We waren met de borduurschool een lang weekend in Maastricht. Het thema van het weekend was goudborduurwerk. de eerste dag waren we te gast in De schat van Simpelveld waar we na een heerlijke lunch verwend werden met een rondleiding langs de mooiste en fijnste goudborduurwerken. Het was genieten van zoveel moois!
in onze koffers hadden we allemaal een zakje uienschillen, daarmee zouden we de tweede en derde dag aan de slag. Zelf had ik ook wat voorbereid. Met goedkope materialen heb ik geprobeerd om het goudborduurwerk na te botsen. Een beetje zoals Repelsteeltje goud kon spinnen uit stro.
mijn eerste poging maakte ik met raffia. Mijn strootjes lagen nog in de week om wat zachter te worden, dus ondertussen kon ik mooi aan de slag met het raffia.
Het borduurt best makkelijk, ik heb vooral draadjes opgelegd en vastgezet met een 'gewoon' draadje DMC en het resultaat is best leuk om eens te proberen.
hier mijn fantasie insect met raffia op zijde. Ik heb hier en daar voor wat meer glans effect wat kraaltjes en een enkel gouddraadje toegevoegd.
Na twee dagen waren mijn strootjes zacht genoeg om te bewerken. Ik vond een oud voorbeeld van een Stomacher in Or nué dat met stro was geborduurd. De stomacher bevindt zich in het V&A museum in Londen.
Op naar schatting dezelfde schaal maakte ik mijn voorbeeldje met, net zoals in het antieke voorbeeld, geborduurde korenbloemen. De reepjes stro die ik oplegde en vastnaaide zijn ongeveer een halve milimeter breed. Nog een hele toer om ze heel te houden tijdens het vastzetten.
ik hoef vast niet te vertellen dat het heel wat uurtjes werk was, voordat alle strootjes op hun plek zaten.
Van een ander antiek stroborduurwerkje, een prachtig envelop tasje ook rond 1750 geborduurd, net zoals de stomacher maakte ik ook een klein voorbeeldje. Ditmaal door iets bredere strookjes om en om te klappen en vast te zetten.
Een van de bloemetjes in dit voorbeeld stond model. Niet goed te zien op de foto's maar wel in het echt is dat door het omklappen steeds om en om de glanzende kant van het stro en de doffe kant, de achterkant zichtbaar is. Dat geeft wel een apart effect
En de uienschillen hoor ik jullie denken? Daar hebben we dag twee en drie wat verfproefjes mee gedaan. Een erg leuke voor mij eerste verf-ervaring die beslist naar meer smaakt. Uit die verschillende meegebrachte schilletjes kwamen heel veel verschillende tinten van geel tot groen. Met het geverfde materiaal wil ik ook nog eens wat gaan maken.