Ook bij mij komen regelmatig e-mailtjes binnen met vragen, opmerkingen en complimenten.
Deze kreeg ik gisteren waarvan ik een gedeelte hieronder zet:
"Dag Marcella,
Van een vriendin kreeg ik een gehaakt kussentje en een soort dikke breinaald.
Die naald is nodig voor stokhaken.
Ik heb een oefenlapje gemaakt.
Heb echter nog veel vragen.
o.a. hoe maak je het mooist de laatste en eerste steek van een toer.
In mijn boeken vind ik niets over deze techniek.
Ik kreeg van een vriendin een kopie uit het blad van juni van de Knitting &Crochet Society uit Engeland.
De uitleg is daarin zo summier dat het me niet verder helpt.
Is het iets om via je weblog te vragen?"
Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, van stokhaken, maar misschien zijn er onder de webloggers wel lezers bij wie een lampje gaat branden
Brand maar los, ik ben benieuwd!
Ik heb al even ge-google-d maar niets gevonden, ook niet bij vingerhaken, dat schijnt ook mogelijk te zijn maar daar krijg je geen kussentjes mee gehaakt.
Verder was het gisteren zaterdag en dan krijgen "wij" van Sampler M altijd een nieuw patroontje,
Weer een mooie deze keer, het patroon heet ritsen.
Wat is dat leuk, iedere week zo'n nieuw patroontje, ik ben zeker geen "echte" breister, had eigenlijk al jaren niet meer gebreid en zeker nooit zulke ingewikkelde patroontjes, maar het lukt, het lukt zelfs prima.
En ik leer in razendsnel tempo bij. Dat hadden die juffen van weleer toch goed bekeken en ze hadden zeker niet kunnen vermoeden dat ze jaren later 500 breisters in hun "klas" zouden krijgen, allemaal ijverig en zonder morrelen de moeilijkste steekjes breiend.
21 opmerkingen:
O Marcella, dat is ook weer een mooie steek. Je kan nu ook mooi het glanseffect op de foto zien. Het wordt al een aardig rolletje zo, ziet er heel fijntjes uit hoor!!!
Stokbreien, nooit van gehoord, ben benieuwd wat de oplossing is!
Wordt met stokhaken niet hetzelfde bedoeld als tunisch haken? Daar heb je ook een heel lange en dikke haaknaald bij nodig om alle steken op te zetten bij de heengaande toer. Bij de teruggaande toer haak je ze er dan weer af. De eerste steek is iets met lossen voor de hoogte.
Deze techniek zal nog wel in boeken staan. Precies weet ik het ook niet meer, het is al zo lang geleden.
Met tunisch haaksteek heb ik veel babysokjes gehaakt is erg simpel en leuk om te doen Stokhaken kan ik mij niets bij voorstellen.Is hier ook een plaatje/foto van?
Ja en het patroontje is weer leuk,ik ben mat de grote klaar,nu de mini nog.
Zou het kunnen zijn dat er met stokhaken , Tunisch haken wordt bedoeld ?
Een Tunische haaknaald is n.l lang .
Er komen een aantal lussen op te staan ter breedte van wat je wilt maken . Dan telkens de lussen een voor een afhaken . Daar zijn ook prachtige patronen mee te maken .
voor tunisch haken bein je met een rij lossen van de lossen neem je de lussen op en gaatdan met al die lussen vanaf het begin van iedere lus een vast maken , dan wer de lussen opnem en en her halen ik zou dit ook stokhaken noemen je brei rol wordt prachtig wat leuk dar er al+ 500 meedoen, ik pas deze keer, nog te veel ufos
Toen ik zojuist je verhaaltje las, dacht ik meteen: ze bedoelt waarschijnlijk Tunisch haken. En dat hadden anderen óók, zie ik nu.
Ik heb ergens op zolder nog een lichtgroen babyjasje met mutsje, dat de moeder van mijn Engelse penvriendin (we corresponderen inmiddels al 45 jaar!) 28 jaar geleden haakte voor onze oudste, dochter Pauline. Beide kinders hebben het gedragen en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen het weg te geven/doen! Dus altijd bewaard.
Ik vind Tunisch haakwerk wel wat "plankeriger", het is vrij vast gehaakt.
Prachtig patroontje, dat laatste! (De eerdere ook trouwens, ik houd erg van ajour)
Het breiwerk gaat als een trein. Ik ben niet zo'n fan van ajourpatroontjes. Ik wilde ook nooit truitjes of vestjes met ajourpatroontjes dragen.
@ Ineke, ik zie nu pas dat je "lichtgroen" schreef. Ik maak me onmiddellijk een voorstelling van de kleur groen in combinatie met "moeder van Engelse penvriendin". Tunisch haakwerk is inderdaad nog al stijf, letterlijk en figuurlijk.
