zondag 15 juli 2012

De mutsenbodem van Annelein

Een paar dagen geleden reageerde Auckje hier met de volgende woorden: "Marcella, voor ik je blog ga lezen, even iets anders. Zou je willen kijken bij Annelein Design. Daar staan een aantal prachtige borduursels op tule en omdat ik weet dat jij daar ook mee bezig bent, kun je daar wellicht een voorbeeldje uit halen. Prachtig zijn ze. Zo, nu ga ik je blog even lezen, groet, Auckje van der Leij."
Natuurlijk nam ik onmiddellijk een kijkje bij Annelein en vond onder andere bovenstaand juweeltje. Uit de tekst begreep ik dat noch Annelein, noch de tante van wie zij een paar van deze tuleborduurwerkjes heeft gekregen, wist met welk doel deze gemaakt zijn. Omdat ik het wel meende te herkennen van mijn cursus Tuleborduren in het najaar van 2010 bood ik aan om daar even naar op zoek te gaan en er een logje over te schrijven. Zoveel moois kun je immers niet duiden in een paar woorden in het reactieveldje?
Een duik in de boekenkast leverde al snel bovenstaand boekje op. Ik kocht het tijdens de cursus en het is geschreven door Ina Blaas-Dhont van wie wij les kregen.
Ik kreeg al snel gelijk in het idee dat ik een dergelijk patroon eerder had gezien.
Bovendien vond ik ook nog een afbeelding van het patroon zoals die gebruikt wordt onder de tule zodat je de patroonlijnen van het hoofdmotief gemakkelijk en zuiver kunt volgen.
De tule werkstukjes die Annelein liet zien zijn mutsenbodems voor een Sluiermuts of Keuvel.
Deze mutsen werden gedragen op de Zuid-Hollandse Eilanden en op Schouwen Duiveland. Hier zie je zo'n muts in schema:
Het onderdeel van Annelein is het bolletje wat op het achterhoofd zit. Als dit geborduurd is, wordt er een losse strook voorlangs het gezicht gespeld of genaaid die overgaat in een brede achterstrook. In de noordelijke provincies wordt een dergelijke muts ook een Floddermuts genoemd. Het opvallendst hieraan was de geplooide of gepijpte achterstrook.Vanbaf de tweede helft van de 19e eeuw werd er al op tule geborduurd in de omgeving van Eindhoven. Veel leverde dat werk - wat veelal thuis werd gedaan door kantwerksters - niet op. Voor een mutsenbodem waaraan voor 2 cent garen is verwerkt en acht uur werk, kreeg men dertig cent uitbetaald. Een volledig bestaan kon men hiervan dus niet opbouwen.
Tijdens de tweedaagse cursus leerden wij alle steekjes en maakten eerst dit proeflapje. Daarna volgde er nog een ander werkstukje en dat komt later in mijn souvenir.
Al bladerend in het prachtige boekje van Ina besloot ik nog wat verder in de boeken te duiken:
Achterin het boekje van Ina staat namelijk een literatuurlijstje ;)
In Handwerken zonder Grenzen nummer 3/1992 vond ik nog een prachtig artikel over tule borduren van de hand van Trees van Ierssel. Trees maakte speciaal voor HZG indertijd een prachtig stekenlapje in tuleborduurwerk wat je hier, met de originele tekening kunt zien.
Helaas kwam een paar dagen geleden het bericht dat Trees van Ierssel op 11 juli jongstleden op veel te jonge leeftijd is overleden. Ik wens haar man Tommes en de familie veel sterkte met dit enorme verlies.

Ik hoop dat de mooie lapjes van Annelein weer anderen zullen inspireren om met wat meer kennis naar de schoonheid van tuleborduurwerk te kijken, misschien om zelf ook eens 'iets' te gaan proberen op tule en wie weet is er ook dit jaar weer ergens in het land een cursus of workshop tuleborduren.

Het boekje van Ina Blaas-Dhont is in eigen beheer uitgegeven, stuur mij even een e-mailtje als je haar e-mailadres wilt hebben.
Het ISBN is 978-90-9023031-3

22 opmerkingen:

Jeanny zei

Prachtig allemaal. Marcella, dat heb je duidelijk uitgelegd.
Lieve groet.

Gerard zei

Ik vind tule borduren echt fantastisch mooi. Zelf heb ik het nog nooit gedaan. Mijn oma (1895 -1990) had een foto waarop haar moeder zo'n sluiermuts draagt. Mijn oma is inderdaad geboren op de Zuid-Hollandse eilanden. Leuk, zo'n verhaal erbij!

