Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

vrijdag 16 november 2012

een school vol juffen

Je zult het maar in je kast hebben liggen, zoveel handwerkjuffen, die je op ieder moment van de dag willen helpen met allerlei nuttige en fraaie handwerktechnieken. Ik schreef al eerder vol lof over de drie DVD's Behoud Handwerktechnieken deel I die over verschillende soorten borduurtechnieken gaan. Kort geleden verscheen de lang verwachte tweede uitgave met opnieuw drie DVD's ditmaal met het onderwerp Technieken die stoffen doen ontstaan.
Als je er goed over nadenkt zijn veel van deze technieken waarbij uit een draad 'stof' ontstaat je wel bekend. Twee van de drie dvd's gaan over deze technieken, de derde dvd bevat nog een reeks leuke extraatjes waaronder het knopen van akertjes
zoals je hier op 'archief-foto' ziet. Het knopen van de akertjes op de DVD gaat net weer een beetje anders dan ik het indertijd heb geleerd zodat er ook voor mij weer een nieuw elementje aan het knoopwerk valt toe te voegen.
Haken is ook zo'n techniek waarbij stof ontstaat, net zoals
breien, weven en kantklossen.
En ook al kan ik wel breien en haken, er zullen altijd wel handigheidjes gedemonstreerd worden die het werk net een beetje mooier uit de verf doen komen.
Ook kun je denken aan macramé, vilten, vlechten en naaldkant waarvan je hier een voorbeeldje ziet uit mijn Souvenir de ma Vie.
Ook het Filetknopen en Frivolité komen uitvoerig aan bod en die technieken heb ik even geprobeerd voor ik hier een enthousiast verhaal over de dvd's ging opschrijven. Je wilt tenslotte toch even het 'praktisch nut' van de zaak kunnen aantonen. Dat de proef gelukt is zie je op bovenstaande foto, al moet ik nog veel oefenen om mooie regelmatige knoopjes en mazen te maken. Er is nog veel wat ik niet heb gezien op de dvd's, ruim 16 uur aan demonstraties bekijk je niet zo eventjes achter elkaar. Ik wil dolgraag leren om Iers te haken en gelukkig laat 'mijn' juf dat ook zien. Voor kantklossen heb ik alles zo ongeveer wel in huis: van kussen tot klosjes; ik moet er alleen nog een beetje tijd en een goede juf voor hebben, die laatste heb ik dan nu gevonden. Ook macramé, maar dan met een heel fijn garen wil ik graag nog eens proberen, net zoals wat meer vaardigheid in het maken van kwastjes en passementen en het vlechten van koordjes. Dat komt goed van pas als ik weer eens een handwerktasje of etuitje maak. Er is heel veel te zien en te leren op deze tweede editie van 'de juf', uiteraard ook voor mij en ik kan jullie deze dvd's dan ook van harte aanbevelen. Meer info over de dvd-box vind je hier en bestellen kun je op dezelfde website. Ik ga nog even verder met mijn eigen naaldkant-project: hemdensplitjes
Houd je het toch liever 'eenvoudig' op een merklapje? Daarover heb ik binnenkort een erg leuk nieuwtje

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Op internet heb ik een patroontje gevonden van de 'wishbone' vingerhoed-bedankt voor de tip.
Deze dvd's lijken me veel uitgebreider dan de 3delen die ooit eens uitgegeven zijn.Was dat niet van Handwerken zonder Grenzen?
Mijn frivolite ging altijd óp slot'--trok steeds aan de verkeerde draad.
Ben nieuwsgierig naar je borduurverassing.
veel plezier met je dvd's.
groetjes,truus uit Drenthe

Chris zei

Wat een prachtige technieken zijn er toch. Vroeger heb ik wel macramé gedaan, daar heb ik nog iets van liggen, maar niet zo fijntjes hoor!

Annelies zei

En zo sta je bij een aantal technieken stil en weet ik heel zeker dat ik veel, heel erg veel tijd tekort kom.

Monica zei

Wow, Marcella, is er eigenlijk nog wel een techniek die jij niet kent of beheerst..., schitterend, ook die hemdsplitjes worden ontzettend leuk. Ik wacht met spanning op het merklapjesnieuwtje

Marjan zei

Waardevol hè, die dvd's! Zo belangrijk dat al die prachtige technieken niet verloren gaan... Leuk dat je erover schrijft! Deel 1 heb ik en ik ga deel 2 ook zeker aanschaffen.

Anneke zei

nog niet eerder gehoord van bestaan van deze DVD's. wat een verleiding weer ;-)
leuk de beschrijvingen en de foto's van jouw mooie werkstukken erbij.

marijke's crea zei

Wat super mooi!
Fijn weekend,
groetjes van Marijke

Guusje, zei

O wat leuk om dit te lezen en te zien. Ik zie frivolite, dat is zo leuk om te doen, het is heel fijntjes. Het filetknopen ook zo leuk, heb ik ook moeten doen voor mij opleiding. Leuk om alles weer voorbij te zien komen en geweldig dat er zulke DVD zijn want het zou zo jammer zijn als dit alles verloren gaat.

Elza zei

Mooi om te zien en te lezen, ik houd het maar wat eenvoudig, de kruissteek.

Anny zei

Ik geloof dat ik het toch maar voorlopig? bij de merklapjes hou... En denk erom: macramee is een gevaarlijk woord. Voor sommigen is dat echt de tuttugheid ten top. Toevallig hadden we het er nog over op de Bee van QH... met grote afschuw spraken de meesten het woord uit!

Noor zei

wat zijn er toch veel mooie technieken om stof te maken en wat laat je weer mooie stukjes zien.

Jeanny zei

De dvd's zijn de moeite waard.
Je hebt je logje prachtig geïllustreerd, een genot om te bekijken.
Lieve groet.

meizoen zei

Prachtig, jouw handwerken!
Zeker, de technieken moeten blijven bestaan, maar er moeten ook mensen zijn die ze zo fraai uitvoeren.
Long long time...

Gerard zei

Ja, fantastisch zo'n digitale handwerkjuf. Nu de tweede serie bestellen. Schitterend!

lheurebleue zei

ik zag het vandaag toevallig in de Merkwaardig staan en vroeg mij af of het de moeite waard was. overduidelijk wel dus ...