Na een uitgebreide lijst ABC met aanvullingen van mij en daarna nog meer aanvullingen van
Marianne die ik nog moet uitwerken komt er vandaag dan eindelijk de letter D aan bod.
D is natuurlijk van Doorpitten, de Nederlandse benaming van quilten. Voor wie niet quilt even een kleine uitleg. Na het naaien van de top -de bovenlaag van je quilt, maak je er een drie-laags geheel van door er een batting (een tussenlaag) en een onderkant aan toe te voegen. Deze drie lagen rijg je op elkaar en daarna pit (rijg) je het door. Hierbij is het belangrijk dat de steekjes even groot worden. De bedoeling van dit alles is dat de drie lagen aan elkaar vast gaan zitten, doe je dat niet dan zou de vulling gaan schuiven. Dit cursuswerkje is niet afgemaakt maar het heeft wel een zeer actueel hartjespatroon.
Een bijzondere manier om door te pitten is duimquilten. Als je in een ring quilt kun je door de ring wat te draaien alle richtingen uit quilten, werk je in een frame dan is dat niet mogelijk. Het is handig als je dan je duim kunt gebruiken om de naald te leiden.
Ik heb het geleerd bij
Esther Miller , twee dagen van 8 uur per dag aan een stuk quilten; terwijl wij de steekjes maakten vertelde zij over haar jeugd als Amish meisje, een heel bijzondere belevenis.

D is ook van Doorstoppen. Vroeger werd aan de meisjes op school geleerd hoe je sleets of kapot linnengoed kon herstellen. Was de stof nog aanwezig dan kon men de stof verstevigen door middel van doorstoppen. Zat er een scheur of een gat in de stof dan werd de stof gestopt. Het doorstoppen werd het eerst geleerd, daarna werd er een snee in de stof geknipt en werd ook stoppen geleerd.
Het doorstoppen werd ook gebruikt als versieringstechniek, een bijzondere vorm van stoppen is
Damaststoppen, onderstaand stoplapje met sierstopjes maakte ik een aantal jaren geleden. Het ligt nu bij de lijstenmaker om ingelijst te worden.

De D is ook van Double Weddingring, een prachtig patchworkpatroon wat traditioneel ter ere van huwelijken wordt gemaakt. Als beginnend quiltster heb ik een klein stukje van een groepsquilt mogen maken voor een quiltvriendin die haar 25-jarig huwelijksfeest vierde... Hier zie je op foto hoe de quilt geworden is en wat mijn aandeeltje erin was. ( het zesde blokje van de bovenste rij)

Door goed gebruik van lichte en donkere stoffen zijn er (lichte) diagonalen in de quilt ontstaan, Prachtig!
Andere klassieke patchworkpatronen zijn:
Diamond square en Drunkards path
De D is ook de eerste letter van Dillmont, Thérèse de Dillmont, de schrijfster van Ouvrages de Dames, een van de meest verkochte en meest uitgebreide handwerk-encyclopedieën. Het boek is uitgebracht door DMC, bekend van oonder andere de bekende strengetjes splijtgaren.
Een stukje uit de rijke geschiedenis van DMC ( Dollfus, Mieg &Co) vind je
hier
Wat hebben we verder nog? Doorstikken, draad opnaaien, heel veel 'dubbele' borduursteken, van dubbele flanelsteek tot dubbele knoopsteek, veel steken die diagonaal gewerkt worden, drukknopen, draadspanning en Deruta. Wat dat laatste is, daar ben ik nog niet achter
Toch nog gevonden: Deruta work. Erg mooie website is dit, wat een leuke boekjes zijn daar te koop!