zondag 22 juli 2012

Niet zo nuttig

Daar zit je dan met een weblog wat nuttig en fraai heet, dagenlang bordurend aan een niet zo heel erg nuttig lapje. Goed, er is wel een hoger doel waarvoor het lapje gemaakt wordt, het wordt namelijk onderdeel van de twaalf meter lange Souvenir de ma Jeunesse waarvan ik op dit moment zo'n acht à negen meter klaar heb.
Het onderwerp van mijn pogingen is naaldkant en wel die in oude hemdsplitjes die tussen 1782 en 1845 op proeflappen door kleine meisjes op de naaischooltjes geborduurd werden. In het Merklappenmuseum in het Duitse Celle kun je een tiental van deze proeflappen zien, de een nog mooier dan de ander. Sinds ik aan mijn Souvenir de ma Jeunesse werk heb ik belangstelling voor deze bijzondere staaltjes van borduurwerk in naaldkant maar om heel eerlijk te zijn durfde ik dit werk niet eerder aan. Onlangs attendeerde Trijnie mij op deze merklapjes met daarbij de opmerking dat zij dat echt wat voor mij vond. Bijna tegelijkertijd stuurde een vriendin uit Japan mij een kopie van een Nederlands boekje over naaldkant en dat boekje heb ik meegenomen op vakantie en grondig bekeken. Thuisgekomen ging ik aan de slag en wat viel het mee...Zo leuk om te ontdekken dat wat een paar jaar geleden echt 'te hoog gegrepen' was, nu zo vlotjes uit mijn naald en draad 'rolt'.
Het totale lapje krijgt straks een formaat van ongeveer 24 x 24 cm, net als sommige proeflapjes uit Celle. Het lapje heeft een geborduurd kransje in rood, later komen daar mijn initialen nog in en het jaartal, daaromheen komen vier vierkanten met naaldkantvulling.
Dit vierkantje is bijna af, rondom komt nog een geborduurd randje in Franse knoopjessteek, hier zie je dat op een ander vierkantje wat al wel zo'n rand heeft:
Een patroon van zo'n lapje heb ik niet, ik werk vanuit de foto's bij een artikel dat ooit in het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen stond.
Aan elk van de vier zijden tenslotte komen drie hemdsplitjes, twaalf in totaal dus, waarvan ik er inmiddels twee (bijna) af heb. In het naaldkant van de splitjes worden allerlei kleine symbolen geborduurd zoals een hart (liefde), grote en kleine ruiten (vrouwelijk scheppend vermogen, geboorte) en dergelijke. Ook initialen kunnen in de kleine naaldkantvoorbeelden voorkomen. In de beide splitjes die ik maakte zie je boven een hart en links een ruit met de letter 'M' daarboven.
Het kransje met de vier vierkanten en een splitje ziet er zo uit. Inmiddels is daar vanmiddag een tweede splitje bijgekomen.
Wie zich inmiddels afvraagt wat de functie is van de naaldkantjes in de hemdsplitjes: wel, als je stof inknipt om een splitje te maken is dat op de ronding erg kwetsbaar en het scheurt gemakkelijk uit in het gebruik of in de was. Dat komt omdat er daar te weinig stof over is om een zoompje te maken. Om het uitscheuren tegen te gaan moet je de trekkracht van de ronding verplaatsen naar de zijkanten van het split waar de stof immers veel steviger is. Eigenlijk zou je ook kunnen volstaan met een gespannen koordje tussen de beide zijkanten, ongeveer ter hoogte van de 'tandjes' bovenop het naaldkant. In vroeger tijden was het 'mode' om het gehele vlakje op te vullen met naaldkant, niet alleen nuttig maar ook decoratief. Het oefenen van de naaldkantjes is erg leuk om te doen al moet ik het wel op een rustig moment doen als ik niets anders aan mijn hoofd heb. Het blijft toch een ingewikkeld werkstukje. Op de andere vrije momenten haak ik gezellig aan een haakrolletje met verschillende patroontjes, dat kan ik tenminste uithalen als ik een foutje maak ;)

27 opmerkingen:

Anoniem zei

It's beautiful!

Annelies zei

Erg mooi en wat een werk weer.

GRANNY'S HOUSE zei

Wat maak jij toch een bijzonder mooie werkjes!!!

Groetjes
Ines

Wilma Kuin zei

PRACHTIG!! Ooit als ik met prnsioen ben,..
:o)

Jeanny zei

Marcella het ziet er voortreffelijk uit. Mooi de symbooltjes die je weer gebruikt in de splitjes, leuk je uitleg daarbij.
Lieve groet.

Grit zei

Sehr schön.
Liebe Grüße Grit

Noor zei

Wat een mooie techniek zeg. Ik kende deze vorm van nuttig handwerk nog niet.

