Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

woensdag 21 november 2012

Een merklap patroon van Dieuwke voor jullie

Achter de schermen van nuttig en fraai zijn er in de loop der jaren heel veel warme en waardevolle contacten ontstaan. Een tijdje geleden kreeg ik op nuttig en fraai een aardige reactie van Dieuwke die me vroeg waar ik een bepaald patroontje had gekocht. Omdat ik het patroon zelf niet meer nodig had, mijn merklapje was inmiddels af, stuurde ik het naar haar op. Wat ik me niet herinnerde maar Dieuwke wel, was dat wij elkaar vorig jaar in de Elzas tijdens de tentoonstelling in Ste Marie aux Mines ontmoet en vervolgens uitgebreid gesproken hadden toen wij bij toeval een tafeltje deelden. Erg leuk dat ik haar op deze manier weer 'terug vond'. Mijn verrassing was des te groter toen Dieuwke kort daarop schreef dat ze een merklap, in bezit van haar vriendin Barbara, op patroon wilde zetten en of ik daar een kopie van wilde. De merklap van Barbara is gemaakt door de betovergrootmoeder van Barbara van moederszijde. Het lapje is geborduurd in het jaar 1855. Een prachtig stukje familie bezit.
Het maken van het zou wel lang gaan duren schatte ze in, maar niets bleek minder waar. Binnen korte tijd viel het patroon op mijn virtuele mat en ging ik aan de slag met Barbara's merklap.
Omdat Dieuwke zo lief was om het patroon ook voor de lezers van nuttig en fraai beschikbaar te stellen borduurde ik in flink tempo. Na een kleine week kon ik haar bovenstaand resultaat laten zien en na nog een week was het lapje af:
Mijn 'Barbara' is inmiddels ingelijst. Komende week zoek ik er een mooi plekje voor aan de muur. Maar zo tegen de muur geleund voor de fotograaf staat het ook prima natuurlijk.
En dan nu het aller aller belangrijkste: Als je een kopie wilt van bovenstaand patroon stuur me dan een mailtje. Mijn e-mail adres vind je in de rechterkolom onderaan bij "over mij" en daar moet je dan op het fotootje klikken. Ook kun je onderaan dit log op mijn naam klikken in het zinnetje "geplaatst door Marcella". Het kan misschien even duren voor ik de pdf naar je opstuur maar ik zal proberen om alle mails zo snel mogelijk te verwerken.
Met dank aan Barbara voor het mogen publiceren van haar merklap en aan Dieuwke voor het vele werk aan het maken van het patroon en voor het mogen delen van haar patroon met alle nuttig en fraai lezers. Het patroon heeft Dieuwke gemaakt met behulp van dit kruissteek programma. Het is gratis te downloaden. Please feel free to ask for the free pattern of this lovely Sampler. You will find my e-mail adress in my blogger Profile (right column, at the bottom,)

25 opmerkingen:

Anny zei

Wat leuk! Ik wil zeker een pdf je... Maar wat heb je er hard aan gewerkt! En... Dieuwke dank je wel voor het patroon uitrekenen en Barbara voor het beschikbaar stellen van hdet patroon.

Petra zei

wat een schattig patroontje en wat een MOOI werkje!
.. zou er héél graag "aanmerking" voor willen komen!
groetjes, Petra

Corina zei

Mooi, en wat een bijzondere tot-stand-koming!

Anneke zei

leuk verhaal en de merklap is heel mooi geworden; ik pas even voor het patroon. ten eerste borduur ik eigenlijk nooit merklappen en verder heb ik daar toch al een heel aantal patronen van... :-)
maar het aanbod is heel genereus!!!

Phebe and Jane zei

Wat een prachtig patroon.
Groetjes,
Marian

BASJE zei

heel lief van Barbara en delen is super al graag een kopietje hebben e,.Het is n.l niet zo´n grote "lap"

Martine zei

Mooi patroon en mooie heldere kleuren heb je gebruikt.

GRANNY'S HOUSE zei

Wat een mooi patroon!!!

Groetjes
Ines

Anoniem zei

Prachtig!!! Niet alleen een bijzonder verhaal, maar ook geweldig dat dit mooie patroon zo voor iedereen beschikbaar komt! Super Marcella, en complimenten voor je eigen 'Barbara"!!

Annelies zei

Wat heb je dat snel geborduurd. Een hele mooie lap !

Anoniem zei

wat een mooi patroontje Marcella
Bedankt voor het laten zien In Nederland zijn er toch ook veel tentoonstellingen over handwerk
Bij ons niet zo veel Jammer

Gigi

www.gigirdesigns.canalblog.com

Elsbeth zei

wat ontzettend mooi. Ik ben geen borduurster van nature, maar heb juist heel veel borduurmateriaal geerfd. Misschien is dit een mooie aanzet om het eens te proberen! Ik stuur je een mailtje.
Groet Elsbeth

Warna's Inspiratie zei

Wat mooi gemaakt, en wat een mooi patroon

betty prins zei

Ziet er heel mooi oud, zowel het origineel als het lapje dat jij geborduurd hebt! Erg aanstekelijk in van die frisse kleuren.

Anoniem zei

Marcella \dank je wel.
martine

ine zei

Wat een lief gebaar!
Je hebt mooie (eigen?) kleuren gebruikt, Marcella. En ze passen precies bij je quilt.
Dieuwke, Barbara en Marcella dank jullie wel.

PIF: pay it forward daar lijkt het op. We worden allemaal blij hiervan ☺

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Chris zei

Wat ontzettend leuk, de manier waarop dit lapje ontstaan is. Zó waardevol.

Gerard zei

Wat fantastisch van Dieuwke om een patroon te maken van die mooie familie merklap! Wat ontzettend aardig om het patroon ook voor Nuttig-en-fraai-lezer(s)essen beschikbaar te stellen en wat goed van jou om het via jou thuis te krijgen als een PDF-je. BEDANKT!

Guusje, zei

Wat is dit mooi en wat leuk dat Dieuwke dit patroon zomaar ter beschikking stelt. En natuurlijk ook geweldig van jouw. Het is een prachtig patroon erg mooi voor mijn pronkrol omdat hij zo bijzonder en oud is want hij is echt prachtig. Ik denk er nog een over na maar nogmaals hij is prachtig.

josé zei

Zeker snel geborduurd, en echt iets voor jou.

Heel lief van Barbara, en Dieuwke.

En die van jou is prachtig.

Groetjes José

marian'ne m zei

Dát heb jij snel gedaan !!

Enig lapje, bedankt Barbara én Diewke !!

Graag wil ik het patroontje ontvangen, rustig aan want zo snel ga ik toch niet !!!;-)

((zwaaiii))... MM

Gerrie zei

Wat een geweldig mooi merklapje.
Ik zou graag een patroon ontvangen.

Groetje,
Gerrie.

lheurebleue zei

jij hebt vast dag & nacht geborduurd!

Solstitches zei

The sampler is beautiful and I would love to have the pattern please.
I have emailed you.
Thank you,
Margaret