vrijdag 27 maart 2020

Huiswerk

Het zijn barre tijden, met het Coronavirus. Wij hadden vrij snel in de gaten dat het foute boel is om een besmetting op te lopen dus mijn lief en ik waren het snel eens dat zoveel mogelijk thuisblijven de enige optie was. Dat doen we sinds begin maart. Zaterdag 7 maart had ik nog een erg leuke dag in Maarn, bij de jaarlijkse antiek textielmarkt van Kostuum en dat was voorlopig mijn laatste uitje..... Ik moet me nu thuis zien te amuseren en dat lukt me op de meeste dagen prima. Mijn Chinese rolletje vordert langzaam. Dat komt voor een groot deel omdat ik erg weinig patronen heb, ik werk vooral van foto's uit boeken en probeer in ieder geval de juiste 'sfeer' er in te krijgen. Waar was ik gebleven sinds mijn laatste blogje?
In dit stukje aan de rol zie je een paar randjes die ik vond in een boekje van Ien Rappoldt. Deze waren gelukkig wel van een telpatroontje voorzien en dat borduurde heerlijk, in kleurtjes die normaal de mijne niet zijn :)
Het was een plezier om aan dit eerste werkstukje te borduren. Na deze kleurexplosie borduurde ik verder op een lapje met stripjes van doorstopwerk wat ik vorig jaar maakte. Ik vond een foto er van in een boek en puzzelde op de patroontjes van de doorstopjes. Op een andere foto vond ik de toepassing van deze stripjes en zag dat ze na het doorstoppen worden uitgeknipt en tot kleine sliertjes gerold worden. Zo maakte ik een aantal sliertjes en zette deze vast op en onder een donkerblauwe omgeslagen rand die een kraag moet voorstellen.
het werd een grappig geheel met die opwippende sliertjes. Ik voegde een mooi blauwdrukje toe omdat dat in het kostuum bij de sliertjes hoort en vulde een leeg plekje op met een motiefje in kruissteek wat er zomaar bij zou kunnen horen. In tegenstelling tot het Marker borduurwerk waar ik echt heel diep in de gebruiken en patronen kon duiken ga ik hier om praktische reden meer op mijn intuitie af dan op de juistheid van het geheel. Ik ben tenslotte nog nooit in China geweest en de hoeveelheid aan volken en kostuumgebruiken is te complex om alles in de juiste context te kunnen plaatsen.
er kwam nog een tweede motiefje bij en
Daarna begon ik aan een tweede doorstopproject. Eerst werkte ik op een heel fijn stofje en de randjes schoten maar nauwelijks op. Toen ik draadjes ging tellen bleek waarom: het was een lapje 28 draads linnen. Ik begon opnieuw op wat minder fijn linnen, 22 draads en dat werd erg mooi. Een patroon had ik niet dus ik frutselde uit de losse hand vanaf een foto waar ik ongeveer heen moest met de rijen steekjes. Dat lukte best aardig al moest ik in het begin nogal eens wat uithalen voordat het patroon'in mijn hoofd' zat. De randen horen op een brede band linnen die om het middel wordt geknoopt en waarvan de mooie doorstopranden aan de achterkant zichtbaar zijn.
Na dit blauw op wit doorstopwerk stopte ik nog even door op een lapje 16 draads blauw linnen met een Chinees zijden of acryl draadje met weer andere motieve die ik op een foto zag. Deze stoppatronen vind je op broekspijpen. Aardig is dat er deels met wit wordt doorgestopt en voor een groter deel met zwart, dat geeft een erg mooi effekt.
Dit blauwe lapje was, doordat het minder fijn is, wel een stuk sneller klaar dan het vorige doorstopwerk. Tenslotte maakte ik dit werkstukje op schaal uit hetzelfde boek van Ien Rappoldt. Ook hier weer de uitbundige kleuren, de zilveren kraaltjes, die eigenlijk halve bolletjes moesten zijn (maar waar vindt je die buiten dat éne dorpje in Yunan?) als projectje best geslaagd al was het een hele toer om die kraaltjes er netjes in het gelid op te mikken. Het virus woedt nog even door en wij blijven nog wel even thuis. Je hoort vast binnenkort weer van mij als er iets nieuws te melden is...tot die tijd: blijf gezond en wees voorzichtig!

6 opmerkingen:

Licia Huizer zei

heel mooi...je komt zo wel door de dagen heen .

Lida zei

Schitterend en zo anders, maar ook helemaal jij met de precisie en de aandacht voor detail. Geweldig om te zien! Sterkte met de isolatie. Groetjes
Lida

Anoniem zei

Erg mooi om te zien,knap om dit zonder gegevens te maken.

Groet Alma.

Truus zei

Wat prachtig om te zien deze borduurwerkstukken!
Het boek van Ien Rappolt ken ik niet-heb alleen de werkboekjes van haar workshops.
Kun je dit nog kopen?
Nu is er inderdaad tijd genoeg om te borduren en gelukkig komen we daar deze tijd wel mee door.
Pas goed op allebei en blijf gezond.
Goed weekend
groetjes, Truus uit Drenthe

Miriam zei

Een aantal motieven lijken erg op het Japanse kogin, zie bijvoorbeeld https://borduurblog.blogspot.com/2014/03/kaart.html . Hoe zou de verbinding tussen het Chinese en Japanse werk zijn?

marcella zei

@ Truus, het boekje Oude tradities in een nieuw jasje van Ien Rappoldt was pas nog te koop in Maarn op de textielmarkt van de kostuumvereniging. Je zou Ien zelf even moeten contacten om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

@ Miriam, een goeie vraag waarop ik het antwoord niet weet. Er zijn veel verbindingen tussen Meo in Thailand,de Mien in Vietnam en ook met Kogin uit Japan. Eigenlijk vindt je die verbindingen overal over de wereld verspreid en het is steeds net dat beetje anders waardoor het 'eigen' wordt.