Auckje zei

Wat bijzonder toch weer! Ik kijk mijn ogen uit. Prachtig. Ik kende deze 'uitscheurstoppertjes' niet. Ik ga eens kijken of ik er nog meer van kan vinden. Wederom dank voor het laten zien van weer een nieuwe techniek. Dit valt echt onder hogere naaldkunst!
Groet, Auckje

anneke zei

Fraai én nuttig!! Misschien dat je het niet meer elke dag gebruikt, maar het idee erachter is heel nuttig...

Tony zei

Hallo Marcella, mijn complimenten Het is werkelijk prachtig gedaan. Groeten Tony

Marijke zei

OOOOOO.......... ben er stil van...
groetjes Marijke

Gerard zei

Naaldkant... zo mooi en zo uitdagend om te doen. Maar ja, ik trek de draden soms te strak en dan zit alles in de knoop. Wegknippen en opnieuw beginnen en dat deed ik dan maar... Het blijft mooi en het trekt me nog steeds om toch weer te gaan doen...
Een haakrolletje lijkt me ook erg leuk om te doen. Het ziet er allemaal prachtig uit.

yvonnep zei

Mooi zeg! Ook met je uitleg, zo leuk om te lezen. Ik wil dat graag eens in het echt zien. En slim, dat je dit ook op Facebook zet, want lekker even doorklikken, lezen en genieten! yvonne

Ineke zei

Prachtig! Is de eerste keer dat ik dit soort handwerk zie, bedankt ook voor de mooie uitleg.
Fijne dag, Ineke

Marion zei

Wat wordt het allemaal prachtig. De Haakrol vind ik ook heel erg leuk. Wie weet voor ooit!!!!

Gr. Marion

petrashandwerken ..steekje voor steekje zei

wat een KNAP stukje borduurwerk..
mooi gemaakt Marcella!
groetjes, Petra

Anny zei

Verschrikkelijk mooi!!! En wat leuk... en haakrol... nog nooit gezien, hoewel het eigenlijk heel logisch is om zo te oefenen!

basje zei

en dat noemt ze dan niet zo nuttig, Als je hemmetje inscheurt is toch ergernis?? Ik weet dat mijn oma destjds nog hemden had met zo´n slit, maar daar werden dan lusjes aangemaakt. ik denk met knoopsgatengaren , en daar werd een vetertje doorgeregen, basje

Hilde zei

Fraai én nuttig én mooi! Ik heb ook weer bijgeleerd.

Chris zei

Ik heb er geen woorden voor! Hoe kán je dat toch!! En dan zóveel meter op de rol. Echt schitterend hoor!

Lida zei

Wat mooi dat naaldkant en ja weer een heel mooi bewijs van jouw enorme kennis en kunde van handwerken. Prachtig!
Ook het haakrolletje vind ik enig, dat lijkt mij echt gaaf om te maken, heb je hier een patroontje van of is het een eigen creatie?
Veel plezier met je steekjes, groetjes
Lida

Dirkje Spreeuw zei

Wat maak je toch prachtige werkstukken, Marcella. Ik volg je blog sinds kort en heb ook lekker zitten lezen en foto's kijken op oudere blogposts. Dank je voor alle inspiratie! Jouw werk is echt naaldKUNST!
Groetjes,
Paula

marcella zei

Ha leuk, een berichtje van mijn nieuwste volger. Dank voor je complimenten, dat hoor ik graag ;) Ik was bezig om alle oude blogs weer van foto's te voorzien maar het is er al een tijdje bij ingeschoten. Moet er toch weer eens mee aan de slag

@Lida, het haakrolletje is gedeeltelijk een eigen creatie, een kant en klaar patroon heb ik niet, wel voorbeelden van twee oude haakrolletjes waar ik patroontjes van heb maar stekenaantal e.d. heb ik daar niet bij. Verder zoek ik in (oude) boekjes naar patroontjes die me leuk lijken.

@Basje, ik draag geen hemmetjes :)

@Yvonnep, je gáát ze zien!

@Gerard, ik herken mezelf in jouw reactie...heb in de loop der jaren een aantal pogingen ondernomen en ineens...liep het 'op rolletjes'

lheurebleue zei

1) Leve de Nutteloosheid!
2) en wat nuttig dat jij oude handwerktechnieken weer nieuw leven inblaast;
3) in china kunnen ze wel een puntje zuigen aan die schitterende manier van afwerking ...

Ann zei

Ik heb altijd bewondering gehad voor naaldkant maar nooit het lef om er aan te beginnen ... nu misschien maar n's proberen!? ;-)
Zou je ook kunnen zeggen welk boekje je hiervoor gebruikt hebt (HzG heb ik nog liggen)?
Groetjes,
Ann

Anoniem zei

Marcella je hebt prachtig werk gemaakt!
Een schitterende lap met splitten.
Ik ga gauw weer een moeilijk patroon voor je zoeken. Jouw blog lees ik graag omdat er altijd iets op handwerkgebied te vinden is.
Groeten,
Trijnie

Hester zei

Wat een prachtig en fijn werk, zo mooi.

Geweldig idee, een haak rol.