Marijke zei

Wauw wat leuk de geschiedenis van dit stukje geborduurd tule te lezen!
groetjes Marijke

Anoniem zei

Wat een superleuk logje, zeer informatief en ook zo leuk dat je er via deze zoektocht achter kon komen wat het nou precies was! Mooi ook om te zien dat het een onderdeel van de streekdracht is geweest, het ziet er prachtig uit!

Guusje, zei

O wat geweldig dat je dit hier zo uitgebreid beschrijft ik vind het prachtig werk en wat leuk te lezen waarvoor het gemaakt werd. Dank je wel voor deze uitgebreide uitleg.

Annelein zei

Wat geweldig om hier de achtergronden te lezen van de prachtige werkstukjes...

'k Ga het natuurlijk meteen ook aan mijn tante laten lezen... dat betekent uitprinten... want een computer, daar moet ze niets van weten... *Ü*...

Marcella, heel erg bedankt voor dit verhaal!!!

lheurebleue zei

twee dingen:
- heerlijk dat de kennis en kunde toch nog bewaard is gebleven - zoals bij jou - en zo van generatie naar generatie wordt doorgegeven;
- wat jammer toch dat de edele kunst/het edele ambacht van handwerken door de eeuwen heen (tot de dag van vandaag zo laag gewaardeerd wordt - zowel geldelijk als in appreciatie ...

Phebe and Jane zei

En weer wat dingen geleerd. Dank je wel.
Groetjes,
Marian

Lida zei

Fijn dat jij ons kon vertellen waar het voor was, ik had er al met bewondering naar gekeken en dan is het altijd leuk om te zien waar het voor bedoeld is! Veel plezier met de laatste meters van jouw souvenir! Zal wel heel schitterend worden met deze mooie borduursels ertussen!
Groetjes
Lida

Made by Meet zei

Leve het internet! Wat leuk dat we hier even van mee mogen genieten.
Lieve groet, Meta

sylvia zei

Ik had al genoten van het werk dat Annelein liet zien, nu de herkomst door jou achterhaald is krijgt het nog meer waarde!! Leuk!!

liefdevoortextiel zei

Wat leuk dat jij er wat meer over laat zien, ik had het logje ook gelezen bij Annelein. Wil je mij het email adres doorgeven van Ina Blaas-Dhont.
Bedankt voor de uitvoerige informatie!

BASJE zei

wat een kostelijk verhaal. Ik ben nog altijd blij met het oude stukje tule dat onder de glasplaat van de theetafel ligt.En je hebt toch een super geheugen om het allemaal zo weer op te duiken, Basje

inge zei

prachtig werk, om van te watertanden en dan de geschiedenis ...heerlijk vind ik dat ...

Anny zei

Leuk om te lezen. Floddermuts, en 't is een echgte floddermuts he? Marcella wat weet je toch veel!

Anoniem zei

Wat laat je ons weer genieten van prachtig handwerk. Graag ontvang ik het e-mailadres van Ina Blaas-Dhont.

marcella zei

graag even je e-mailadres anoniem, dan kan ik het je sturen

Auckje zei

Wat kan het toch raar lopen! Vorig jaar omstreeks deze tijd trouwde Kate Middleton met haar prins. Ik ben mij toen gaan verdiepen in kant want haar jurk vond/vind ik prachtig. Via Schotland, Ierland, Sophie Halette hier in Frankrijk kwam ik terecht op jouw blog. Via jouw blog weer bij allerlei quilt blogs en uiteindelijk weer bij jouw blog en je vertelt dat ook Nederland haar eigen kant heeft! Bizar toch? Ik borduur weer en quilt nu sinds november. Lang leve het internet met de blogs! Dank voor je verhaal. Groet, Auckje van der Leij

Chris zei

Oh wat is dat toch een prachtig en fijn werk. Voor mij alleen iets om naar te kijken en over te lezen, dat wel. Mooi log Marcella, dank je wel!

Monica en Guus zei

Marcella, wat schrijf jij weer een leuk stukje met interessante informatie. prachrig vind ik dit tule borduurwerk

peggy geuens zei

ik lees net je site.inderdaad prachtig.ik ben eigenlijk opzoek naar meer info over ina blaas dhondt. ze zou ook zo'n zelfde werkjes maken.mijn ma is ergens van haar een patroon tegen gekomen en is er meteen aan begonnen;bijna klaar en nu zit ze met een probleem.ik probeer nu iemand te zoeken die ons verder kan helpen.iemand suggesties? vriendelijke groetjes peggy geuens peggygeuens@telenet.be

Jolanda van Gulik zei

Hallo
Ik heb het boek om00gjes en Cornelenpootjes gezien en dit zag er prachtig uit.
In de Brabantse mutsen zie je vaak het mooie kant terug.
Ik zou graag een boek willen bestellen, maar het is me nog niet gelukt.