dinsdag 7 juni 2016

Weer eens wat anders...of toch niet?

Terwijl jullie massaal mijn blote min bezochten die ik op Facebook liet zien naar aanleiding van een vraag van een mede-vakantiewerkster (kijk even bij Majo, het is zeer de moeite waard), was er hier weinig nuttigs of fraais te beleven. Achter de schermen werd er natuurlijk wel gewerkt, wat dácht je! Met een klein groepje gelijkgestemden werd er eerder dit jaar gestart met een Friese lap in witwerk...ieder voor zich, dus ik kan hier nog niet heel veel laten zien...dat doen we straks, na de zomer als we weer bij elkaar zijn. Twee keer kwamen we bij elkaar, de eerste keer om materiaal te zoeken en te proberen en mijn keus viel op een prachtige en erg grote lap Iers linnen die ik ooit in Londen kocht. Een oude lap dus er zit hier of daar een piepklein vlekje of ongerechtigheidje, maar verder is ie....TOP! Herinneren jullie je deze nog? Dat was mijn eerdere Friese witwerk sampler die ik jaren geleden maakte voor in mijn Souvenir de ma jeunesse. Hier zie je hem nog eens in volle glorie:
Toen werkte ik ook op een oude lap en die was echt heel, heel oud, ergens uit 1700. Het garen wat ik toen gebruikte was zijde en het linnen telde meer dan 26 draadjes per centimeter. Zo fijn is mijn nieuwe oude lap niet,maar toch is hij nog altijd zo'n 24 draden per cm. Deze keer werk ik met - eveneens oud - linnen garen. Heel bijzonder voor mij want daar heb ik nog niet eerder mee geborduurd.
Het werkt fijn, dit linnen en dit garen. Het zal wel even duren voor deze lap af is want de letters zijn groot en per letter zijn er heel, heel veel steekjes. Platsteekjes, krulletjes en zo hier en daar nog meer variatie in steekjes. Het is dik genieten dit project en ik maak iedere dag wat vorderingen...
Mooie randjes komen er ook op...en straks ga ik alle 'gaatjes' vullen met kleine motiefjes...Een plan heb ik niet al is er wel een idee in heel grote lijnen. Bronnen, vraag je? mijn eigen uitgebreide fotocollectie en natuurlijk het boek Letter voor Letter.

6 opmerkingen:

Lida zei

Wow, wat een gaaf project en wat een mooi materiaal! Veel plezier en succes met je steekjes, groetjes
Lida

Monica zei

Oh Marcella, weer zo'n schitterend werk waar je mee bezig bent. Veel succes en met jouw inspiratie gaat dit vast weer heel mooi worden!

Truus zei

Prachtig wordt dit borduurwerk en mooi dat je ook oud garen gebruikt om mee te borduren. Je werkstukken in je vorige blog zijn ook zo mooi.
Veel borduurplezier
groetjes, Truus uit Drenthe

Gerard zei

Dit belooft weer een groot juweel te worden. Het ziet er nu al heel indrukwekkend uit, net als de vorige Friese witwerk lap voor je Souvenir. Het boek Letter voor letter, door wie is dat geschreven? En wat voor een letters staan er in? Met patronen? Ik ben heel nieuwsgierig, dat zie je.
.

marcella zei

Gerard, het boek Letter voor letter is geschreven door Gieneke Arnolli en Rosalie Sloof. Er staan heel veel oude letterlappen uit Friesland in beschreven, mooie foto's en een patroon van een Friese lap in kleur. Het boek is voor zover ik weet alleen nog antiquarisch te koop

Willy zei

Zo prachtig het wit op wit Marcella!