters maar uitsluitend professioneel toegepast. Sommige bewaard gebleven stukken zijn voorzien van initialen en gedateerd. Het werd gebruikt in diverse kledingstukken, mouwen van hemden, fichu's, mutsen en linten van mutsen.
Point de Saxe wordt ook wel Dresden work genoemd. Googelend hierop vond ik dit artikel.

en verder zoekend op Dresdener Spitze - nog een andere benaming voor dezelfde techniek- kwam ik hier en hier

Het is een vrij oude techniek die dateert van begin 1700 en in de meeste boeken valt onder witwerk borduren.


10 opmerkingen:

basje zei

wat een research heb je weer gedaan , Heb je al die boeken in je bezit of haal je die uit de bieb?? misschien de Slegte? ik ga zeker op je aanwijzingen googlesn er komt steeds meer uit de pc- . toc h een leuke uitvonding vooral voor jong gebleven senioeren Ik ben aan het eind van de dag , ,,,,,,,,,,,,,,,,,Prettig weekend

marcella zei

@Basje, op het boek van Nel Rol na heb ik ze allemaal in de boekenkast. De Bieb hier heeft niet zo veel bijzonders helaas. Wel is er een goeie kringloop, voor een prikkie liggen er soms de leukste boeken en één van "onze" borduursters heeft ook nog weleens wat leuks in de aanbieding. Tot donderdag!

Berthi zei

Wat is er toch ontzettend veel interessante informatie in zowel boeken als op internet te vinden!!

marian'ne m zei

Mooie uitleg en informatie.

Het lijkt mij pittig handwerk, doe je het op een cursus !

Toevallig pas het boekje van Nel Rol voor 50 cent gekocht bij een 2 e hands boekenzaakje. Nu koop ik ook al die oude boekjes weer, staat idd veel informatie in.
Zit nog steeds liever met een boek op schoot dan zoeken op internet :-)).

Lous :o)) zei

Nooit zal ik dit gaan doen, maar de informatie is reuze interessant..

yvonnep zei

Dank je Marcella. Het lijkt inderdaad op kant en ik kan me voorstellen dat in de tijd dat kant heel duur was (dat is het trouwens nog) ook vaak op deze techniek werd teruggegrepen in de betere klassen die nog niet de hogere klassen waren. Leuk om te lezen joh!

Libracat alias Marianne zei

Ik vind het hartstikke leuk je informatie te lezen over deze handwerktechniek! Volgens mij moet ik RAKAM, een Itialiaans tijdschrift nog wat plaatjes hebben. Ik ga zoeken!

marcella zei

oh leuk, doe maar rustig aan, eerst kerst enzo, maar daarna graag!

Sanny de Zoete zei

In Dresden in Duitsland vond ik dit weekend een boek over Point de Saxe, namelijk "Dresdner Spitzen - Point de Saxe, Virtuose Weissstickereien des 18. Jahrhunderts" van Ruth Bleckwenn. Het is een zeer ineressant boek en naar ik denk het eerste uitvoerige boek over dit zo interessante en zo mooie onderwerp. Je kunt 2 foto's vinden van halsdoeken uit mijn prive verzameling op mijn weblog sannydamast.web-log.nl.

hartelijke groet van Sanny de Zoete

marcella zei

Dank je wel Sanny, voor deze informatie. Ik heb even gegoogled op het boek en kwam deze link tegen:
http://www.annatextiles.ch/book_rev/rev2000/books00.htm#saxe
Fijn dat je nu een weblog hebt, ik zal straks een linkje plaatsen naar je log want ik denk dat er meer lezers hier belangstelling voor hebben. Prachtig, jouw halsdoeken, zeer fijn. onvoorstelbaar hoe iemand zo fijn kan borduren.