maandag 27 april 2020

Een reisje door de wereld vanuit mijn huis

Er is even niks nieuws te melden niets is af en we blijven thuis. Het is vandaag Woningsdag en ik ging vanmorgen op pad om twee tompoucen te scoren. Ik was niet de enige....een enorme rij aan de ene kant van ons dorpje en een evenlange rij aan de andere kant door de lange winkelstraat met in het midden de bakkerij.... Wachttijd 2.5 uur wist een dame mij te vertellen, zo lang had zij gewacht op haar doosje met lekkers. Gelukkig had een grootgrutter nog mini pouce-jes in de vriezer...ook lekker :) Vandaag neem ik je mee op mijn handwerktochtje via Azië naar het hoge Noorden....
Het zijn maar kleine wereldbolletjes, maar de inhoud past precies bij mij:
Was ik in het begin van de Lockdown nog volop bezig met een Chinees rolletje
met stopjes hier en
stopjes daar....ineens was de 'lol' er een beetje af en schoot het niet op. Dat heb je soms en zeker in Corona-tijd. Ondertussen raakte ik in de ban van Zweedse wolletjes.
Toen het tasje af was ging ik nog even door met Zweden en begon een wollen doorstopwerkje. Ik heb al met veel materialen doorgestopt, maar nog nooit met wol. Het werkt niet helemaal lekker omdat je van onder naar boven en vice versa moet steken en met korte draadjes is er heel veel af te hechten. Toch is het een leuk experiment wat nog de nodige uurtjes werk gaat opleveren voor het af is. Deze vorm van doorstopppen heet Smoyg.
Net toen ik op het punt was dat ik zag hoe een en ander zou worden startte er op Facebook een groep Hitomezashi, een Japanse doorrijg techniek
En natuurlijk kon ik het niet laten, nieuwsgierig naar dit voor mij nieuwe techniekje....Gisteren begon ik en vandaag prijken er al heel wat kleine patroontjes op mijn lap....
Mijn ebay aankoopje, een rendierbotje met een naalden-etuitje binnenin bracht ook nog iets moois op. Het kwam per post en via een lezer van mijn blog: een benen bakje, wellicht gebruikt voor spelden, ook uit Noorwegen.
Ik ben er super blij mee en het past mooi in de verzameling....
De afdeling China had ook nog een tweetal verzamelmomentjes: een enorme garenwinder en een eveneens kolossale schaar.... Vanuit mijn huisje met tuin wil ik jullie veel handwerkplezier wensen en natuurlijk een goede gezondheid!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie collectie heb je, doorstappen met wol is zeker lastig breekt je draad ook sneller?
Kan me voorstellen dat er niks uit je handen komt,het is ook nog steeds onrustig in de wereld en dat werkt ook door in ons hoofd.

Gr An.

Ineke zei

Wat een leuke technieken, prachtig ook dat tasje!!!

Truus zei

Mooi wat je er bij hebt gekregen aan bakje, garenwikkel en schaar.
Toch heb je al heel wat meer af gekregen dan ik de laatste tijd, maar dat geeft niet er blijft ook nog tuinwerk wat gedaan moet worden.
Heb de patronen van internet of heb je daar een boek over?
Dat zou mij niet verbazen..lol.
Mooi op de donkere stof met licht garen. Gisteren niet meer op deze site gekeken.
Gezonde dagen met handwerkplezier.
groetjes, Truus uit Drenthe

marcella zei

@An, doorstoppen met een wollen draad geeft twee probleempjes aan de draad: de draad wordt dunner en de draad breekt wat sneller. Je moet dus echt heel korte draadjes gebruiken en van onder naar boven en van boven naar onder steken.

@Truus, De patronen.... dat zijn een heleboel vragen ineen ;) Bij het Chinese werk heb ik nauwelijks patronen dus ik werk vanaf een foto en kijk wat het zo ongeveer moet worden, Ik teken dan niets uit ( daar ben ik te lui voor :) Het Zweedse tasje daar had ik een getekend patroon maar niet voor een tasje dus ik heb het patroon verkleind, de bleometjes uitgeknipt en zelf tot een boeketje gerangschikt. Ik heb aleen de bloemvormen gebruikt als 'leidraad'. De vorm en uitvoering van het tasje zijn ook van eigen hand, al zijn dit soort tasjes wel zo te zien in de klederdracht van Zweden. Het Hitomezashi rijgwerk is vanaf foto's op internet. Als je snapt hoe een patroon is opgebouwd kun je ook een kant en klare afbeelding 'lezen'. Het zweedse doorstopwerk tenslotte komt zo uit het boek Smoyg, niks eigens dus, zelfs de kleuren komen redelijk overeen, maar dat komt vooral omdat die kleuren ook in het bloementasje gebruikt zijn.

Truus zei

@ Marcella dank je wel voor je uitgebreide antwoord!
Zie vast nog wel veel patronen van jou bij de Hitomezashi site.
groetjes, Truus

Miriam zei

Dankjewel voor het noemen van de Facebook-groep. Die kende ik nog niet, ik heb me meteen aangemeld!