@Berthi, er is een groot verschil tussen dragen en hebben gelukkig. Ik wil best mooie ajoursokjes hèbben, maar ik hoef ze niet aan ;)
Mooi word je rol! :o)
En ja, ik dacht ook al gelijk aan tunisch haken, toevallig v.d. week nog iets over gelezen, vandaar...
:o)
Het andere LAAAAANGE verhaal lees ik een andere keer, ik kukel nl. omver... ;o)
weltusten.../ goedemorgen...
Ook ik ben bezig met de breirol en heb er ook zoveel plezier aan. Via de berichten ben ik op je welog terecht gekomen want ik was benieuwd naar je mooie randje tussen de patronen in. Jee, echt mooi!!! Ik zit nu te overwegen om mijn breirol af te halen tot patroon een en dan je randje te gebruiken tussen de patronen in. Jammer voor wat ik al gebreid heb (ik had vroeger al een hekel aan uithalen en nu nog) maar ja.
@ Tijm, ik herken je naam van de Knitalong Sampler, leuk dat je me gevonden hebt.
Tjsa, uithalen....ik zeg er lekker niks over en laat je zelf beslissen. Ik zie het t.z.t. wel wat je besloten hebt. Het is leuk om ieders eigen inbreng te zien in de Sampler. Zo viel mij op dat het een soort shawltje wordt als je hem in wol breit terwijl het in katoen het stugge schoolwerkje blijft zoals in het voorbeeld van Carla en mij. Ik dwaal weer af door er mijn eigen randje in te doen en hier en daar andere patroontjes toe te voegen. We hebben er in ieder geval allemaal erg veel plezier in.
@ Juul, heb jij al besloten of je meebreit?
Was vanavond Flying Doctors (puur nostalgie)aan het kijken en zag.... een baby in een licht groene(de) gebreide doek, een eenvoudiger steek dan wij nu breien, maar dat was pas nostalgie!!!:-). Dat groen herken ik echt van vroeger thuis!!
sorry, dit bericht was van mij!! Kinderen grrr;-).
Hè Marianne, dacht ik net dat je kind mij ook gevonden had ;)
Voorlopig nog niet, maar wie weet slaat "het virus" op eens toe?
Ik heb al wel "spullen" in huis. ;o)
Maar véél te véél andere WIP's.
:o)
hallo
zou je mij een patroon kunnen mailen
van sokje haken met tunisch haken
voor mijn twee maanden oude kleindochtertje
ik hoop dat je me kunt helpen
groetjes Wilma
Nee, stokhaken is geen tunish haken... Mijn oma is er helemaal verzot op en begin er nu ook mee. De uitleg is simpel, je zet een aantal steken (bijvoorbeeld een veelvoud van 5) op je dikke stok. *Dan haak je 1 vaste in 5 lussen van de stok. dan 4 nieuwe steken en dit herhalen vanaf * totdat de regel af is. Dan haak je in elke vaste weer een lus die je weer op de stok zet. zo krijg je een soort van 3hoekige gaten in je werk met een heel hoop lussen. Het lijkt nog het meeste op ajourbreien.
Veel plezier!
Ik heb in een boekje nog ergens een foto en beschrijving van stokhaken staan.... Interesse? Het is tenslotte bijna 2011 terwijl de eerste post uit 2006 komt...
Groetjes!
Hallo,
stokhaken is inderdaad een apparte soort haken. Zelf kende ik het niet al ben ik best ervaren haakster. Afgelopen jaar kwam ik het tegen op youtube oner een engelse naam, achteraf kon ik het niet meer vinden. Voor mensen die geinterresseerd zijn: zoek onder "broomstick lace" of bezemsteel haken.
Momenteel ben ik met deze steek een vestje aan het haken, schiet niet op, kom wol te kort en de besteling is nog steeds niet binnen. Groetjes en veel plezier met alle WIP's.
Gaby
Dag Gaby en Eveline,
Grappig dat hier in 2006 al over bezemsteelhaken of breien geschreven is terwijl er nu in het laatste nummer van Handwerken zonder Grenzen (nummer 162) een artikel met uitgebreide beschrijving over het onderwerp te zien en te lezen is.
Het is en blijft kennelijk een onderwerp wat velen boeit want ook het artikel in HZG ontstond naar aanleiding van een vraag van een lezeres. Ook op die vraag kwamen erg veel reacties. Dank voor jullie reacties.
en Gaby, succes met het vestje!
Eveline heeft een boekje over stokhaken.Hoe kan ik dat ontvangen?Ik probeer het met dit bericht.Doortje.
Een reactie posten