zaterdag 30 juli 2011

Een merklap uit 1870, I

Een tijdje geleden zag ik een prachtige merklap aangeboden. Ik heb hem eerst eens heel goed bekeken en ben toen 'een straatje om gegaan'. Onderweg ging ik even buurten bij iemand met veel kennis van oud textiel en vertelde haar dat ik de merklap had gezien. Ze bood onmiddellijk heel lief aan om even mee te lopen en samen bekeken we de lap nogmaals. Een goede prijs dacht zij en ook de lap in zijn geheel en het feit dat de lap gedateerd en van zoveel gegevens over de maakster voorzien was had haar goedkeuring. Ik besloot de lap te kopen.
Mijn eerste idee was dat het een weeshuislap betrof.
Eenmaal thuis heb ik wat onderzoek gedaan en vond eigenlijk al heel snel allerlei ontbrekende schakeltjes.
De lap is gemaakt door Wilhelmina Frederika Maria Rogge, oud 12 jaar.
Inmiddels weet ik dat Wilhelmina geboren is op 10 april 1858 in Amsterdam als (vermoedelijk) tweede dochter van Geerard Hendrik Rogge, van beroep metselaar en Maria Johanna Vlam. Wilhelmina had nog een oudere zuster, Maria Dorothea E. Rogge, geboren op 14-4-1845.
Als Wilhelmina vier jaar is sterft eerst haar moeder en korte tijd later haar vader en Wilhelmina komt terecht in het burgerweeshuis in Amsterdam waar zij bovenstaande lap maakt.
Ook de grootouders van Wilhelmina heb ik kunnen vinden: Gerrit Hendrik Rogge, geboren 24-5-1796, getrouwd op 26-11-1817 met Maria van Eltin, deze Gerrit was schoenmakersknecht in Amsterdam. De grootouders van moeders kant zijn Johannes Vlam, metselaar in Buiksloot die met Gerritje Lafeber trouwt.
Ook de overgrootvader van Wilhelmina heet Gerrit Hendrik, deze Gerrit trouwt op 31-5-1795 met Maria Houting.
Over het leven van Wilhelmina na het weeshuis weet ik ook het een en ander. Ze werd dienstbode en trouwde in 1879 ( op 8 mei ) met Herman Arnold Aufdemkampe, een meubelmaker, milicie en kuiper. Uit dit huwelijk heeft ze een dochter: Wilhelmina Frederika Aufdemkampe.
Als Herman Aufdenkampe overlijdt, hertrouwt Wilhelmina met de weduwnaar Christianus Elisa Saedt, geboren 1 januari 1855 te Nijmegen, van beroep kuiper. Christianus heeft dan al tien kinderen uit zijn eerste huwelijk. Dit voor beiden tweede huwelijk vindt plaats op 7 april 1909.Hij sterft op 8 juni 1944 in Nijmegen.
Wilhelmina Frederika Maria is ook overleden in Nijmegen, op 26 juli 1939, een aantal jaren voor haar tweede echtgenoot.

Aardig om nog te vermelden is dat de dochter van Wilhelmina uit het huwelijk met Aufdemkampe, Wilhelmina Frederika Maria Aufdemkampe, in 1913 trouwt met een zoon uit het eerste huwelijk van haar (stief)vader Christianus Elisa Saedt. Deze zoon heet Elbert Johan Mari Saedt. Ook hij overlijdt, net als zijn vader in 1944, zij het dat hij tijdens het bombardement op 22 februari al overlijdt. Ook deze Saedt was van beroep kuiper.
Waarom ik zo stellig denk dat dit een weeshuismerklap is die in het burgerweeshuis te Amsterdam gemaakt is, vertel ik in een ander logje.
De lap is geborduurd met zijde op linnen en is geborduurd in kruissteek, stersteek en kastjessteek.

6 opmerkingen:

wilma zei

Wat een prachtig verslag achter een mooie lap!! Dankjewel voor het delen met ons,..

Anoniem zei

What a beautiful sampler and a heartfelt story.

Johanna Zweden zei

Wat een schitterende merklap en wat leuk dat je deze gegevens er allemaal over hebt gevonden, heel interessant
Groetjes Joke

Lida zei

Geweldig mooie lap en wat leuk dat je zoveel gegevens hebt gevonden, dat maakt de lap nog veel interessanter! Nu geniet maar van dit prachtige werkstuk! Groetjes
Lida

Sanny de Zoete zei

Wat geweldig dat je zo veel te weten bent gekomen over Wilhelmina. Fijn dat je ook de juiste steun kreeg voordat je de merklap kocht. ;)

Sanny de Zoete

marcella zei

@Sanny, zonder jou had ik de lap vermoedelijk niet gekocht, ik had nog net dat ene zetje nodig ;) Thanks!