Nuttig en fraaiNuttig en fraai

Onder deze naam vertel ik sinds 25 oktober 2005 over mijn handwerk-leven. Tot augustus 2011 waren mijn verhalen te volgen bij web-log. Tijdens hun verhuizing heb ik de draad opnieuw opgepakt bij blogspot. Omdat ook mijn oude logs nog veel gelezen werden breng ik die over naar mijn nieuwe blogplek. Ik werk in de tijd terug van augustus 2011 tot aan 25 oktober 2005. Vind je het leuk om ook de oude blogjes mee te lezen dan weet je nu in welke volgorde ik de blogjes plaats. Reageren kan zowel op de nieuwe als op de oude blogs. Ik weet niet of ik ook de reacties van de oude blogs terug plaats, dat is weer een flink karwei extra en die tijd besteed ik liever aan...een nuttig of fraai handwerkje.

Behalve aan een enkele quilt besteed ik mijn handwerkuurtjes de laatste jaren vooral aan de nuttige en fraaie handwerken. Een mooie selectie daarvan is bijeen verzameld in een Souvenir de ma Vie. Verder vind je hier stopwerk, merklappen en diverse andere bekende of minder bekende handwerktechnieken. Ook over bezoekjes aan tentoonstellingen en andere handwerkgerelateerde uitstapjes kun je hier het een en ander lezen. Ik exposeer zelf zo nu en dan en ook daarover lees je bij nuttig en fraai.

Ik wens je veel plezier bij Nuttig en fraai,
Marcella

dinsdag 2 januari 2018

de kop is er af...

Gisteren met frisse moed aan het nieuwe handwerkjaar begonnen. Het leek me wel aardig om iets 'af' te maken zodat ik 2018 zowel nuttig als fraai kon starten. Nu hoor ik jullie denken: "maar dat had je toch al af?",wel,dat dacht ik ook in februari 2016. Ik had toen mijn boekje met alle beschikbare kleuren DMC mouliné klaar en was er blij mee. Ruim een jaar later komt datzelfde merk in oktober met maar liefst 35 nieuwe kleuren uit.....en ik was die maand ook nog jarig. Omdat 1+1 nog steeds 2 is was het besluit gauw genomen. Mijn verjaarscadeau, de 35 strengetjes DMC kregen een eerste bestemming in de uitbreiding van mijn boekje. Nadat ik goed naar de nieuwe kleurtjes had gekeken besloot ik om het tweede deel wat anders aan te pakken dan ik tot nu toe gedaan had. In de eerste series kleuren waren het steeds mooie rijtjes met in kleur oplopende tinten. Zo werden eerst alle rode kleurfamilies geborduurd en daarna een volgende kleur. Bij deze 35 leek het een beetje hapsnap, wat grijzen, wat bruinen en daarna geel en rood en paars. niet leuk naast elkaar. Om hier toch een beetje 'eenheid' in te krijgen per 'bladzijde' besloot ik ook de Franse namen van de kleuren te borduren. Op die manier werden de tinten wat meer verspreid en de vakjes toch mooi gevuld. Op bovenstaande foto zie je wat ik bedoel. Zonder de namen was of het vakje tamelijk leeg, of ik had in een afstekende kleur verder moeten gaan. Soms hield ik zelfs dan nog wat ruimte over en maakte ik daar een mooi motiefje. Poudre d' Alizarine is wel een favoriete kleur geworden. Zoals je ziet heb ik ook de kruissteekjes wat losgelaten in de nieuwe kleuren van DMC. Ik keek per kleur welke steek er mooi bij zou passen. Op het motiefje rechts borduurde ik 2018. Het is hetzelfde motief waarmee ik destijds het eerste deel afsloot: Zo zie je ook wat kleur 'doet' in een motief. Aan de achterkant van mijn boekje is ook veel moois te zien. Daar zijn geen kleurenblokjes maar is het hele vakje geborduurd. Zoals gezegd deze keer niet met alleen kruissteekjes maar een allegaartje van steekjes en motiefjes. een blackworkvariant, wat tapisseriesteekjes, zelfs een borduurwerkje met gouddraad ( niet in de DMC serie), 'Or nué' vond een plekje. Mijn absolute favoriet is die mooie rode kleur Alizarine. Prachtig kantwerk uit een boekje dat al heel lang in de boekenkast staat. En zelfs de voor mij 'moeilijke' kleuren paars en rode kool hebben een aardig patroontje gekregen. Niet nodig te vertellen hoeveel plezier ik al heb gehad van mijn nieuwe kleurdoos. Wil je zelf aan de slag met je eigen vakjesboekje: gebruik je fantasie en vraag niet om patroontjes. Ik heb niets op papier gezet van wat ik zelf verzonnen heb en wat uit een boekje komt....daar rust copyright op en dat respecteer ik!!

14 opmerkingen:

Jeanny zei

Heel erg fraai Marcella!!!

Saskia G. zei

Een prachtige aanvulling met een heel eigen invulling! Mooi!

annie zei

Heel mooi weer :) gr. Annie.

Marlien zei

Prachtig

Janny Ten Haaf zei

Ziet er geweldig leuk uit.

Annelies zei

Erg mooi gedaan !

Martine zei

een feest om naar te kijken Marcella.

Ineke zei

Prachtig!!!

Lida zei

Zo'n leuke toevoeging aan je boekje en allemaal originele ideeën, petje af voor weer een heel bijzondere creätie! Groetjes
Lida

Truus zei

Een mooie oplossing voor het 2e deel van je kleurenboekje.
Je hebt prachtige patronen gebruikt hiervoor.
Gezellige dag
groetjes, Truus uit Drenthe

Anny zei

Gaan er ook weleens kleurtjes uit de collectie? Dit zijn echte snoepjes hoor.

Wilma zei

Alle goeds voor 2018!

kaneeltje zei

Wat een mooi boekje heb je ervan gemaakt!
En leuk om de kleurtjes nu eens geborduurd te zien.

Anna Zont zei

OMG!!! It is beautiful!!! <3 <3 <3